Weidebeheer - aanleg nieuwe weide


Beginpagina weidebeheer | Keuze grassoorten | Aanleg nieuwe weide | Opknappen bestaande weide | Mestbeleid | Hooiwinning

Onkruidverdelging

Bij een sterke onbalans en daardoor eenzijdige overwoekering van bepaalde onkruiden of als het land giftige kruiden zoals Jakobskruiskruid bevat zit er meestal niets anders op dan de bestaande vegetatie dood te laten spuiten en voldoende diep te laten omploegen alvorens opnieuw in te zaaien.
Reeds één jaar na het opnieuw inzaaien van het land maken streekeigen kruiden als paardenbloem, brandnetel, kamille, weegbree en andere wilde kruiden en grassen alweer een aanzienlijk deel (ongeveer 8%) van de totale vegetatie uit.

Inzaaien

Voordat een perceel nieuw ingezaaid wordt, kan het best eerst een grondonderzoek uitgevoerd worden. Op basis daarvan kan dan een correctiebemesting toegepast worden. Vaak zal een aanvullende kalkbemesting noodzakelijk zijn om de gewenste pH omhoog (en dus de zuurgraad omlaag) te brengen. Het land is klaar om ingezaaid te worden als het mooi vlak is met een losse bovenlaag van 1 à 2 cm. Doorgaans zal het geploegd en gefreesd moeten worden om deze toestand te verkrijgen.
Nieuw inzaaien van grasland kan het best in maart/april of augustus/september plaatsvinden. In deze maanden is de temperatuur van bodem en omgeving optimaal en is er voldoende vocht aanwezig. Dat is belangrijk voor de kieming van het zaaizaad. Inzaaien in de zomer geeft te veel risico op verdroging van het jonge, net ontkiemde gras en inzaaien na begin oktober vergroot het risico op vorstschade.
Het is verreweg het gemakkelijkst om het inzaaien machinaal door de loonwerker te laten doen.

Gebruik

Pas ingezaaid grasland moet in het begin niet te zwaar belast worden. De ondergrond is vaak nog wat los en daarom gevoelig voor betreden. Laat het nieuwe gras niet te lang worden. Het kan beter enkele malen kort afgemaaid worden om een mooie sterke zode te verkrijgen. Daarna kun je het perceel volop gaan gebruiken, zowel maaien als beweiden is dan geen probleem meer.

Volgende pagina

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

3 opmerkingen:

 1. Wanneer (hoelang na het inzaaien) moet je het gras voor de eerste keer afrijden en wanneer kunnen de paarden er weer volop op lopen en grazen?
  alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bedoel je met 'afrijden'? Maaien? Het is niet in tijd uit te drukken hoe lang je daarmee of met het erop laten van de paarden moet wachten, omdat het afhankelijk is van allerlei factoren die bepalen hoe snel het gras groeit en hoe goed het al geworteld is; denk aan seizoen, weersomstandigheden, grassoorten, grondsoort.
  Als het gras lang genoeg is en de ondergrond stevig genoeg is kun je het maaien.
  Voordat je paarden erop laat moet het gras stevig genoeg geworteld zijn. Dat kun je zelf controleren door flink aan de graspollen te trekken. Als je het er dan nog erg gemakkelijk met wortels en al uit kunt trekken, is het nog te vroeg.

  Groeten, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oké bedankt Marja :)
  haha ja, ik bedoelde maaien (in belgië zeggen we ook wel eens afrijden ;) )

  BeantwoordenVerwijderen