Zomereczeem


Oorzaken zomereczeemZomereczeem, ook wel 'staart- en maneneczeem' genoemd, is een aandoening waarbij het paard zich schuurt door hevige jeuk die veroorzaakt wordt door de steken van het piepkleine culicoides-mugje. Deze mugjes zijn vanaf het vroege voorjaar tot en met eind oktober actief, vooral bij vochtige warmte, in de schemering en bij windstil weer. In principe worden de plekken op het lichaam getroffen waar de manen-, staart- of vachtharen uit elkaar staan of waar de huid onbedekt is, zoals manenkam, staartwortel, kruintjes, buiknaad, koker en uier. Het paard schuurt daar de huid kaal of zelfs tot bloedens toe open.
Een allergische reactie op het speeksel van de culicoides-mug wordt doorgaans genoemd als dé oorzaak van zomereczeem, maar in natuurgeneeskundige kringen wordt de oorzaak vanuit een veel breder perspectief bekeken. Er zijn vele factoren die invloed hebben op het ontstaan van zomereczeem, zoals omgevingsfactoren (b.v. verhuizing), stress, hormonen (b.v. dracht, castratie), voeding (b.v. te veel eiwit en/of fructaan) en weidebeheer, om er enkele te noemen.
Bij het eczeem van mijn IJslandse ruin Frosti is o.a. de voeding duidelijk een beïnvloedende factor; na het eten van sappig, mals gras heeft hij aanmerkelijk meer last van jeuk dan wanneer hij dor, uitgebloeid gras eet tijdens een droge zomer.

Zomereczeem in relatie tot het Paddockparadijs

Omdat voeding een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en/of instandhouden van zomereczeem, kan het Paddockparadijs van groot praktisch nut zijn in de beheersing van deze kwaal. In het Paddockparadijs heb je immers veel controle over de factor voeding, zonder dat het paard beperkt wordt in zijn behoefte aan beweging. Het is mogelijk de hoeveelheid weidegang van de zomereczeempatiënt naar wens te beperken. De eczemer hoeft echter niet eenzaam in een paddockje opgesloten te staan terwijl zijn kuddegenoten wel in de wei staan. Het Paddockparadijs omringt immers het hele weiland zodat hij het gevoel heeft er nog steeds bij te horen. Zijn eigen voedsel (hooi) vindt hij verspreid langs het pad, zodat het 'hapje-stapje' effect van weidegang ook gehandhaafd blijft.
In combinatie met (natuur)geneeskundige behandeling en/of eczeemdekens kan het Paddockparadijs een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van paarden met zomereczeem.

Zomereczeem behandelen met voeding

Voor wie meer informatie zoekt over het behandelen van zomereczeem d.m.v. voeding is de website van Nicolette Hebing een aanrader. Via haar website is tevens haar boek 'Zomereczeem opgelost met voeding' te verkrijgen.
Lees hier een interessant artikel over de achtergronden van zomereczeem, geschreven door Ron Hofman van www.bio-ron.com.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

3 opmerkingen:

 1. Onwijs goed artikel van Ron Hofman. Mijn WelshCob is nu 9 jaar en heeft vanaf zijn 2e jaar zomereczeem. Toen ik hem net had verzorgde ik hem traditioneel, zoals je rondom je heen hoort op het pensioenstal en je ook nog veel leest in de paardenboeken. Hij kreeg heerlijk geurende voordroog, biks en muesli. Ook verwende ik hem nog eens extra met peren, appels en wortels. Het eerste voorjaar dat hij 3 was en eigelijk ook al in die winter ontspruitte een zeer heftige zomereczeem. Ben toen gaan zoeken en zoeken naar oplossingen op internet en in vele vele paardenboeken. Ook nog contact gehad met Leen Taal. Inmiddels is hij verguisd en niet meer te vinden op internet, toch was hij een van de eerste die waarschuwde voor teveel suikers in o.a. gras, fruit en bewerkt voedsel, voordroog EN stress etc. Inmiddels een paar jaar verder is er steeds meer informatie over welk voedsel een paard moet krijgen, namelijk natuurlijk, gerijpt vezelrijk gras, takken, schors, bladeren etc. Naast het hebben van een natuurlijke leefomgeving zonder stress. Vorig jaar het boekje gelezen van Nicolette Hebing die ook helemaal onderstreepte wat ik aan kennis en ervaring had vergaard. Ben nog steeds zoekende naar nog meer juiste informatie (oa op site van BioRon), en kan inmiddels zeggen dat mijn WelshCob nu voor het 2e jaar geen Boettdeken meer aanhoeft. Hij staat inmiddels bij ons aan huis met een kameraad Tinker. Hij kan zich schuren waar hij wil, heeft nog een paar kale plekken in de manenkam. Maar niet open, niet geribbeld, niet geel. En zijn staart is helemaal in orde. Zijn systeem is dus langzaam aan aan het verbeteren. Verder ons wei aan het optimaliseren met paddockparadise en biologische graszaad en kruidenzaad, en natuurlijk bemesting via eigen paardenmest compost. En veel Duits kruidenhooi (in oa slowfeeders)
  Paardenmest wordt onderzocht door Het Woud en elke dag wordt alle mest naar de composthoop gebracht.
  (Doe aan natuurlijk bekappen, bitloos en boomloos rijden, allemaal voor een beter paardenleven en stressloos bestaan)
  Groetjes van Martine, WelsCob Nosie en Tinker Stevie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Martine,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Wat fijn dat je paard zo is opgeknapt! Ik heb zelf ook goede ervaringen met het aanpassen van de voeding bij mijn eczeemruin (het paard van bovenstaande foto's). Vooral gras bleek bij hem zeer beperkt te moeten worden. Ik kan wel zeggen dat zijn eczeem 80% verbeterd is en zich nu beperkt tot slechts af en toe wat plekjes in de manenkam. De rest van zijn lichaam blijft nu vrijwel helemaal gespaard en dat is een enorme verbetering!

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook in heb helaas 4 paarden met zware zomereczeem. Voeding, homeopathie, vele dure middeltjes maar helaas geen afdoend resultaat. Maar nu gebruik ik Helmosan en dat is echt een wondermiddel. Mijn paard zat onder de open wonden van het schuren en schuurde ook de deken kapot. Na insmeren is de jeuk direct weg en de manen en staart groeit weer helemaal aan. Ik ben er zooooo blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen