Weidebeheer - mestbeleid


Beginpagina weidebeheer | Keuze grassoorten | Aanleg nieuwe weide | Opknappen bestaande weide | Mestbeleid | Hooiwinning

Bemesting

Nadat de paardenweide eenmaal tot volle ontwikkeling is gekomen, wordt er liefst zo spaarzaam mogelijk bemest. Royale bemesting met kunstmest en het gebruikelijke injecteren van 20 ton drijfmest per hectare zijn voor een paardenweide veel te veel van het goede. Indien bepaalde tekorten in de bodem aangevuld moeten worden is het raadzaam een bodemonderzoek uit te laten voeren om zeer gericht met de juiste stoffen te kunnen bemesten.
Als de bodem neigt naar een te hoge zuurgraad zullen regelmatige kalktoevoegingen (bijvoorbeeld eenmaal per twee jaar) noodzakelijk zijn om de grond minder zuur te maken.
Voor bemesting met dierlijke mest verdient gecomposteerde vaste stalmest verreweg de voorkeur boven kunstmest of drijfmest. Vaste mest (ook paardenmest) vormt uitstekende compost indien deze minstens een jaar heeft gelegen voor hij wordt uitgereden. De in de mest aanwezige wormeieren zullen bovendien door dit composteren gedood worden. Vermenging met stro of hooiresten zal het composteringsproces nog verbeteren. Houtkrullen (stalbedekking b.v.) daarentegen blijken de compostering juist te bemoeilijken. Ook groenteafval kan prima verwerkt worden in een mesthoop. Toevoeging van speciale compostwormen aan de mesthoop is niet nodig, de in de natuur aanwezige geschikte wormen zullen de mesthoop uitstekend weten te vinden.In tegenstelling tot kunstmest en geïnjecteerde drijfmest verbetert gecomposteerde vaste mest bij regelmatige toepassing op den duur de structuur van de bovenlaag waardoor het bodemleven en het vochtvasthoudende vermogen van de grond toenemen.

Twee mesthopenEen praktisch systeem voor het verkrijgen van goede paardenmestcompost is het aanhouden van twee mesthopen, een ‘rustende’ en een ‘gebruiks-‘mesthoop. De rustende mesthoop ligt te composteren terwijl aan de gebruiksmesthoop nog dagelijks verse mest wordt toegevoegd. Als de rustende mesthoop een jaar heeft gelegen is deze door het composteringsproces tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke omvang geslonken. Na dit rustjaar wordt deze mest met een mestspreider over de weide uitgereden. Daarna gaat de tot dan toe in gebruik zijnde mesthoop 'op rust' en wordt ernaast weer een nieuwe gebruiksmesthoop gestart.Een filmpje over het uitrijden van de gecomposteerde mesthoop:Effectieve micro-organismen (EM)

Effectieve micro-organismen zijn microscopisch kleine levensvormen. Je kunt ze gebruiken om bijvoorbeeld een weide mee te bemesten. Dit gebeurt door een mengsel van bacterie-culturen van nuttige, in de natuur voorkomende micro-organismen over het land te sproeien.
Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van EM-culturen de bodemkwaliteit en de gezondheid, groei, opbrengst en kwaliteit van de gewassen aanzienlijk kan verbeteren.
Kijk voor meer informatie op de website van Bio-Ron.

Mest verwijderen

Het is aan te bevelen dagelijks de verse paardenmest uit de weide te verwijderen om het risico van wormbesmetting zo laag mogelijk te houden. Ook voorkomt het weghalen van de mest het ontstaan van de zg. ‘geilplaatsen’, plekken waar paarden het gras niet meer willen eten. Die plekken zijn echter nooit helemaal te voorkomen, dus het is praktisch om ze regelmatig met een bloter te maaien.
Wil je de paardenmest gebruiken om je weide te bemesten, laat de mest dan eerst een jaar composteren (zie hierboven).

Volgende pagina

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

8 opmerkingen:

 1. Hebben jullie ook beschermende maatregelen genomen onder de mesthoop ivm uitspoeling van de meststoffen?
  Wij hebben een betonnen bak, maar nadeel is dat die vrij vlot vol is, en we echt de mest niet een jaar kunnen laten liggen om helemaal te composteren. Verplaatsen naar een plek in het land om daar verder te composteren zou kunnen, maar ben bang dat we dan problemen krijgen met milieudienst.

  Nog iemand tips?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben geen bijzondere maatregelen genomen om uitspoeling te voorkomen, de mesthopen liggen gewoon op de kale grond. Daarin zijn wij dus een beetje 'burgerlijk ongehoorzaam' ;-), maar ja, als we de mest niet zouden verwijderen en deze dus op de wei zou blijven liggen zou er geen haan naar kraaien, dat vind ik altijd wel een beetje dubbel...
  Misschien kun je er nog een betonnen mestbak bij maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier laat ik al een aantal jaren de oude mest verteren tot compost om het daarna terug te brengen op de weide.
  Ik heb nog wat tips.
  Als je in de nieuwe mestbult een aantal plastic pijpen van ongeveer 1 meter tot 1.20m lengte met een doorsnee van ongeveer 10 cm. of nog meer en geperforeerd met flink wat gaten erin plaatst gaat de vercompostering nog sneller omdat er meer zuurstof bij komt.
  Ik heb ook 2 mestbulten. Op de oude bult schep ik elk jaar eind mei een dun laagje zwarte grond en poot er jonge courgette - en kalebasplantjes op.
  We eten het hele zomer heerlijke courgettes.
  De best wel grote planten geven ook nog 's extra schaduw op de mestbult waardoor deze nog harder terugslinkt in volume.
  Verder heb ik om beide mestbulten wilgen gepoot zodat de bulten aardig aan het zicht onttrokken worden. Ik heb er geen vloeistofdichte vloer onder omdat de vercompostering dan veel minder goed gaat.
  De wilgen erom heen groeien wel megahard :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien is dit ook wel wat voor mij ....
  Hoe lang houden jullie de paarden van het land nadat de paardenmest er over is uitgereden ?
  groetjes Liane

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Liane,
  Dat hangt een beetje af van het weer. Als er al snel behoorlijk wat regen overheen komt, zal de mest ook sneller 'verdwenen' zijn. Nadat wij de mest hebben uitgereden gaat er ook altijd nog een keer de weidesleep overheen, zodat de mest nog wat beter verspreid en de eventuele wat grotere brokken nog wat verkruimeld worden.
  Maar de uitgereden mestcompost is natuurlijk niet giftig voor de paarden dus in die zin hoef je niet een minimaal aantal dagen te wachten voor ze er weer op kunnen. Je merkt vanzelf of ze het gras al willen eten of nog niet ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marja,

  Wat een prachtig idee dit hele paddockparadijs. Is er eigenlijk wel iemand hier met een pp die wel een mestbak op -plaat heeft? Hoe groot zou die dan moeten zijn voor een jaar mest per paard?

  Gr daphne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Daphne, misschien kun je je vraag over de grootte van een mestplaat op het forum stellen? Er zijn zeker mensen met een PP die een mestbak of -plaat hebben (zoals het eigenlijk hoort dus ;-)).

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen