Marja's PP ervaringen


Beginpagina Marja's PP's | Plattegronden | Extra's | Weide/voeding | Ervaringen | Foto's/filmpjes

Meer in beweging

Sinds we ons terrein als Paddockparadijs hebben ingericht, zijn onze paarden uit zichzelf veel meer in beweging dan voorheen. Ze gaan nieuwsgierig op onderzoek uit, want er valt altijd wel iets eetbaars te vinden in het pad, of er hangt toevallig een lage boomtak waar ze aan kunnen knabbelen. En wie weet zit er nog wat hooi in de bakken die in de achterste paddocks staan. Onderweg in het Paddockparadijs valt er altijd iets te beleven!
De paden worden soms heel gericht benut om een stevige sprint te trekken. Door de paddocks en/of de afgeschuinde gedeeltes in de hoeken worden de paarden niet beperkt in hun snelheid omdat ze overal voldoende ruimte hebben om in flinke vaart ruime bochten te kunnen nemen. De bak wordt dan meestal gebruikt als laatste remweg.

Geen vaste dagindeling

De paarden hebben geen vaste dagindeling, ze staan dus niet iedere dag rond dezelfde tijdstippen op dezelfde plaatsen, maar dit varieert aanzienlijk per dag. Dat blijkt uit de plaatsen waar ik dagelijks de meeste mest vind en uit de mate waarin de verschillende hooibakken gevuld of leeg zijn.
Ook rusten en slapen doen ze in verschillende delen van het traject, te oordelen aan de 'platgelegen' plekken. Naarmate ze meer ervaring krijgen in het Paddockparadijs lijken ze bepaalde plekken ook beter te gaan benutten. Zo liggen ze nu regelmatig in een van de achterste paddocks, waarschijnlijk omdat dat een hoekje is met beschutting van het bos en bovendien iets hoger gelegen dan de rest van het traject, dus altijd droog.

Van hooibak naar hooibak

Onze paarden staan nooit meer urenlang op dezelfde plaats te eten. Meestal gaan ze na hooguit een half uurtje weer aan de wandel om te kijken of er in de andere bakken misschien ook nog iets zit.
Ook zijn ze niet meer voortdurend aan het eten. De vroegere 'eetdruk' (in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk naar binnen werken) is door de hooibakken met draadmatten verdwenen en de paarden lassen zelf heel regelmatig rustpauzes in. Zelfs de twee voermomenten 's ochtends en 's avonds lokken geen stress meer uit; ze komen soms niet eens meteen kijken. Eten is een zeer ontspannen gebeuren geworden en zo hoort het ook.

Combinatie weidepaarden en PP-paarden

Twee paarden uit onze zevenkoppige kudde zijn uitgesproken weidepaarden. De ene omdat hij over de 30 is en hooi niet meer voldoende kan kauwen, de andere omdat ze om onduidelijke redenen in de winter niet goed gedijt op alleen hooi en dan te veel vermagert. Deze twee paarden staan daarom een groot deel van het jaar overdag samen in de wei, terwijl hun vrienden rondom hen in het Paddockparadijs leven en slechts beperkt weidegang krijgen. De PP-paarden hebben daar geen enkel probleem mee, zij hebben immers ook de ruimte en de hele dag de beschikking over voedsel. Dit is dus prima met elkaar te combineren.

Volgende pagina

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten