Een paard op leeftijd


Voedselopname

Een slechtere voedselopname is meestal een van de eerste uitingen van ouderdom bij paarden. Niet alleen het gebit gaat achteruit, ook het vermogen van de kauwspieren vermindert geleidelijk. Het paard kauwt veel langzamer en doet er daarom steeds langer over om dezelfde hoeveelheid voedsel binnen te krijgen. Daarnaast krijgt hij meer moeite met het kauwen op stengelig en structuurrijk hooi en zul je regelmatig uitgespuugde, half gekauwde hooiproppen vinden. Een ouder wordend paard krijgt dus steeds meer behoefte aan zacht voedsel waarop hij minder intensief hoeft te kauwen, zoals mals gras en geweekt voer (slobber, geweekte grasbrokken, geweekte bietenpulpbrokken e.d.).

Voordeel van het Paddockparadijs

Omdat een oud paard dus steeds meer tijd nodig heeft om voldoende gras binnen te krijgen, zal hij regelmatig in zijn eentje in de wei staan omdat zijn kuddegenoten op rantsoen zijn. In het Paddockparadijs is dat geen enkel probleem. Het oudje staat in de wei en zijn vrienden lopen gezellig op het pad om de wei heen. Hij zal nauwelijks in de gaten hebben dat ze niet bij hem in de wei staan. Geen eenzaam gevoel meer zoals in de vroegere situatie waarin hij de anderen alleen kon zien in een paddock in de verte.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

2 opmerkingen:

 1. ik heb een 21 jarige connemara merrie.
  Na drie jaar gedonder met hoefbevangenheid, arm hooi dat weer dampigheid veroorzaakt, een torenhoge insulineniveau, heb ik het denk ik nu onder controle.
  Ze staat op zand, krijgt dagelijks magnesiumoxide, 2 maal 500 mg toegevoegd aan wat appelmoes in een grote injectiespuit om ervoor te zorgen dat ze het daadwerkelijk inneemt. In de acute fase heb ik haar magnesiumchelaat gegeven, maar als de darmwerking weer op orde is, wordt ook magnesium-oxide opgenomen.
  Haar basisvoer is goed geoogst hooi uit een stapelkist met draadwijdte 10 bij 10 (die ik ga wijzigen in 5 bij 5). ´s avonds krijgt ze een halve summerfit (equifine heb ik alleen in de acute fase gegeven, voor onderhoud is het me te kostbaar) verbrokkeld in een emmer met een handje lijnzaadpoeder en een handje luzerne. Ze accepteert dat ze in de paddock moet blijven en ziet haar vriendin in de tracks grazen. Als haar vriendin de tracks kort heeft gegraasd, mag ze ook in de tracks maar met een graasmasker.
  Verder is regelmatige beweging erg belangrijk. Drie maal in de week een tochtje van minstens een half uur. Ze draagt dan marquis hoefschoenen aan de voorhoeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo 'hnk',

  Zoals in jouw voorbeeld kan het natuurlijk ook: dat een ouder paard juist mínder in de wei mag dan de anderen, maar ook dat kan in het paddockparadijs prima gecombineerd worden.
  Fijn dat je de geschikte voeding en dagelijkse verzorging hebt gevonden voor jouw oude paard!

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen