Zelf een Paddockparadijs aanleggen


Beginpagina PP-aanleg | Ontwerp maken | Materialen | Praktijktips

Een goede planning is het halve werk

Het zelf aanleggen van een Paddockparadijs is niet alleen erg leuk, het is ook nog eens voor iedereen te doen. 'Wie niet sterk is moet slim zijn'; bereid je werk goed voor, dan kun je het voor jezelf zo licht en gemakkelijk mogelijk maken. Met een paar handige foefjes hoeft het werk niet zwaar te zijn. Palen met een zware hamer de grond in slaan bijvoorbeeld is niet nodig en met iedere dag een beetje inspanning is je Paddockparadijs klaar voor je het weet.

Op de volgende pagina's (zie menu bovenaan dit bericht) vind je een aantal - hopelijk inspirerende - ideeën en adviezen en een stap-voor-stap handleiding om je eigen Paddockparadijs te realiseren. Laat je fantasie de vrije loop en maak er iets unieks van dat helemaal is toegespitst op jouw terrein en situatie. Veel ontwerp- en bouwplezier!

Anderen inspireren?

Als je Paddockparadijs klaar is vind je het wellicht leuk om met jouw creatie weer anderen te inspireren. Vul dan het formulier op deze pagina in, dan voeg ik ook jouw Paddockparadijs toe aan de praktijkvoorbeelden op deze site.

Volgende pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

21 opmerkingen:

 1. Marja, jij bent echt mijn voorbeeld..als ik ooit eigen land heb, kom ik hier de ideeen op doen :) en tot die tijd moet ik het met wat minder doen en probeer het wel zo echt mogelijk te maken..
  Werkelijk schitterend!

  Groetjes Kim (Lila)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie en compliment Kim! Je hebt een primeur, nl. de eerste reactie onder een van de onderwerpen ;-).
  Hopelijk kun je hier al genoeg ideeën opdoen die je ook zonder eigen land uit kunt voeren :-).

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel mooi en ga er zeker goede ideeen van overnemen.
  groetjes nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ziet er geweldig uit... Ik ben op zoek naar een huis in Duitsland en wil ook een paddock paradijs, maar hoeveel Hectare heb je ongeveer nodig om dit te realiseren?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt zeker geen hectares nodig om een PP te kunnen realiseren. Hier op de site staat zelfs een voorbeeld van een PP op twee perceeltjes van ieder 1000 m2, kijk hier maar eens.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marja,

  Mijn vriendin liet mij deze site zien over het concept 'Paddock Paradise' en we zijn echt laaiend enthousiast. Wij willen zelf een stal beginnen en ik denk dat dit echt de ultieme manier is om je paarden te laten bewegen en te laten genieten van het buiten zijn. Dit is zeker iets wat we willen realiseren bij onze stal!

  Groetjes, Tom en Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Tom en Marijke, bedankt voor jullie enthousiaste reactie. Het blijft eindeloos genieten als je eenmaal een paddockparadijs hebt aangelegd :-)!

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hallo!
  Ik heb zelf een weitje van 800m2 (voor 2 shetlanders) die ik na de winter mag inrichten. Ik had gedacht aan een soort pp, maar dan een kleinere versie ;) heb op het paardenforum bokt.nl wat vragen gesteld & mijn (voorlopige)plattegrond getoond, zou het ook graag hier nog eens vragen. Hier het linkje van mijn topic, zodat ik het verhaal niet helemaal opnieuw moet typen : http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=13&t=1529677

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Lotte,

  Ik heb je plattegrond op Bokt bekeken. Heel leuk idee, maar wat waarschijnlijk nog praktischer zou zijn is om je pad niet midden door je perceeltje te leggen maar helemaal langs de rechterkant en het dan aan te laten sluiten op de paddock. Dan heb je een nog langer pad en het is handiger als je wei aaneengesloten is, zodat je de indeling altijd kunt veranderen als je dat wilt. Ook is het handiger als je weitje bewerkt zou moeten worden.
  Tip: word lid van het PP-forum (zie de link bovenaan de pagina in het menu), daar denken mensen ook graag mee :-)!
  Succes met je plannen!

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoeveel ruimte (m2) heb je ongeveer nodig voor een paddock paradise?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt al een PP aanleggen op een perceel van ca. 1.000 m², en wie weet zijn er nog wel kleinere, het is maar net wat je zelf wilt. Je moet alleen het pad zeker niet smaller maken dan 2 - 2,5 m, anders kan een paard zich er niet meer in omdraaien.
   En een maximum grootte is er natuurlijk niet, 'the sky is the limit' ;-)!

   Groeten, Marja

   Verwijderen
 11. Hoi Marja,

  Wat een geweldig informatieve site heb je. Ik vroeg me af hoeveel paarden je kunt houden per ha op een paddock paradise. Misschien staat het wel ergens, maar ik kan het niet terugvinden. Is er een bepaald maximum dat je bij benadering aanhoudt?

  Groet Marc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment Marc :-). Je vraag is eigenlijk niet te beantwoorden omdat dit afhankelijk is van te veel factoren, zoals: de grasbehoefte van de paarden (sober ras of juist niet?); wel of niet hooi bijvoeren; wel of niet intensief bemesten van de wei (grasopbrengst) etc. Veel mensen kiezen voor een PP o.a. omdat ze op die manier de weidegang voor hun paard kunnen beperken zodat hij niet te dik wordt, of niet hoefbevangen raakt, of minder last van eczeem heeft. Dan wordt er vaak hooi bijgevoerd en komt het paard maar mondjesmaat op de wei. Op die manier kun je natuurlijk meer paarden op een hectare houden dan wanneer alle paarden 24/7 op de wei staan. Het is dus maar net waar je voor kiest ;-).

   Groeten, Marja

   Verwijderen
 12. Heb je een vergunning nodig om een pp te maken? en zijn er eisen / randvoorwaarden voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste Marja,

  Veel inspirerende ideeën! Goeie site! Wat ik me afvraag: hoe voorkom je dat gras overal groeit op je paden en krijgen je paarden geen zandkoliek van het peuteren aan nieuwe grasjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of gras de kans krijgt om te groeien op je paden hangt af van hoeveel paarden er lopen op hoeveel oppervlakte. Als ik spreek uit mijn eigen ervaring: in mijn paddockparadijs groeit er nauwelijks gras op paden en paddocks. Wat er groeit wordt ook opgeknabbeld maar mijn paarden hebben in de 26 jaar dat ze op zandpaddocks en -paden worden gehouden nog nooit zandkoliek gehad. In de vrije natuur zijn paarden de hele dag door van alles uit het zand aan het oppeuzelen. Het is dus heel natuurlijk dat een paard altijd wel wat zand in de darmen heeft en daarom is het belangrijk om altijd voldoende vezels (bij) te voeren omdat die het zand door de darmen heen transporteren waardoor het ook weer afgevoerd wordt. Zelf voer ik om die reden het hele jaar door minstens 1 x per dag hooi bij, ook in het weideseizoen.

   Verwijderen
 14. Ik denk dat het handig is om te weten dat een paddock droog moet blijven en daarom drainage erg belangrijk is. Stel dat je paddock op veengrond wilt aanleggen dan komen buizen voor drainage van kokos van toepassing.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bij LAPO MICROFINANCE Wij bieden leningen aan particulieren, bedrijven en samenwerkende instellingen tegen een rentevoet van 2% per jaar ,, Heeft u een dringende lening nodig om een bedrijf op te starten, een schuldlening? een auto of een huis kopen? Zo ja, maak je geen zorgen meer, want we bieden allerlei soorten leningen tegen een lage en betaalbare rentevoet van 2%, zonder onderpand en zonder kredietcontrole. ANTWOORD OP MAIL: lapofunding960@gmail.com - Met vriendelijke groet
  Bij LAPO MICROFINANCE Wij bieden leningen aan particulieren, bedrijven en samenwerkende instellingen tegen een rentevoet van 2% per jaar ,, Heeft u een dringende lening nodig om een bedrijf op te starten, een schuldlening? een auto of een huis kopen? Zo ja, maak je geen zorgen meer, want we bieden allerlei soorten leningen tegen een lage en betaalbare rentevoet van 2%, zonder onderpand en zonder kredietcontrole. ANTWOORD OP MAIL: lapofunding960@gmail.com - Met vriendelijke groet
  Bij LAPO MICROFINANCE Wij bieden leningen aan particulieren, bedrijven en samenwerkende instellingen tegen een rentevoet van 2% per jaar ,, Heeft u een dringende lening nodig om een bedrijf op te starten, een schuldlening? een auto of een huis kopen? Zo ja, maak je geen zorgen meer, want we bieden allerlei soorten leningen tegen een lage en betaalbare rentevoet van 2%, zonder onderpand en zonder kredietcontrole. ANTWOORD OP MAIL: lapofunding960@gmail.com - Met vriendelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo!

  Heeft u een dringende lening nodig? Heeft u persoonlijke of zakelijke leningen nodig? Wij zijn een gerenommeerde financiële instelling die u kan helpen bij het verminderen van de maandelijkse afbetaling, zodat onze klanten betaalbare aflossingsopties hebben en ruimte hebben om te ademen als het aan het einde van de maand aankomt.

  Onze diensten omvatten het volgende:

  * Voertuigfinanciering
  *Persoonlijke lening
  * Schuldconsolidatielening
  * Zakelijke lening
  * Herfinanciering lening
  * Huislening
  * Hypothecaire leningen, enz.

  Onze leningen zijn goed verzekerd voor maximale veiligheid is onze prioriteit. Verliest u 's nachts slaap terwijl u zich zorgen maakt hoe u een legitieme leningverstrekker kunt krijgen? we kunnen helpen met een lage rente van 4%. Wij zijn geloofwaardig en details zijn strikt vertrouwelijk.

  Opmerking: geïnteresseerde personen moeten een bericht naar ons sturen via: Howardfinancial.dwn@gmail.com voor informatie over hoe u vandaag een lening kunt krijgen.

  Beste wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. HOE IK EEN LENINGSBIJSTAND KREEG @ 2% RENTEVOET

  Ik wist niet zeker of ik een legale geldschieter online kon krijgen, maar toen ik mijn schuld niet langer kon onder ogen zien, lag mijn zoon in het ziekenhuis voor een operatie die een enorme hoeveelheid geld vereiste en ik had ook wat geld nodig om te herfinancieren en een goede te krijgen huis. om hulp van vrienden te zoeken en toen er geen hoop meer was, besloot ik online te gaan om een lening te vinden en ik vond LAPO MICRO FINANCE [lapofunding960@gmail.com] met een rente van 2% en paste onmiddellijk mijn gegevens toe zoals aangegeven. Binnen DRIE dagen na mijn aanvraag, verleende hij mijn geleende bedrag zonder verborgen kosten en kon ik de medische rekeningen van mijn zoon verzorgen, mijn huurfactuur verlengen en mijn schuld afbetalen. Ik zal elke leningzoeker adviseren om contact op te nemen met LAPO MOCRO FINANCE met (lapofunding960@gmail.com).

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Getuigenis van een serieuze lening die is verstrekt, heel erg bedankt LAPO MICRO FINANCE voor uw lening van 45.000 euro die u mij hebt verstrekt. Ik zal over uw diensten praten met mensen om me heen die een lening of financiële hulp nodig hebben, omdat ik blij ben met de lening die u mij heeft verstrekt. Als u een lening nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een echte juridische geldschieter, neem nu contact met hem op en ontvang uw bruikleen via: E-mail: lapofunding960@gmail.com .. Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen