Het pad/'track'


Het pad is de essentiële factor waar het in het Paddockparadijs om draait. De breedte, ondergrond, loop en vooral de inrichting van het pad bepalen in welke mate het paard gemotiveerd wordt tot beweging. Door het pad in te richten met vele extra's prikkel je de nieuwsgierigheid van het paard en dat is de allerbeste bewegingsmotivator.

Hoe breed moet het pad zijn?

De breedte van het pad beïnvloedt de snelheid en de mate van spanning/ontspanning van de beweging van het paard. Jaime Jackson beschouwt een breedte van 3 tot 4,5 meter als ideaal. De meeste paden in mijn twee Paddockparadijzen zijn ongeveer 2,5 m breed en dit blijkt voor onze IJslandse paarden een geschikte breedte. Voor grotere paarden zullen de paden verhoudingsgewijs natuurlijk wat breder moeten zijn.
Een te smal pad kan een claustrofobische werking hebben die de beweging afremt en het paard gespannen maakt. Een te breed pad werkt echter ook belemmerend op de beweging. Het effect van de duidelijk afgebakende, doorgaande route die uitnodigt om op ontdekking uit te gaan, gaat dan verloren en de paarden zien de te brede ruimte niet meer als een pad maar als een grote paddock waar ze vooral veel stilstaan.


Links een zeer smal pad; door de bomen is de bruikbare breedte maar ca. 1,5 m. Rechts is het zelfde pad iets meer dan een meter verbreed.

Om het effect van de breedte van het pad op je eigen paarden te kunnen observeren kun je, voordat je een permanente afrastering plaatst, eerst experimenteren met een electrische verplaatsbare afrastering (prikpaaltjes).
De totale oppervlakte van het pad (dus lengte x breedte) moet ook passen bij het aantal paarden dat er gebruik van maakt. Is de oppervlakte namelijk te groot, dan zal het pad te snel dichtgroeien met gras en heb je de hoeveelheid gras die je paarden binnenkrijgen niet meer onder controle. Ook om die reden is het dus niet verstandig het pad te breed te maken. Is je pad al redelijk smal maar heel erg lang door de grootte van het terrein, dan zou je kunnen overwegen om meer grazers toe te voegen, zoals schapen of geiten.

Ondergrond

Meestal zal, na plaatsing van de binnenafrastering, het pad vanzelf ontstaan doordat de paarden het kaal eten. Als je echter meteen met een grasloos pad wilt beginnen (b.v. omdat je een paard hebt met aanleg voor hoefbevangenheid) dan zul je zand moeten laten storten. Dit kun je eventueel in combinatie met de aanleg van een poel en heuvel doen; lees daarover meer op deze pagina.
Verharding in het pad is een goede training voor onbeslagen hoeven, in combinatie met de methode van het 'Natuurlijk Bekappen'. Over verharding lees je alles op deze pagina.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

8 opmerkingen:

 1. Ik heb een vraag; heb je er geen last van dat de pony's als ze op het pad gaan rollen, ze in het draad rollen? Mijn pony's hebben dat al wel een paar keer gedaan toen ze op een (te) klein stukje van het land stonden.

  Heb je misschien tips hoe je dit kunt voorkomen?
  groetjes Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt Annet, een goede vraag die je stelt.
  Ik heb in mijn Paddockparadijs mijn paarden nog nooit in het pad zien rollen. Ze zoeken daar blijkbaar graag wat meer ruimte voor op, de paddocks dus. Ook rollen paarden het liefst in wat lossere grond en die vinden ze wel in de paddocks maar niet in het pad omdat daar de grond door het vele belopen flink hard is aangestampt. Dat zijn zo een paar redenen die ik zou kunnen bedenken waarom ik ze hier nog nooit in het pad heb zien rollen.
  Hadden jouw pony's op het moment dat ze in de draad rolden misschien alleen dat hele kleine stukje van het land tot hun beschikking en niets anders? Dan zou ik me voor kunnen stellen dat ze daar ook gaan rollen.

  Groeten, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als er een stelletje (2)stoere stoeiende ruinen bij het groepje (5) lopen, is een pad van drie meter dan breed genoeg om niet in aanvaring met de draad te komen?

  Groet,

  Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Monique, eigenlijk heb ik daar dezelfde ervaring mee als met het rollen, nl. dat mijn paarden bij voorkeur spelen waar voldoende ruimte is, b.v. in de (hoek)paddocks. Het pad wordt af en toe wel gebruikt om lekker te crossen. De paarden hebben blijkbaar zelf een heel goed gevoel voor de ruimte die er is en de ruimte die ze voor hun spel (of om te rollen) nodig hebben, die van mij in ieder geval wel ;-).

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hebben jullie nooit problemen gehad met zandkoliek? Wij lopen daar nu tegen aan en overwegen nu de zijkanten toch te gaan frezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, gelukkig hebben wij nog nooit te maken gehad met zandkoliek (afkloppen!). Lastig... Succes ermee!

   Groetjes,
   Marja

   Verwijderen
 6. we zijn net begonnen met de opbouw van ons paddock paradijs. Nu zijn we wel al een heel storend element tegen gekomen, de grond.De grond is klei/leem en het weiland is een heuvelland. De paarden (2) hebben er nu al een tijdje op gelopen maar er is nu heel veel modder en deze is heeeel erg glad. we zien de paarden regelmatig doorglijden en uitglijden. Nu willen we er dus een laagje zand opstorten. welke zand kan jij ons aanraden en welke dikte is het beste ? alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel een late reactie maar ik zou de bodem glad maken en dan worteldoek erop en daar over pas het zand. Denk als je het zand direct op de klei gooit het zich uiteindelijk toch gaat mengen. Of je moet er echt zoveel opgooien dat het met wortel doen een stuk goedkoper is.

   Verwijderen