Diverse schuilmogelijkheden


Beschutting is noodzakelijk

Een paard kan heel goed buiten leven en is prima uitgerust om met verschillende weersinvloeden om te kunnen gaan, maar zonder beschutting kan hij niet. In de vrije natuur zal een paard regelmatig de beschutting van bos of solitaire bomen opzoeken. Er wordt wel eens gedacht dat een paard niet goed tegen de kou kan, maar het zijn meestal juist aanhoudende regen en felle zonneschijn waar hij zich tegen wil beschermen.

Stallen en bomen

Omdat een vaste schuilstal vaak niet is toegestaan in het buitengebied, is het ideaal als je bomen en struiken die al in of langs je terrein aanwezig zijn kunt benutten als beschutting. Heb je een stukje bos op je perceel, laat een gedeelte van je Paddockparadijs dan hier doorheen lopen.
Als er geen bomen op je terrein staan, dan kun je ze natuurlijk ook zelf aanplanten op plaatsen waar ze schaduw en luwte bieden.

Permanente schuilstallen

Een schuilstal biedt paarden bescherming tegen te felle zon, wind en regen. Als het terrein waar je paarden verblijven geen natuurlijke beschutting biedt, bijvoorbeeld in de vorm van bomen en struiken, is een schuilstal in feite onmisbaar. Dan komt er echter meteen een probleem om de hoek kijken: in de meeste gevallen wordt door gemeenten geen toestemming verleend voor het plaatsen van een schuilstal. Erg jammer, niet alleen voor de paarden maar ook omdat dit juist 'verrommeling' van het landschap in de hand werkt. Er zullen immers meer containers en ondeugdelijke 'tijdelijke' bouwsels verschijnen die het landschap ontsieren.

Om hobbydierhouders een handvat te geven waarmee zij in overleg kunnen gaan met hun gemeente om meer kans te maken op een vergunning voor een schuilstal, hebben de Dierenbescherming, het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have en de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders de brochure 'Schuilstallen in het buitengebied' samengesteld. Gemeenten hebben binnen het kader van de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening twee mogelijkheden om de oprichting van schuilstallen te regelen: via het verlenen van een ontheffing of via een wijziging in het bestemmingsplan. Onder het motto 'goed voorbeeld doet goed volgen' pleiten de initiatiefnemende organisaties met behulp van deze brochure voor een verruiming van de mogelijkheden.

Download hier de brochure 'Schuilstallen in het buitengebied'

Mobiele schuilstallen

Als het krijgen van een vergunning voor het plaatsen van een permanente schuilstal problemen oplevert kun je ook kiezen voor een verplaatsbare schuilstal. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Hieronder zie je enkele voorbeelden.
Verkoopadressen van deze mobiele stallen:


Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!