Verharding ondergrond


Waarom?

Voor het 'trainen' en het zo natuurlijk mogelijk onderhouden van de hoeven is het raadzaam om in verschillende gedeeltes van het pad van het Paddockparadijs verharding aan te brengen. Hoe meer de paarden over harde ondergrond lopen, des te minder vaak zullen ze bekapt hoeven te worden. In het wild, waar paarden veelal leven in gebieden met rotsachtige bodem, 'bekappen' de hoeven zichzelf.
De ideale ondergrond stimuleert alle delen van de hoef, dus zowel draagrand, straal als zool. Steentjes en kiezels zullen beter aan die voorwaarde voldoen dan vlakke tegels of beton; ze hebben echter het nadeel dat het mestruimen bemoeilijkt wordt omdat er steentjes aan en in de mest blijven kleven.

Langzaam opbouwen

Een verharde ondergrond moet langzaam ingevoerd worden. Als de paarden weigeren erover te gaan dan is het nog te vroeg voor hun hoeven en 'tussen hun oren' om zich aan te kunnen passen. Voer daarom de scherpte van de verharding langzaam op; begin bijvoorbeeld met klinkers of grasbetontegels, daarna grind en uiteindelijk bouwpuin.

Waar?

Breng de verharding aan op strategische plekken, waarvan je weet dat de paarden er veel gebruik van maken. Hierbij kun je denken aan gedeeltes rondom voer- en watervoorzieningen, of juist delen van de verbindingsroutes tussen voer en water.
Kies voor het toepassen van fijne steentjes en grind plaatsen waar de paarden doorgaans weinig of niet mesten, om de hierboven genoemde reden.

Welke soorten?

Er zijn verschillende soorten verharding mogelijk, waarvan er hieronder enkele worden beschreven.

 • Beton
  Omdat beton niet gemakkelijk te verwijderen en dus nogal onherroepelijk is, zul je dit niet zo snel toepassen in het pad. Het is meer geschikt om te gebruiken als bodem in een schuilstal of bijvoorbeeld voor een verharde voerplaats. Beton bestaat uit cement, zand, grind en water in een bepaalde verhouding. Het wordt gestort binnen een bekisting die weer verwijderd wordt als het beton is uitgehard.


 • Trottoirtegels en straatklinkers
  Trottoirtegels (meestal 30 x 30 cm) en straatklinkers (verschillende maten) zijn gemakkelijk tweedehands te krijgen.
  Als je zandgrond als bodem hebt is het niet nodig eerst een bed van wit zand aan te brengen voor je de tegels/klinkers aanbrengt. Je kunt eenvoudig een laagje grond uitgraven ter dikte van de tegels of klinkers, dan de ondergrond zo vlak mogelijk maken en de tegels/klinkers erin leggen. Na een poosje zullen ze steeds vaster komen te liggen. Op kleigrond is het wel aan te bevelen eerst een laag wit zand aan te brengen voor het bestraten. Het is raadzaam om een rand van opsluitbandjes om de bestrating te leggen om te voorkomen dat tegels of klinkers uit elkaar gelopen worden. • Grasbetontegels
  Grasbetontegels zijn er in verschillende soorten, vlak aan de bovenkant of juist met ribbels. Ze worden vaak toegepast voor verharding van ondergrond, die er zo groen en natuurlijk mogelijk uit moet blijven zien, bijvoorbeeld wegbermen. De gaten in de tegels worden opgevuld met grond waardoor er gras in kan groeien en de tegels bijna niet meer opvallen, ideaal dus voor in het Paddockparadijs. Het formaat is meestal 40 x 60 x 12 cm. De tegels zijn zeer stabiel waardoor verzakken wordt beperkt. Opsluitbanden zijn niet nodig.
 • Grind of gravel
  Grind (in het Engels 'gravel') is los gesteente, groter dan 2 en kleiner dan 64 mm. Grind is een erosieproduct, ontstaan uit vast gesteente en wordt meestal door rivieren getransporteerd en afgezet. Grind kan ook op rotskusten ontstaan door de werking van de branding.
  Grind/gravel heeft een ideaal formaat voor het stimuleren van paardenhoeven. Met scherp gevormde steentjes moet je een beetje oppassen, dit kan voor de hoeven van sommige paarden te veel van het goede zijn, zeker als ze nog niet veel gewend zijn. De voorkeur gaat daarom uit naar de afgeronde steentjes. • Gebroken puin
  In vaktermen wordt gebroken puin 'menggranulaat' of 'korrelmix' genoemd. Het heeft meestal een grootte van ca. 0-40 mm. Gebroken puin is een goedkope vorm van verharding omdat het eigenlijk afval is, bestaande uit gebroken beton en metselwerk uit de bouw. Het kan geschikt zijn als verharding voor de al wat meer geoefende hoeven. Pas wel op dat er geen al te scherpe delen tussen zitten.
Om te voorkomen dat grind of gebroken puin in de loop van de tijd in de grond verdwijnt, kan het raadzaam zijn om in het uitgegraven gedeelte eerst stevig worteldoek te leggen alvorens het grind of puin aan te brengen.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

15 opmerkingen:

 1. Hoi Marja,
  Ik wil ook een verhard gedeelte op een pad maken en denk aan een combinatie van trottoirtegels en grindtegels. Ik overweeg om tussen de tegels een kier te laten zodat er gras tussen komt. Zelfde idee als bij grasbetontegels. Dan hebben ze meer grip als het misschien glad wordt bij nat weer. Mani loopt nu (nog) op ijzers. Van de winter laat ik ze verwijderen en wil dan zonder ijzers verder gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Luciënne, ik denk dat je wel moet oppassen dat je die kieren tussen de tegels niet té breed maakt, om te voorkomen dat ze (zeker een kleine Shet) er met hun hoeven tussen schieten en zich blesseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,
  Zou het mogelijk zijn om de paarden zonder ijzers indien er genoeg vaste ondergrond is, rosten/stenen en dergelijke om ook zonder natuurlijk bekappen door het leven te laten gaan ? Moet men dan ook nog steeds het vuil uit de hoeven doen ? Of enkel voor of na het rijden, of moet het heel anders ?
  Sorry voor al deze vragen, maar ik heb nog geen paard (gehad), maar ik zou al heel graag goed voorbereid zijn, en zo veel mogelijk willen weten voor later.

  Alvast bedankt,
  groetjes Angel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Angel,

  Het is alleen maar verstandig dat je je zo goed wilt voorbereiden ;-).
  Als je zou willen dat je paarden niet meer bekapt hoeven te worden moet je een enorm groot terrein hebben met allerlei verschillende ondergronden. In Nederland met zijn gebrek aan ruimte en kleine percelen is dat nauwelijks te realiseren.
  Ik ken wel een paar mooie filmpjes van een kudde paarden op het Caribische eiland St. Vincent, die in een omgeving leven waar ze zoveel moeten lopen in afwisselend terrein dat ze in feite zichzelf 'bekappen': http://www.youtube.com/watch?v=JkEOKFt-_do
  http://www.youtube.com/watch?v=l3zv9dDanWs

  De hoeven uitkrabben en controleren als je gaat rijden blijft natuurlijk altijd verstandig. Er kan bv. altijd een flinke steen of takje vastzitten in de straal.

  Groetjes,
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg bedankt Marja,
  De filmpjes zijn geweldig vindt ik. :)
  Maar het is dus altijd het verstandigste om de hoeven hoe dan ook te laten bekappen met de beperktere omgevingen ? Om de hoeveel tijd is dit dan het beste als je paarden blootvoets lopen ? En blijft de tijd ertussen het zelfde als er verschillende verharde ondergronden zijn ?

  Groetjes Angel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, als de hoeven niet genoeg afslijten moet je ze laten bekappen. Ik kan niet aangeven hoe vaak je dat moet laten doen omdat dat geheel afhankelijk is van:

  1. hoe snel de hoeven van je paard groeien
  2. hoe snel de hoeven van je paard afslijten
  3. hoeveel je paard loopt (in vrijheid of met rijden)
  4. de ondergrond (hard/zacht) waarop hij loopt

  Meestal zal het zo zijn dat je een paard dat alleen maar op zachte ondergrond loopt en niet gereden wordt, minstens eenmaal per drie maanden moet laten bekappen.
  Als je de onderkant van de hoef bekijkt kun je zien of er een rand is gegroeid die buiten de hoefzool uitsteekt.
  Het is ook leuk en leerzaam om zelf een cursus te volgen, bv. Natuurlijk Bekappen, en zelf de hoeven regelmatig bij te vijlen, bv. iedere week of twee weken. Maar laat er altijd regelmatig een expert naar kijken als je zelf onervaren bent.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben je al lid van het forum Angel (zie het menu)? Daar kun je ook veel vragen stellen en antwoord krijgen van verschillende mensen die zelf al een paddockparadijs hebben aangelegd.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, daar heb ik vast overgekeken, ik zal me meteen aanmelden, bedankt! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op dit moment heb ik een 4jarige tinker ruin en een 8jarige shet merrie. Wij hebben rondom het huis zo'n 1500m2 grond die we huren van de gemeente, omdat het laag gelegen is wordt het in de herfst en winter altijd erg nat en drassig. Afgelopen jaar ben ik al begonnen met het graven van een kleine poel, maar deze is niet groot genoeg op de paddock droog te houden.

  Nu lopen ze 's winters altijd modder de schuilstal (betegeld) in, waardoor deze erg vies wordt, nu vroeg ik mij af of het mogelijk is om grasbetontegels op een drassige grond te leggen of dat deze dan gewoon weg zakken?

  Ik heb ook gedacht aan stoeptegels, maar merk achter het huis dat deze met sneeuw en vries erg glad worden en ben dan bang dat ze uitglijden.

  Ik hoop dat je me meer informatie of tips kunt geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij kun je grasbetontegels inderdaad neerleggen zonder voorbereidende maatregelen, dus gewoon op de ondergrond zoals die is. Grasbetontegels zijn erg dik, ik meen zo'n 12 cm, en daardoor erg zwaar en stabiel. Ik zou het wel aandurven om ze zo neer te leggen, maar ik heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee!

   Succes.

   Verwijderen
 10. Hoi,

  Ik vind de graskeien erg interessant, maar ik vraag me af of het ook geschikt is om in een PP te leggen waar minipaarden rondlopen?
  Het lijkt me dat zij met hun hoeven in de 'gaten' kunnen komen?

  Maar zoals ze hierboven op de foto staan, met dat grond/gras ertussen, lijkt dat mee te vallen.
  Duurt het lang eer dat ze zo goed opgevuld zijn?

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je de grasbetontegels hebt neergelegd moet je zelf de gaten goed opvullen met grond. Ik heb geen ervaring met mini's en weet ook niet hoe klein hun hoefjes precies zijn. Als ze zo klein zijn dat ze echt klem zouden kunnen raken in de gaten van de grasbetontegels, dan zou ik deze tegels niet gebruiken. Als ze niet klem kunnen komen te zitten en de gaten van de tegels zijn goed opgevuld met grond en begroeid met gras, dan lijkt het risico me klein.

   Verwijderen
 11. hallo ,had een vraagje over het verharden van de ondergrond .
  Mijn paarden lopen als het regent erg modderig en is tenslotte ook niet leuk om ze elke dag gaan te voeren .
  het stukje waarop ze lopen is wel niet erg groot ,ongeveer een 10 meter op zo een 8 meter enkel wanneer ze savonds binnen komen
  in de winter zitten ze wel wat meer op dat stuk en dan is het erg modderig
  het betreft een d pony een een shetlander
  wat zou de beste oplossing zijn
  groetjes kurt

  BeantwoordenVerwijderen