Weide/voeding in Marja's PP's


Beginpagina Marja's PP's | Plattegronden | Extra's | Weide/voeding | Ervaringen | Foto's/filmpjes

Voorjaar en zomer

Voordat het weideseizoen voor onze paarden begint hooien we onze weides eerst geheel of gedeeltelijk (zie ook deze pagina). Het geoogste hooi dient als wintervoeding voor onze paarden.
Gedurende het weideseizoen combineren we het Paddockparadijs met weidegang. Dit kan in de vorm van rantsoenbeweiding - de paarden mogen dan slechts een paar uur per dag op de wei – of door middel van strookbegrazing, waarbij de strook een- of tweemaal daags een stukje wordt opgeschoven.
Wij combineren deze twee manieren, afhankelijk van de staat waarin de wei verkeert.



Ik heb in het pad rondom mijn Paddockparadijzen iedere 15 meter ingangen naar de binnenweide gemaakt. Als we strookbegrazing toepassen laat ik de begrazingsstrook geleidelijk de hele wei doorschuiven, waarbij ook aan de achterkant van de strook een afrastering meeschuift.
Door vervelende ervaringen met 'veronkruiding' van de wei (zie strookbegrazing, nadelen) hebben we wel besloten de paarden niet meer de hele dag op de strook te laten, maar twee keer per dag gedurende enkele uren. De rest van de tijd hebben de paarden hooi tot hun beschikking in de hooibakken met draadmatten en de gebruikelijke bewegingsruimte van het Paddockparadijs. Een ideale combinatie!

Herst en winter

Als het weideseizoen voorbij is, blijft gelukkig de mogelijkheid tot uitgebreide beweging en speelse sprintjes in het Paddockparadijs gewoon bestaan, het pad en de paddocks blijven immers het hele jaar toegankelijk.
De bakken met de draadmatten worden dan tweemaal daags met hooi gevuld en zo kunnen de paarden dag en nacht voortdurend kleine beetjes hooi eten en worden ze toch niet overmatig dik.
Omdat er op diverse hoeken van het Paddockparadijs bakken staan krijgen alle paarden de gelegenheid om ongestoord voldoende te kunnen eten, ook de paarden die laag in de rangorde staan.

Volgende pagina

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!