Strookbegrazing


Wat is strookbegrazing?Strookbegrazing is een methode van beweiding waarbij de paardenhouder zoveel mogelijk controle heeft over de hoeveelheid gras die de paarden eten. Het spijsverteringsstelsel van paarden is ingesteld op het voortdurend verwerken van kleine beetjes voedsel. Paarden worden echter al gauw te vet als ze in een gemiddelde Nederlandse wei de hele dag door gras kunnen eten. Dit geldt zeker voor robuuste sobere ponyrassen, zoals IJslanders, Shetlanders, Fjorden e.d. Een manier van beweiden die de hoeveelheid gras beperkt is dus geen overbodige luxe.

Voor het toepassen van strookbegrazing wordt in de wei een mobiele afrastering geplaatst die steeds een stukje verder wordt geschoven om de paarden een afgemeten stukje gras aan te bieden. De afstand en de frequentie waarmee de afrastering wordt opgeschoven is afhankelijk van de lengte van de strook, het aantal paarden en de lengte en voedzaamheid van het gras. Hiervoor moet men dus enig 'fingerspitzengef├╝hl' ontwikkelen.

Voordelen

 • Controle over de hoeveelheid gras die paarden eten.
 • Paarden kunnen langer op de wei blijven terwijl ze toch minder gras binnenkrijgen, dus minder verveling en toch slanke paarden.
 • De weide wordt netjes egaal afgegeten.
 • Mestruimen op een kleine, overzichtelijke oppervlakte.
 • De rest van de wei is te gebruiken voor andere doeleinden, b.v. paarden die wel onbeperkt gras mogen (b.v. merries met veulens) of om te hooien.

Nadelen

 • De kleine weitjes bieden weinig bewegingsruimte. Dit wordt in het Paddockparadijs echter gecompenseerd door de overvloedige bewegingsruimte in het pad.
 • Als de paarden te lang op een klein stukje wei lopen wordt de bodem te veel verdicht of zelfs de grasmat kapotgelopen, wat uitgebreide 'veronkruiding' van de grasmat tot gevolg kan hebben.
 • Omdat de paarden maar een beperkt stukje wei krijgen aangeboden hebben ze niet de vrijheid de specifieke grassen en kruiden uit te zoeken waar ze op dat moment behoefte aan hebben.

Goed te combineren met het Paddockparadijs

Als je in de afrastering langs het pad van het Paddockparadijs meerdere ingangen naar de wei maakt, is het Paddockparadijs zeer goed te combineren met strookbegrazing. Bij het geleidelijk opschuiven van de strookbegrazingsafrastering (met prikpaaltjes) kan dan steeds weer een volgende ingang worden opengezet zodat de paarden naar keuze in of buiten de wei kunnen zijn. Zelf heb ik iedere 15 meter ingangen naar de binnenweide gemaakt.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

3 opmerkingen:

 1. In Wageningen zag ik een leuke toepassing van stripgrazen.
  je kunt twee graasplekken maken in de lange zijden van een rechthoekige wei. De paarden hebben dan een keuze maar ze moeten dan wel een stukje lopen als ze naar de andere graasplek willen.

  Verder werk ik met ´ontbijtservice´ Dat is een tijdklok die om 9 uur een schrikdraadje los laat en oprolt en de weg vrijmaakt van paddock naar wei.
  zie www.xs4all.nl/~groenhk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je bericht, ik zal je beschrijving van de tijdklok eens goed gaan lezen ;-)!

  Groeten, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handige link over strookbegrazing :

  http://www.freewebs.com/gydjulind/Interessant/Strookbegrazing.pdf

  :)

  BeantwoordenVerwijderen