Beginpagina weidebeheer | Keuze grassoorten | Aanleg nieuwe weide | Opknappen bestaande weide | Mestbeleid | Hooiwinning
Zelf hooien

Sinds wij enkele jaren geleden een stuk grond bijkochten hebben we voldoende weiland om zelf van te hooien. Het is ieder jaar weer een spannende, maar ook heel bevredigende klus. Spannend door de altijd weer onvoorspelbare weersomstandigheden, en bevredigend door het trotse gevoel over je 'eigen' hooi!
Het juiste tijdstip

Het kan echter ook een risico zijn om zo lang te wachten. Een vervelend voorbeeld was het jaar 2007. In april en mei waren er al prachtige weersomstandigheden om te hooien terwijl de zomer daarna meer op een natte moessonperiode leek. Wij hebben onze hooioogst van dat jaar dan ook compleet verloren zien gaan omdat we de droge periode in mei niet benut hadden en wilden wachten tot na juni. Hooien betekent dus ook compromissen sluiten en misschien moeten kiezen tussen iets vroeger en dus minder structuurrijk hooi of geen hooi...
Hoe dan ook, voordat je gaat (of laat) maaien houd je natuurlijk eerst het weerbericht extra goed in de gaten. Het moet minstens een dag of vijf stabiel, droog en zonnig weer blijven om een succesvolle hooioogst binnen te kunnen halen.
Maaien

Maaien kan het beste in de vroege ochtend gebeuren als het fructaangehalte in het gras zo laag mogelijk is.
Het maaien gebeurt doorgaans met een zg. cyclomaaier. Deze hangt schuin rechts achter de tractor. Tijdens het maaien van de eerste baan rijd je dan ook linksom, zodat de maaier vlak langs de afrastering kan maaien. Voor de volgende banen rijd je juist rechtsom. Zo voorkom je dat je steeds met de tractor het nog niet gemaaide gras platrijdt waardoor het moeilijker te maaien zou worden.
Schudden

Op ruggen rijden

Persen en insealen

Je kunt ook grote ronde of vierkante pakken laten persen (afhankelijk van de machines waarover de loonwerker beschikt). Deze grote pakken kun je vervolgens wel of niet in plastic laten insealen. Het voordeel van dit insealen is dat je de pakken buiten kunt opslaan (handig als je geen overdekte hooiopslag hebt) en je het hooi minder lang hoeft te laten drogen voordat het geperst wordt, dus iets minder afhankelijk bent van voldoende droge dagen. Als wij het hooi laten insealen, laten we het na drie dagen drogen persen. Dan bevat het hooi nog wat vocht waardoor het in het plastic gaat fermenteren, maar is het eindproduct toch behoorlijk droog.
Paarden met een hooistofallergie verdragen ingeseald, gefermenteerd hooi (zg. 'voordroog') doorgaans beter dan droog, niet ingeseald hooi.
Hooiopslag

Kleine, niet ingesealde pakjes hooi kunnen het beste opgeslagen worden op een droge, luchtige hooizolder of in een dito hooischuur. Het is belangrijk dat de opslagruimte niet blootstaat aan vocht, want hoe droog je je hooi ook geoogst hebt, als het in de opslagruimte veel vocht aantrekt, zal het eindresultaat alsnog zeer teleurstellend zijn. Niet ingesealde pakjes buiten slechts onder een zeil of afdak opslaan voldoet dus niet. Het hooi zal muf en schimmelig worden en dus niet meer geschikt zijn om te voeren.
Terug naar vorige pagina
Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp? |