Marja's hooibakken


Wij hebben gekozen voor grote kunststof palletbakken (stapelbare bakken). Deze bakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en worden regelmatig aangeboden, b.v. op Marktplaats (‘stapelbakken’). Fruittelers gebruiken ze ook nogal eens. Nieuwe en soms ook gebruikte stapelbakken kun je o.a. bij Kruizinga kopen (zoek op 'stapelbakken kunststof', evt. tabblad 'gebruikt'). Een vrij groot aanbod aan gebruikte stapelbakken vind je bij John Wijnbergen (kies 'gebruikt' en dan 'bakken en pallets').

De maat van onze grootste bakken (zie foto links) is H x B x L = 80 x 100 x 120 cm. We gebruiken ook nog een paar kleinere (zie foto met etende paarden).

In onze bakken liggen op het hooi (ongegalvaniseerde) metalen draadmatten (4 mm dik met vierkante mazen van 5 x 5 cm). Deze draadmatten (vanaf 4 mm draaddikte worden ze ook wel 'bouwstaalmatten' genoemd) zijn aan de bakken bevestigd met touwtjes, die aan het onderste uiteinde onderin iedere hoek van de bak bevestigd zijn, en aan het bovenste uiteinde met musketonhaken aan de draadmat.
Door de maaswijdte van 5 x 5 cm kunnen de paarden slechts kleine plukjes hooi tegelijk door de mazen van de draadmat heen trekken. Ze zijn op die manier als het ware in de bakken aan het ‘grazen’. Zoek op Marktplaats maar eens op 'draadmatten' of 'bouwstaalmatten', of ga langs bij een ijzerwarenhandel. Draadmatten worden ook gebruikt voor het bouwen van kennels en andere dierenverblijven, dus ook dat kan een ingang zijn om te zoeken.
Er zijn ook websites waar je draadmatten kunt bestellen, o.a.:
(Let op: er is veel prijsverschil tussen gegalvaniseerde en ongegalvaniseerde draadmatten!)

Zorg ervoor dat je de draadmatten bij het op maat maken aan minstens twee zijden minimaal 5 cm kleiner maakt dan de binnenkant van de bak. Je houdt dan voldoende ruimte over om met je handen de touwtjes onderin de hoeken van de bak te kunnen pakken.Zo bevestig je de touwen met de haken in iedere hoek van de bak. Als het hooi in de bak zit haal je de touwen met haken door de hoekmazen van de draadmat naar boven en kun je ze vervolgens verderop op de draadmat vastzetten. Op die manier kun je de draadmat strak op het hooi trekken.

Voordelen van deze hooibakken met draadmatten:

 • de paarden doen erg lang met hun hooi; als de bakken ’s ochtends gevuld worden, zijn ze zelfs ’s avonds nog niet helemaal leeg;
 • paarden die op dieet zijn kunnen toch zoveel mogelijk uren per dag eten;
 • omdat de paarden maar kleine plukjes tegelijk door de draadmat kunnen trekken, wordt er erg weinig naast de bak gemorst en vertrapt, dus vrijwel geen hooiverlies;
 • de paarden kunnen zelf bepalen wanneer en hoe lang ze eten en wanneer ze rustpauzes willen nemen;
 • bij harde wind kan het hooi niet meer wegwaaien;
 • paarden die gevoelig zijn voor stofdeeltjes (‘hooiallergie’) kunnen niet met hun neus in het hooi woelen, waardoor ze minder last hebben van het stof; het hooi hoeft dus in sommige gevallen (zelf uitproberen of dit bij jouw paard werkt) niet meer natgemaakt te worden.


Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!


50 opmerkingen:

 1. Hoi!

  Wij hebben bakken gevonden bij een autosloperij/oud ijzer-man. Hij gebruikte deze bakken voor opslag, maar wilde ze wel verkopen. Bij sloop van vrachtwagens blijven vaak groot volumebakken over, die onder de wagen hebben gehangen als opslagbak.

  Ook bedrijven, die deze bakken verkopen, zoals Kruizinga, hebben vaak gebruikte bakken, die voor veel minder weg mogen.

  groetjes Ruth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je tip Ruth :-)!
  Ik heb de site van Kruizinga eens bekeken - www.kruizinga.nl - en daar vind je sowieso heel veel soorten containers en bakken, die handig zouden kunnen zijn als voer/hooibakken. Ook gaascontainers waar je hooiruiven van zou kunnen maken als je er een tussenschot met schuine wanden in plaatst.
  Het is wel een groothandel, die dus alleen aan bedrijven levert, maar daar valt altijd wel een mouw aan te passen natuurlijk ;-).
  Ik kan me niet echt iets voorstellen bij de bakken die je beschrijft die onder vrachtwagens hangen. Als je er (een) foto('s) van hebt, zou je me die dan willen mailen?

  Alvast bedankt en groetjes,
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kreeg via de mail een vraag over de draadmatten, die ook wel interessant is om hier te beantwoorden.

  Vraag:

  Ik heb gegalvaniseerde draadmatten gevonden met een maaswijdte van 5 x 5 cm en een draaddikte van 3 mm. Ze zijn er ook in maaswijdte van 7,5 x 7,5 cm en draaddikte van 5 mm. Ik voer mijn paarden meestal voordroog/kuilvoer, dat is best lang en dik van stengel, is 5x5 dan niet te klein om het doorheen te krijgen?

  Antwoord:

  Ik heb even gemeten wat de draaddikte is van onze draadmatten. We hebben een paar gegalvaniseerde staan, die we gaan gebruiken om een soort 'kooi' te maken op een platte handkar waarmee we gemakkelijk hooi naar de hooibakken kunnen brengen. Deze matten hebben een draaddikte van 3 m en maaswijdte van 5 x 5 cm, dezelfde maten dus die jij noemt. Die kun je ook gerust gebruiken als rek voor op het hooi in je hooibakken, 3 mm is daar echt stevig genoeg voor.

  Wij gebruiken voor in de hooibakken ongegalvaniseerde draadmatten. Die gaan wel roesten als ze ongebruikt buiten liggen, maar als ze in gebruik zijn op het hooi in de bakken en de paarden er dus voortdurend met hun neuzen overheen gaan, roesten ze eigenlijk vrijwel niet, waarschijnlijk 'wrijven' de paarden iedere beginnende roest er meteen weer af. Ongegalvaniseerd kun je dus ook probleemloos gebruiken. Onze ongegalvaniseerde matten hebben een draaddikte van 4 m en maaswijdte van 5 x 5 cm. Maar zoals gezegd, 3 mm is ook dik genoeg.

  Wij voeren ook stengelige voordroog en mazen van 5 x 5 cm zijn daarvoor echt groot genoeg. Als je groter zou kiezen (7,5 x 7,5 cm) gaat dit ten koste van het 'slow-feeding' effect en hebben je paarden alsnog in no-time hun hooi op. Het kan in het begin wel even wat tijd kosten voor ze doorhebben hoe ze het hooi door de mazen moeten krijgen. Daar kunnen ze ook best even wat sjagrijnig van worden. Ik heb de eerste dagen meegeholpen door af en toe wat plukjes door de mazen heen te trekken en binnen een paar dagen hadden ze de routine te pakken. Nu denk ik wel eens dat ik naar nog kleinere mazen zou moeten, zo handig zijn ze erin geworden! Maar geef het dus even de tijd.

  Groeten, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. waar hebben jullie die matten vandaan?
  groetjes Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Annet, wij hebben de draadmatten bij een ijzerwarenhandel gekocht. Op Marktplaats vind je ook verschillende adressen, klik op de link 'draadmatten' in de tekst op deze pagina. Ook via Google vind je aardig wat verkoopadressen. Succes!

  Groeten, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben heel erg benieuwd naar ervaringen bij dit systeem bij paarden die heel snel te dun worden.

  Nicoline van der Windt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Nicoline,
  Ik denk dat je dit per paard moet ervaren, ieder paard is immers weer anders. Wat wel belangrijk is om te weten is of het betreffende paard nu (dus nog zonder gebruik van bakken met draadmatten) 24 uur/dag de beschikking heeft over hooi en zelfs dan al gauw te mager wordt. Als dat zo is zal dit paard met de draadmatten waarschijnlijk te weinig hooi gaan binnenkrijgen.
  Maar als het paard op dit moment slechts enkele uren per dag hooi eet kun je de draadmatten gerust toepassen. Het paard krijgt daarmee immers niet minder hooi, maar alleen de eettijd wordt verlengd.
  Het is wel even oefenen voor de paarden, dus geef het niet te snel op. De eerste dagen wat plukjes door de draadmat heentrekken om ze te helpen begrijpen wat de bedoeling is en ze de tijd geven om het te leren.
  Ik heb zelf een IJslander die snel te dun wordt. Zolang zij naast hooi ook gras krijgt gaat het met haar prima; zij gedijt gewoon niet zo goed op hooi alleen, dus dat kan ook een punt van aandacht zijn.
  Ik ben ook benieuwd naar meer ervaringen :-)!

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hallo marja,

  Wij hebben ook een bak, maar de paarden veroeren geen vin meer en staan de hele ag te eten, het gaat hier om twee ijslanders en een minipaardje.

  groetjes Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Charlotte, de hooibak op zichzelf motiveert natuurlijk niet tot beweging ;-). Paarden worden tot beweging aangezet als je de eet-, drink- en eventuele andere voorzieningen ver uit elkaar plaatst. Ook het plaatsen van meerdere hooibakken verspreid over het Paddockparadijs bevordert beweging omdat paarden altijd nieuwsgierig zijn naar de inhoud van de andere bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Marja, ik ga graag experimenteren. Ik heb al een tijd deze hooibakken in gebruik, maar baal van het geknoei en de korte tijd dat het hooi op is. Wat is de reden dat de mat vastgezet wordt met touw/musketonhaak?
  groetjes Irmgard

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Irmgard, de draadmat moet vastgezet worden omdat de paarden hem anders uit de bak trekken als ze het hooi eten. Het kan soms best wat moeite kosten om het hooi door de draadmat heen te trekken, dus als de draadmat los zou liggen, trekken ze die met hooi en al mee omhoog.
  Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen straks (hier of op het forum?).

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Marja,

  Als het hooi minder wordt zakt de draadmat, waardoor hij niet meer strak zit. Kan dit dan geen kwaad? Lijkt mij dat de draadmat dan toch een stukje mee omhoog wordt getrokken. Kan ik dit ook gebruiken voor 2 pony's? Met weinig hooi dus!

  Groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja, dat klopt Yvonne, de draadmat wordt dan een stukje mee omhoog getrokken, maar dat geeft niks en daar zijn de paarden ook snel aan gewend en vinden ze geen probleem. Zorg dat de touwtjes waarmee de draadmat vastzit in ieder geval korter zijn dan de hoogte van de bak, dan kunnen ze de draadmat wel omhoog trekken maar niet uit de bak.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Marja, sorry voor mijn late reactie. Ik heb ongeveer dezelfde bakken als jij gevonden bij de vrachtwagensloperij. Er is ons verteld dat die bakken vaak gebruikt worden in/aan vrachtwagens, als opslagbak. Vandaar dat ze weleens te koop zijn bij sloperijen.
  bij Kruizinga kun je als particulier ook bakken kopen, tenminste dat zei een meneer van daar tegen mij...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Er kwam mij pas geleden een bericht ter ore over een paard dat met haar hoefijzer vast was komen te zitten in de draadmat (mazen 5 x 5 cm) van de hooibak. Het lijkt onmogelijk, maar was haar toch gelukt. Ze had de bak gekanteld en is toen blijkbaar gaan kappen met haar hoef, waardoor een tak van haar ijzer in een maas vast kwam te zitten. Gelukkig bleef het paard kalm en kon ze bevrijd worden door iemand die het zag, maar het bewijst maar weer eens dat het altijd oppassen blijft. Zware, hoge bakken zijn dus veiliger dan kleine, lage waar een paard gemakkelijk met een been in kan en die gemakkelijk omgetrokken kunnen worden.
  Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo,

  Ik zie hier de naam Kruizinga verschijnen(je kan hier inderdaad als particulier kopen), ik was ook van plan om daar een bak te kopen maar kwam net op tijd een ander adres tegen in Twello.
  Dat is bij John Wijnbergen. Hij heeft een website waar je van alles kunt bekijken.
  www.johnwijnbergen.nl
  Dit bedrijf heeft echt heel veel bakken staan, in alle kleuren en ook met sleufjes erin. En hij is een stuk goedkoper dan kruizinga. Ik ben hier geslaagd voor een hele mooie bak, nu nog op zoek naar een betaalbare draadmat. Ik laat ze er nu eerst gewoon uit eten omdat ze de bak in het begin eng vonden. Zo kunnen ze er op het gemak aan wennen.
  Ik ben erg blij dat ik deze site heb gevonden want door al die sneeuw en regen blijft er nog weleens hooi op de grond liggen.
  Marja bedankt voor de tips.

  Groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dankjewel voor je tip Yvonne!
  Ik was laatst zelf de site van John Wijnbergen ook al tegengekomen. Hij heeft vooral veel gebruikte bakken en dat is natuurlijk heel interessant voor ons doel ;-). Kruizinga heeft overigens ook regelmatig tweedehands aanbod van de palletbakken.
  Ik heb inmiddels de verkoopadressen Wijnbergen en Kruizinga vermeld op deze pagina.
  Dank voor het meedenken!

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Marja,

  Ik heb sinds zondag mijn hooibak in gebruik.
  Mijn haflinger van bijna 2 die snapte het meteen, heb hem eigenlijk niet hoeven helpen. Mijn welsh van bijna 7 had zoiets van, waar is mijn hooi haha, die ging maar wat sprietjes van de grond zoeken, uiteindelijk toch maar met de neus in de bak en ook hem hoefde ik niet te helpen. Echt een uitvinding, ze zijn nu lekker de hele dag bezig met hun hooi.
  Ik ben erg blij dat ik deze site heb gevonden, die bak had ik 5 jaar eerder moeten hebben.
  Nu moet ik nog iets voor mijn shetlander verzinnen, ik zit te denken aan een cementkuip van 90 liter(die ik voor het water gebruik), daar een laag beton of cement in te storten zodat hij zwaar is en dan ook een draadmat er in voor het hooi.
  Zou dat wat zijn of heb je een ander tip voor mij?
  Groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Yvonne,

  Fijn dat je paarden het snappen :-)!
  Ik heb geen ervaring met speciekuipen met een draadmat erop, maar wie weet werkt het prima. 't Lijkt me alleen wat lastig om de draadmat een beetje in de goede vorm te krijgen, zonder dat er aan de randen grote openingen komen waar je Shet dan wel erg gemakkelijk bij het hooi kan komen. Wat dat betreft zou een rechthoekige bak praktischer zijn. Misschien vind je nog iets bij de gebruikte bakken van Kruizinga? Daar zijn ook lage bij.

  Succes en groetjes,
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Marja,

  Bedankt voor de tip.
  Ik vind kruizinga vrij prijzig, ik ga het eerst eens met mijn cementkuip proberen.
  Ik laat je weten of het lukt.

  Groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo,

  ik heb zo'n 3 jaar twee oude watertank opslag kubussen (van 1 kubieke meter) als slow hooifeeders.

  De bovenkant is open en eigenlijk voor de rest op dezelfde manier gefabriceerd als hier geadviseerd staat. Een heeft een zijkant verlaagd uitgeslepen voor een shetlander.

  Echter gebruik ik in plaats van touwtjes, van die rubberen lussen als bij deze link ( http://www.bingham.nl/onderwerpen/productinformatie/Default.aspx?id=110 )

  Dat werkt perfect, wat ook als er minder hooi in zit dan trekt dit het raster nog naar beneden.

  Er past precies een hooipak in, en ik hoef dus ook niet met de hand eindeloos bij te vullen.

  Hooipak op de kruiwagen, in de bak, raster erover, vastmaken en mijn 3 paarden + shetlander doen 2 dagen met 2 hooipakjes.
  Dat betekende ook ineens veel minder werk voor mij.

  Ik hoef nu nog maar 1x in de drie dagen twee hooipakjes naar de hooifeeders te brengen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Bedankt voor je tips Dewy, en voor de link naar de rubberen lussen :-). Ik neem aan dat je aan één kant karabijnhaken aan de lussen hebt zitten, maar ik vraag me af hoe je de andere kant vastmaakt aan de bodem van je bak?

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoe zwaar zijn jullie draadmatten?
  Wij hebben sinds een halve week de hooibak, met gaas van 4,9 x 4,9. Maar ook met het vastmaken met elastieken en een karabijnhaak, lijkt de draadmat niet strak genoeg te zitten. Ze trekken het hooi er met groot gemakt uit...

  Daarnaast een lelijke wond van het draad aan de mond van mijn merrie. Hoe hebben jullie dat opgelost?? Hebben jullie geen scherpe randen?

  Groetjes,
  Leonie

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Leonie, wat bedoel je precies met 'hoe zwaar', letterlijk het gewicht? Dat zou ik echt niet weten, maar de dikte en afmeting heb ik vermeld in de tekst op deze pagina (even bovenaan kijken).

  Hoe gemakkelijk of moeilijk het hooi door de draadmat kan worden getrokken is erg afhankelijk van het soort hooi. Mijn ervaring is dat grof, lang hooi moeilijker gaat dan fijn, zacht en kort hooi. Wij hebben trouwens de draadmatten echt niet altijd heel strak op het hooi zitten (dat kan ook niet omdat we touw gebruiken en geen elastiek) maar toch vertraagt de draadmat de eetsnelheid aanzienlijk.

  Natuurlijk moet je altijd de scherpe kanten van de afgeslepen of -geknipte draden wegwerken voordat je ze in gebruik neemt. Dat is niet alleen fijn voor de paarden maar ook voor je eigen handen; je pakt de draadmat immers dagelijks vast. Wij hebben dat gedaan met een slijptol met schuurschijf.
  Ik heb hier (bij 7 paarden) nog nooit wondjes gezien van de draadmatten.

  Groetjes en succes :-),
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi,

  De afmetingen hebben we aangehouden. Ook circa 5x5, maar misschien hebben jullie zwaarder materiaal of zo?
  De paarden trekken op dit moment de draadmatten omhoog en - hoewel we de scherpe randjes DACHTEN weggewerkt te hebben want daar denken we heus aan ;) (weggebogen en een plaatje eromheen), bezeren ze zich toch.
  Een slijptol lijkt me dan ook geen overbodige luxe. Ik ga het uitproberen!

  Groet,
  Leonie

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik heb een viskist op de kop getikt. Die worden na 5 jaar gebruik afgedankt en kun je in havens vaak in een achteraf hoekje vinden of (bijna) gratis meenemen. Bij www.trailerplus.nl kun je dik elastiek per meter kopen en netten voor over een aanhanger.De mazen zijn 4,5 wijd. Het net heb ik op maat geknipt. Ik heb het zo ruim gelaten dat het tot op de bodem reikt, zodat ze ook de restjes kunnen opeten. ook kun je daardoor het hooi tot boven de rand van de kist stapelen.
  Er zit een rand aan de kist waar het elastiek achter blijft hangen, mits je dit strakgenoeg maakt natuurlijk. Het elastiek heb ik door de mazen geregen.
  Een viskist is erg stevig en zo zwaar dat hij niet snel wegwaait, zoals een hooinet. Er zitten op de bodem gaatjes zodat hij niet vol kan lopen met regenwater.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Annet,

  Bedankt voor je uitgebreide info over je viskist. Zou je me misschien wat foto's willen sturen van de kist en alle details van de bevestiging van het net e.d.? Misschien kan ik er wat mee doen op de site.
  Onderaan de 'Contact' pagina staat een link naar mijn e-mailadres.
  Bij voorbaat dank!

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hoi Marja,

  ik heb aan vier zijden een rubberen lus gemaakt aan de bak, een aan vier zijden karabijn haken gezet.

  Zo grijp ik nooit mis als ik bij moet vullen ;)

  Over de scherpe randen waar leonie het over heeft, dit is mij uiteraard ook overkomen, maar dit is wat ik gedaan heb:

  Ik heb een zware draadmat gebruikt die bij bouwbedrijven wel te koop zijn (die zijn sterker dan die bij de bouwmarkt). Uiteraard de randen afgebraamd met een slijptol, maar ook een waterslang in de lengte opengesneden en eromheen gemaakt (vastgezet met een aantal tie-rips). Dit zorgt ervoor dat ze zich nooit kunnen snijden of beschadigen, maar ook dat als de mat tegen de zijkant aankomt dat het geluid een beetje gedempt wordt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Heel goede tips Dewy, bedankt :-)!
  Waar in de bak heb je precies de vier rubberen lussen vastgemaakt, onderin de hoeken, of bovenin?

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoi Marja,

  onderin, op dezelfde manier als jou tekening.

  Ik heb in de bodem van de bak in iedere hoek 2 gaten/sleuven gemaakt en daar een rubber elastiek doorheen gehaald.

  Het moet wel echt van dat hele sterke elastiek zijn zoals in voorgaande link, anders krijgen de paardjes het zo los natuurlijk.

  Ik gebruikte eerder altijd stro-touwtjes, maar die waren binnen de kortste keren weer kapot.

  Nu met de elastieken gebeurt het gelukkig niet meer.

  Als ik mijn fototoestel bij de hand heb, dan kan ik wel eens een foto maken voor je

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo Marja,

  ik zie dat je dichte en geperforeerde hooibakken hebt. Hebben jullie door gebruik ervan voor- of nadelen van beide ondervonden? Graag zou ik dan weten welke.

  Groetjes en bedankt, Nicole.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hoi Nicole,

  In de dichte bakken moet je onderin de hoeken gaatjes boren om de touwen vast te kunnen maken en misschien nog wat meer gaatjes om te zorgen dat bij regen het water er goed uit weg kan lopen.
  Bij de bakken met sleufjes kun je die sleufjes gebruiken om de touwtjes te bevestigen en ook loopt het water vanzelf uit die bakken (in de bodem zitten nl. ook sleufjes). Wel kan de bodem van zo'n sleufjesbak wat lastiger schoon te maken zijn omdat die door de sleufjes niet glad is en er in de sleufjes wel eens wat vuil en zand blijft hangen. Maar in de praktijk merk je niet veel verschil, dus nadelen zou ik het niet echt willen noemen ;-).

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Na 10 maanden heb ik ook eindelijk mijn lang verwachte hooibakken! In Groningen worden geen palletboxen aangeboden, dus ik heb heel veel bedrijven gemaild en marktplaats (zoeken op pallet box, palletbox, palletbak, pallet bak, kunstof bak, kunstofbak, kunstof box etc.) wekelijks in de gaten gehouden. Uiteindelijk heb ik 4 bakken weten te vinden die redelijk in de buurt waren...(40 en 100 kilometer) en die € 50 per stuk waren. Ook heb ik een laag formaat pallet box gevonden die voor de shetlanders perfect is. Omdat wij de draadmatten niet zo zagen zitten vanwege het op maat slijpen en de aanhangernetten nogal duur waren, zijn we in de bouwmarkt eens gaan kijken wat er nog meer was. Uiteindelijk vonden we groene/ijzeren tuinschermen. Het grooste scherm (€ 18) was precies de maat voor 2 palletboxen, ideaal! Met een ijzeren knip tang konden we de mat goed knippen aan 1 kant. Deze kant hebben we met een handvijltje even nagevijld en toen was hij perfect. Vervolgens in de 4 hoeken een gat geboord, dubbel koort erdoor en aan de buitenkant een dubbele knoop en vervolgens aan de binnezijde een karabijnhaak eraan. Deze trek ik zo strak mogelijk over de mat heen als ik hem gevuld heb. Tot nu toe (4 weken) bevalt dit perfect! En was het redelijk betaalbaar. De mazen van de matten zijn 5 bij 5, dit zou nog iets kleiner kunnen...wellicht doe ik er in de toekomst nog een hooinet onder.Allemaal hadden ze heel snel door hoe het werkte en zelfs het veulen en de enter snapte het meteen. Deze website was mijn inspiratie bron, bedankt hiervoor!!

  http://i39.photobucket.com/albums/e192/cuubje/2010-10-16/2010-16-10059.jpg
  http://i39.photobucket.com/albums/e192/cuubje/2010-10-16/2010-16-10126.jpg
  http://i39.photobucket.com/albums/e192/cuubje/2010-10-16/2010-16-10128.jpg
  http://i39.photobucket.com/albums/e192/cuubje/2010-10-16/2010-16-10129.jpg
  http://i39.photobucket.com/albums/e192/cuubje/2010-10-16/2010-16-10292.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Bedankt voor je reactie en foto's Monique, altijd leuk om ervaringen te horen :-). Ik ben wel benieuwd hoe lang het gaas dat je gebruikt hebt meegaat, het lijkt een stuk slapper dan de draadmatten. Is het groen geplastificeerd of geverfd? Het lijkt op de foto's of het groene er allemaal af gaat, krijgen de paarden dat niet binnen?

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hoi Maja,
  Het is inderdaad wat slapper als de draadmatten, maar ik maakte me ook een beetje druk over hun tanden met de dikke draadmatten en dat heb ik nu weer niet. Ik moet zeggen dat ik totaal niet ontevreden ben na een maand gebruik! En als ik aanhangernetten zou gebruiken, gaat het ook niet eeuwig mee denk ik zelf, dat zie ik ook al aan mijn nikki's hooinetten op stal. Er zit inderdaad een heel dun groen laagje overheen en er zijn stukje waar dit er af gaat, moet zeggen dat dit bij de hengstjes meer is als bij de merries, ligt denk ik ook echt aan de paarden. Ik maak me er zelf niet druk over dat er eventueel een klein stukje mee gaat, het is zo dun en wij slikken ook kauwgom door en de konijnen knagen ook de tralies kaal hier...over een jaar kan ik denk ik meer zeggen over de duurzaamheid en gezondheid! Dus dat zal ik dan ook doen!
  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hallo Marja,

  inmiddels hebben wij nu een geperforeerde palletbox in gebruik en zijn er erg blij mee! Ik heb voor een geperforeerde gekozen omdat ik geweekt hooi voer. Door de sleuven kan de lucht er door circuleren. Vooral voor de zomer lijkt mij dit mede daardoor prettiger dan een gesloten palletbox.

  Groetjes, Nicole.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Hoi Marja,
  Heb deze website al jaren in mijn favorieten staan en nu mijn paardjes (2-jarig Welshje, 6 jarige KWPN-er en 16-jarige gepensioneerde vuilnisbakken-kneus)bij huis komen te staan,kan ik eindelijk wat dingen in praktijk gaan brengen, joepie! Zojuist de bakken besteld bij John. Nu nog aan de knutsel met de draadmatten. Ik heb er zin in :-)
  Tot de volgende keer, want je begrijpt...ik ga me helemaal uitleven met al het leuks wat hier voor paardenparadijsjes te vinden is!
  Groetjes, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Leuk Marieke! Wie weet is het dan een idee om je ook aan te melden op het forum (zie menu)? De forumleden denken graag met je mee en we hebben al aardig wat leuke ideeën verzameld daar :-).

  Groetjes en succes met al het geknutsel!
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Hoi Marja!
  ik ben nog steeds zo blij met jouw website en tips!
  ik had een vraag over de ijzeren draadmatten,
  heb jij in de jaren dat je ze gebruikt, slijtage aan de tanden van jouw paarden opgemerkt?
  ik kan me voorstellen dat paarden die enthousiast elke dag over ijzer heen wrijven met hun tanden toch een andere slijtage ondervinden dan paarden die dat niet doen?!?
  is er een alternatief voor de draadmatten?
  bv kunststof of nylon?
  heb je daar ervaring mee?
  graag hoor ik van je!
  vriendelijke groet
  Fabienne
  van Glamour "schimpie"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Fabiënne!
   Ik heb op een andere pagina iets geschreven over draadmatten en gebitten, hier: http://paddockparadijs.blogspot.nl/2011/03/beginnen-met-slowfeeders-met.html
   (URL even kopiëren en plakken)
   Kunststof draadmatten zou ik zo niet weten, ik ken ze niet. Maar mensen zijn natuurlijk vaak heel creatief in wat ze gebruiken. Ik weet dat er bv. rubberen ringmatten zijn gebruikt als 'rek' op het hooi. Of dat goed werkt weet ik niet.
   Succes!
   Groetjes,
   Marja

   Verwijderen
 40. Hallo Marja! Ziet er ontzettend goed uit! De paarden eten hier al ontzettend snel uit de mazen van 5x5cm. Nu kwam ik op internet gaas tegen (origineel bedoeld voor grote vogelkooien) met de maaswijdte 26x26mm. Is dit nog groot genoeg voor de paarden denk je? De dikte is 2,45mm, zouden de paarden dat niet kromtrekken met het hooi? Wat is jou idee hierbij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hierin kan ik je niet adviseren want ik heb zelf geen ervaring met het gaas dat je noemt. Ik weet wel dat er hooinetten zijn met maas 3 x 3 cm, dus dat scheelt niet veel met 26 x 26 mm.
   Gewoon maar uitproberen zou ik zeggen ;-).

   Verwijderen
  2. Dank voor je reactie! Ik heb op dit moment ook netten van Barefoot (2x2cm) Hier zijn ze ook behoorlijk snel mee. Enige jammere is dat deze niet zo dik zijn en dus snel slijten (heb al verschillende gaatjes moeten dichtknopen). Is dat bij draadmatten minder/niet het geval? Merk jij dat bij de netten van 5x5cm het even snel gaat als bij de draadmatten of doen ze er bij de draadmatten langer over omdat ze de zwaartekracht tegen hebben?

   Verwijderen
  3. Ik heb het nooit vergeleken maar ik denk dat ze uit onze hooinetten langzamer eten dan uit de bakken met draadmatten omdat de hooinetten aan een staalkabel bungelen, dus daar moeten ze echt wat meer moeite voor doen. Zwaartekracht heeft daar denk ik niet zo veel mee te maken.

   Verwijderen
  4. Mm, lastig... 5x5 vind ik te groot.. Maar kleiner is amper te vinden... Mocht je nog een tip hebben dan hoor ik het graag. Bedankt in ieder geval!

   Verwijderen
 41. Hallo Marja, De laatste reactie is een tijdje geleden zie ik, dus ik hoop dat je nog op deze site kijkt. Vraagje. Hoe doe je dat als het regent. Dan wordt het hooi nat en dan gaat het onderste hooi toch rotten? Of doe je net genoeg voor 1 dag in de bakken? Hoor graag van je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk nog steeds op de site hoor ;-).
   Tegenwoordig gebruik ik hooinetten maar toen ik de bakken nog gebruikte voerde ik drie keer per dag en ze aten altijd alles op, dus er bleef niets zo lang in liggen dat het zou kunnen gaan rotten.

   Verwijderen
  2. Dank voor je reactie. Ik heb al wat gevonden op marktplaats. Deze kratten zijn geperforeerd. Je kunt ze nu kant en klaar kopen voor 125 euro. Geen slechte prijs lijkt me.

   Verwijderen
 42. Stapelbakken zijn ook te koop op http://bosgereedschap.nl/opbergen/stapelbakken/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het meedenken, maar helaas zijn de stapelbakken op die site niet geschikt om als hooibak voor paarden te dienen omdat ze veel te klein zijn. Het zijn kleine voorraadbakjes om kleine spulletjes in op te bergen. Voor paarden moet je echt hele grote stapelbakken hebben, ook wel palletbakken of palletboxen genoemd.

   Verwijderen