Waarom Paddockparadijs?


Het Paddockparadijs heeft erg veel goeds te bieden en bootst de natuur op verscheidene belangrijke punten na.

 • Beweging
  Door de uitnodigende werking van het pad en het strategisch plaatsen van voedsel, water en andere prikkelende elementen wordt het paard gemotiveerd tot voortdurende beweging, zoals de natuur het bedoeld heeft.

 • Hoefonderhoud
  Indien gedeeltes van het traject verhard zijn vindt er een natuurlijk hoefonderhoud van onbeslagen hoeven plaats waardoor bekappen minder vaak nodig is. Hierdoor is het Paddockparadijs ideaal te combineren met het concept van 'Natuurlijk Bekappen'.

 • Aandoeningen en ouderdom
  De paarden worden beschermd tegen te rijke weides met gevaar voor o.m. overgewicht, hoefbevangenheid en verergering van zomereczeem.
  Daarnaast zijn paarden, die om gezondheidsredenen minder of geen weidegang mogen krijgen of juist behoefte hebben aan méér weidegang (oude paarden), toch in de gelegenheid bij hun vrienden in de buurt te blijven.

 • Warming-up
  De warming-up tijd voor het rijden wordt verminderd omdat het paard al veel in beweging is.

 • Gedrag
  Neurotisch gedrag neemt af door het verschaffen van natuurlijke uitingsmogelijkheden en het gevarieerde aanbod aan prikkels.

 • Weidegebruik
  De paardeneigenaar heeft totale vrijheid in het weidegebruik zonder dat dit ten koste gaat van de bewegingsvrijheid van zijn paarden.

 • Rangorde
  Paarden die laag in de rangorde staan kunnen niet in het nauw worden gedreven omdat ze altijd ruimte hebben om uit te wijken of te vluchten voor ranghogere paarden.


Geen voordelen zonder nadelen, dus die zijn er ook enkele. Ze vallen echter in het niet bij al het goede wat het Paddockparadijs te bieden heeft. Voor de volledigheid wil ik ze hier toch even noemen.

 • Verder lopen
  De verzorger moet meer en verder lopen om de paarden verspreid langs het pad te voorzien van hooi; gelukkig blijft deze daar ook fit bij!

 • Modder
  Omdat de paden veel door de paarden belopen worden kan er in het natte seizoen een modderprobleem ontstaan; sommige lager gelegen paddockparadijzen zijn daardoor in de winter helaas niet te gebruiken.


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

2 opmerkingen:

 1. Hey!

  Wanneer er 2 pony's komen, gaan wij hier ook een paddockparadijs maken. Ik heb mijn papa en mama al helemaal overtuigd! Tot mijn mama uiteindelijk vroeg: gaat dat dan niet vervelen? Zo maar 3 uurtjes per dag in de weide en voor de rest de hele tijd rond lopen of gewoon stilstaan? Ik ga wel regelmatig voor een boomstam ofzo zorgen, maar nu twijfel ik hier ook over: gaat het niet vervelen ( na een tijdje)?

  Groetjes :D
  Heike

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Heike,

  Het is de bedoeling dat er op verschillende plaatsen in het pad van het paddockparadijs elementen worden aangebracht waardoor de paarden zoveel mogelijk blijven bewegen. Bv. hier en daar bakken of netten met hooi, een liksteen, takken e.d. en dat dat allemaal ver van het water af is, zodat ze heen en weer moeten lopen. Ook groeit in het pad (aan de randjes) altijd nog wel wat eetbaars, zodat ze veel aan het scharrelen zijn.

  Zeker met pony's (die erg snel te dik worden) is het slecht voor hun gezondheid om ze de hele dag in de wei te laten lopen. Daar kunnen ze allerlei aandoeningen van krijgen, zoals hoefbevangenheid, jeuk, en andere uitingen van een verstoorde stofwisseling. De 'oude' manier was dan om ze een groot deel van de dag op een (meestal vrij kleine) paddock te houden, met weinig bewegingsmogelijkheden. Met een paddockparadijs heb je de mogelijkheid om ze én slank en gezond te houden én ze toch zoveel mogelijk beweging te geven.

  Succes met de aanleg van je paddockparadijs!

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen