Lessen van wilde paarden - Water

Beginpagina wilde paarden | Natuurlijk gedrag | Leefgebied | Voedsel | Water | Rangorde | Rust | Spel en strijd | Voortplanting | Andere grazers | Fotoalbum

Drinken uit natuurlijke waterbronnen

In het wild drinken paarden uit natuurlijke waterbronnen, die kunnen variƫren van kleine poelen tot beken en rivieren. Ze drinken dus altijd vanaf grondniveau en voorzien daarbij tevens hun hoeven van het nodige vocht. Paarden nemen met warm weer ook regelmatig een bad of slaan en spetteren met hun hoeven in het water. Vaak wordt dit ritueel afgesloten met een zandbad, dat weer bescherming biedt tegen lastige insecten.


Behalve om te drinken gebruiken paarden water ook puur voor hun plezier

’s Winters slaan paarden met hun hoeven het ijs kapot om te kunnen drinken.
In het Paddockparadijs kunnen we het drinken op grondniveau nabootsen door een drinkpoel te graven. Als het grondwater niet al te diep zit hoef je alleen maar een gat te graven dat diep genoeg is om er permanent water in te laten staan. Is dit niet haalbaar dan kun je ook een drinkplaats aanleggen met zeer sterk zeil of folie en een diepte van ca. 30 cm tot 1 m. Deze poel moet je uiteraard zelf vullen met water. Je kunt er ook een leiding naartoe leggen die continu druppelt, net genoeg om het poeltje vol met water te houden en de kanten modderig. Volgens Jaime Jackson is het geen probleem als paarden hierin plassen en mesten en hoeft het dus niet gereinigd of gedesinfecteerd te worden, zo lang het alleen gaat om bio-afbreekbare uitscheidingen van dieren en niet om door de mens toegevoegde gifstoffen (pesticiden e.d.). Dit zal echter wel samenhangen met de grootte van de poel. Hoe groter de poel, des te beter deze een biologische, zelfreinigende werking zal kunnen hebben. Maak in de directe omgeving van de poel een zandplaats zodat de paarden na het spetteren en baden in het zand kunnen rollen.
Zie ook 'Natuurlijke' waterpoel.

Onmisbaar voor de hoeven

Voor de hoeven van het paard is water van onschatbare waarde. Het reinigt de straalgroeven en modder maakt de hoeven zachter en voorkomt uitdroging. Het samenspel van water en droogte houdt de hoeven op een natuurlijke manier gezond (zie ook Natuurlijk hoefonderhoud).
Ook als je geen drinkpoel hebt met vochtige oevers maar gebruikmaakt van een drinkbak kun je tijdens het vullen deze bak iedere keer laten overlopen zodat de grond om de bak heen altijd modderig blijft. Die modder zal dan vanzelf zorgen voor het vochtig houden van de hoeven als het paard staat te drinken.

Volgende pagina

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!