Weidebeheer - mestbeleid


Beginpagina weidebeheer | Keuze grassoorten | Aanleg nieuwe weide | Opknappen bestaande weide | Mestbeleid | Hooiwinning

Bemesting

Nadat de paardenweide eenmaal tot volle ontwikkeling is gekomen, wordt er liefst zo spaarzaam mogelijk bemest. Royale bemesting met kunstmest en het gebruikelijke injecteren van 20 ton drijfmest per hectare zijn voor een paardenweide veel te veel van het goede. Indien bepaalde tekorten in de bodem aangevuld moeten worden is het raadzaam een bodemonderzoek uit te laten voeren om zeer gericht met de juiste stoffen te kunnen bemesten.
Als de bodem neigt naar een te hoge zuurgraad zullen regelmatige kalktoevoegingen (bijvoorbeeld eenmaal per twee jaar) noodzakelijk zijn om de grond minder zuur te maken.
Voor bemesting met dierlijke mest verdient gecomposteerde vaste stalmest verreweg de voorkeur boven kunstmest of drijfmest. Vaste mest (ook paardenmest) vormt uitstekende compost indien deze minstens een jaar heeft gelegen voor hij wordt uitgereden. De in de mest aanwezige wormeieren zullen bovendien door dit composteren gedood worden. Vermenging met stro of hooiresten zal het composteringsproces nog verbeteren. Houtkrullen (stalbedekking b.v.) daarentegen blijken de compostering juist te bemoeilijken. Ook groenteafval kan prima verwerkt worden in een mesthoop. Toevoeging van speciale compostwormen aan de mesthoop is niet nodig, de in de natuur aanwezige geschikte wormen zullen de mesthoop uitstekend weten te vinden.



In tegenstelling tot kunstmest en geïnjecteerde drijfmest verbetert gecomposteerde vaste mest bij regelmatige toepassing op den duur de structuur van de bovenlaag waardoor het bodemleven en het vochtvasthoudende vermogen van de grond toenemen.

Twee mesthopen



Een praktisch systeem voor het verkrijgen van goede paardenmestcompost is het aanhouden van twee mesthopen, een ‘rustende’ en een ‘gebruiks-‘mesthoop. De rustende mesthoop ligt te composteren terwijl aan de gebruiksmesthoop nog dagelijks verse mest wordt toegevoegd. Als de rustende mesthoop een jaar heeft gelegen is deze door het composteringsproces tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke omvang geslonken. Na dit rustjaar wordt deze mest met een mestspreider over de weide uitgereden. Daarna gaat de tot dan toe in gebruik zijnde mesthoop 'op rust' en wordt ernaast weer een nieuwe gebruiksmesthoop gestart.



Een filmpje over het uitrijden van de gecomposteerde mesthoop:



Effectieve micro-organismen (EM)

Effectieve micro-organismen zijn microscopisch kleine levensvormen. Je kunt ze gebruiken om bijvoorbeeld een weide mee te bemesten. Dit gebeurt door een mengsel van bacterie-culturen van nuttige, in de natuur voorkomende micro-organismen over het land te sproeien.
Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van EM-culturen de bodemkwaliteit en de gezondheid, groei, opbrengst en kwaliteit van de gewassen aanzienlijk kan verbeteren.
Kijk voor meer informatie op de website van Bio-Ron.

Mest verwijderen

Het is aan te bevelen dagelijks de verse paardenmest uit de weide te verwijderen om het risico van wormbesmetting zo laag mogelijk te houden. Ook voorkomt het weghalen van de mest het ontstaan van de zg. ‘geilplaatsen’, plekken waar paarden het gras niet meer willen eten. Die plekken zijn echter nooit helemaal te voorkomen, dus het is praktisch om ze regelmatig met een bloter te maaien.
Wil je de paardenmest gebruiken om je weide te bemesten, laat de mest dan eerst een jaar composteren (zie hierboven).

Volgende pagina

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!