Bomen en struiken


Voordelen

Met bomen en struiken kun je je Paddockparadijs verlevendigen en het een meer natuurlijke uitstraling geven. Bovendien hebben ze voor paarden een belangrijke functie als bescherming tegen weersinvloeden. Zeker als je geen mogelijkheid hebt om een schuilstal te bouwen zijn bomen en struiken onmisbaar voor de nodige beschutting.
Van sommige bomen kun je de takken aan paarden voeren. Takken (met schors en blad) behoren tot de natuurlijke voeding van het paard. Er zitten veel nuttige stoffen in en ze zijn zeer structuurrijk omdat ze veel cellulose bevatten. Vooral wilgentakken zijn bij paarden zeer geliefd, dus het komt goed uit dat de meeste wilgen regelmatig geknot worden. Maar ook takken van o.a. berk, linde, beuk, walnoot, hazelnoot en kastanje zijn geschikt als voedingsbron.


Beschutting onder de vlierstruik en het kriebelt ook nog lekker op je lijf!


Paarden eten graag takken, bladeren en schors

Welke bomen en struiken?

Welke soorten je het beste aan kunt planten is afhankelijk van je eigen wensen, maar ook van de eigenschappen van je terrein. Zo plaats je bijvoorbeeld op drassige grond geen beuken en op hoge, zeer droge grond geen wilgen. Steek je licht eens op bij een kweker of op internet om uit te vinden welke bomen en struiken het meest geschikt zijn voor de specifieke omstandigheden van jouw terrein.
Kijk voordat je de keuze voor een bepaalde boom of struik maakt ook eerst in het overzicht van planten die giftig zijn voor paarden.
Er zijn grote verschillen in groeisnelheid tussen boomsoorten. Kies voor wilgen en populieren als je een klein bosje wilt aanleggen waarvan je snel resultaat wilt zien. Deze bomen groeien erg snel zodat je binnen enkele jaren al een aardig dicht en hoog bosje hebt. Andere bomen zoals o.a. es en eik groeien juist erg langzaam.
Wil je een solitaire boom planten, kies dan voor een loofboomsoort die hoger wordt dan 12 meter. Solitaire bomen krijgen een flinke kroonomvang en geven op termijn veel schaduw. Een paar voorbeelden van inheemse bomen die geschikt zijn als solitaire boom zijn: eik, beuk, linde, es, esdoorn*, populier, wilg, iep en haagbeuk.
Berken zijn sierlijke, elegante bomen en het ziet er mooi uit als je er enkele bij elkaar zet.

*) M.b.t. de esdoorn: lees dit nieuwsbericht!

Wat is de beste plaats?

Omdat je bomen en struiken in het Paddockparadijs vooral zult willen gebruiken als schaduwgevers en/of windbrekers is de plaats waar je ze het beste kunt planten afhankelijk van de functie die je de bomen wilt geven. De wind komt in Nederland het vaakst uit het westen, dus plant windbrekende bomen of struiken op plaatsen waar je paarden de luwte ook daadwerkelijk kunnen benutten. Houd met het aanplanten van bomen die schaduw moeten geven rekening met de stand van de zon. Deze staat in het zuiden en gaat van oost naar west. Plant schaduwbomen dus in ieder geval niet op de noordgrens van je terrein.
Je kunt groepjes bomen zodanig langs weerszijden van je pad aanplanten dat je paarden het idee hebben door een klein stukje bos te lopen.

Het planten van bomen en struiken

De beste tijd om bomen en struiken te planten is in de periode tussen het vallen van de bladeren en het ontstaan van nieuwe knoppen. Dat komt neer op de periode tussen november en maart, herfst en winter dus. De planten zijn dan in rust en worden bij het verplanten minder 'gestoord'.
Denk bij het planten van bomen en struiken aan de wettelijke afstand tot de erfafscheiding of de kadastrale perceelgrens. Informeer eventueel eerst bij je gemeente.
Het grootste gevaar voor pas aangeplante bomen en struiken is watertekort en uitdroging. Je moet het de plant en de wortels dus zo gemakkelijk mogelijk maken. Dat kan door de grond in het plantgat te verrijken met ca. 20% compost. Compost zorgt voor een lossere bodem waar plantenwortels gemakkelijker doorheen dringen. Leem- en kleibodems kunnen vaak erg hard worden, waardoor (jonge) plantenwortels heel moeilijk in de bodem kunnen dringen. Maak daarom het plantgat meer dan groot genoeg, minstens even breed als de takken of kroon boven de grond.
Bij het planten ga je als volgt te werk:
 1. Graaf het plantgat.
 2. Als een boompaal nodig is als steun bepaal je eerst de hoofdwindrichting. Plaats de boompaal van ca. 250 cm aan de windzijde. Sla de boompaal vast in het plantgat en laat hem ca. 180 cm boven het grondoppervlak uitsteken. Een boom moet altijd van de boompaal afwaaien. Waait de boom te vaak tegen de boompaal, dan ontstaan er wonden die ziektes kunnen veroorzaken.
 3. Meng de uitgegraven bodem grondig met compost (b.v. in een kruiwagen).
 4. Plaats de boom in het plantgat, ongeveer even diep als hij in de kwekerij heeft gestaan (te zien aan de grond op de stam).
 5. Voeg de aangerijkte bodem beetje bij beetje toe in het plantgat. Door tijdens het vullen van het gat regelmatig water toe te voegen, zal de grond nauw om de wortels aansluiten.
 6. Plaats ten slotte op een hoogte van ca. 170 cm de boomband en bevestig deze m.b.v. 2 spijkers in de boompaal.

Wilgen planten

Omdat wilgen zeer gemakkelijk wortelende en snel groeiende bomen zijn, is het planten ervan kinderspel:
 1. Zaag een rechte tak van 2,5 à 3 m lengte van een bestaande wilg.
 2. Snijd de onderkant van de tak schuin af.
 3. Schil repen bast van de onderste meter.
 4. Steek de tak ca. 1 m diep in de grond.
 5. Houd tussen twee wilgen een plantafstand van 4 tot 8 m aan.

Uitrasteren

Paarden eten graag schors en takken en schuren zich graag aan bomen, maar beschadigingen aan de bast zijn voor een boom funest. Als paarden onbeperkt hun gang kunnen gaan heb je binnen korte tijd waarschijnlijk geen levende boom meer in je terrein staan. Het is daarom raadzaam bomen en struiken onbereikbaar te maken voor paarden door ze uit te rasteren, bij voorkeur met stroomdraad omdat dat goed gerespecteerd wordt. Bij een solitaire boom in je weiland moet je daarvoor eventueel een grondkabel ingraven om met de stroomvoorziening bij de boom te kunnen komen.
Je kunt nu zelf de takken gecontroleerd als bijvoeding aanbieden en zorgen voor een aparte schuurpaal.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

21 opmerkingen:

 1. Hoi,

  Heel recent is bekend geworden dat esdoornbladeren wellicht de oorzaak zijn van atypische myopathie dus het planten van dergelijke bomen in of nabij een paddoch zou ik vooralsnog afraden.

  Gr.
  Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel Diana voor je opmerking. Ik zal er eens wat meer over opzoeken.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou kun je overal op internet lezen welke bomen en struiken giftig zijn voor paarden, maar welke zijn nou niet giftig? Welke struiken zijn nou niet giftig en hebben ook nog een beetje kleur en geur? Als ik dit zou realiseren wil ik toch wel als het kan een beetje kleur i.p.v alleen maar groen en bruin. Weet hier iemand nog wat?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb hier een aantal bomen probleemloos in de wei staan. Met het aanbieden van losse takken voldoe ik aan de knaag en cellulose behoefte, waardoor de paarden nooit aan de levende bomen knagen. Ik weet niet of dit altijd goed gaat, maar zou het zeker eerst uitproberen, scheelt weer wat afrastering en is een veel mooier gezicht :).

  Complimenten voor je site Marja, geweldig! Groeten, Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Anne,

  Als je bomen in de wei hebt staan zullen paarden daar over het algemeen niet zo snel aan gaan knagen, omdat ze in de wei bezig zijn met grazen, maar in de paden en paddocks van het paddockparadijs is de verleiding om aan bomen te gaan knagen natuurlijk groter, bij gebrek aan gras. In mijn PP lieten de paarden de bomen langs het pad in ieder geval niet met rust ;-).

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hoi,
  ik heb 1 d-pony (1,45cm) en 2 shetlanders.
  mijn 2 shetlanders eten niet aan bomen maar mijn d-pony wel.
  de d-pony heeft wel een deken maar verder niets.
  wat betekent het als hij aan bomen eet en kan hij er aan dood gaan of geef ik hem te weinig eten ofzo.
  graag reactie
  xx anoniempjee

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo,

  Bij mijn ouders wordt er binnenkort een perenboom omgehaald. Nu was ik nieuwschierig of het snoeiafval geschikt is om mee naar de paarden te nemen (takken, bladeren en stam)? Heeft iemand hier ervaring mee?
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi,
  we hebben een leuk huis op het oog met aardig wat grond. Om de bestaande wei staan veel dennebomen die daar over een breedte van 4 meter en met de lengte van 50 meter een mini bos vormen. Graag wil ik daar een PP realiseren en vroeg me af of de paarden daar gewoon tussen mogen lopen? Dit zou een groot deel van het pad worden om bij de wei te kunnen komen.
  groeten, Isolde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Isolde,

   Op zich vormen de dennen voor de paarden geen probleem, maar waarschijnlijk de paarden wel voor de dennen, in die zin dat ze de bomen zullen aanvreten waardoor deze uiteindelijk dood kunnen gaan als er te veel schors afgeknaagd wordt. Als je dat wilt voorkomen kun je het bosje beter uitrasteren met stroomdraad en het pad erlangs laten lopen. Of misschien is er genoeg ruimte tussen de bomen door zodat je een pad tussen de bomen kunt laten lopen en de bomen aan weerszijden uitrastert. Ik heb ook al eens gezien dat iemand alle bomen had omwikkeld met zoiets als windbreekdoek, zodat de paarden niet aan de stammen kunnen knagen. Wel heel wat werk natuurlijk, maar het zou wel een oplossing kunnen zijn.
   Succes!

   Groetjes,
   Marja

   Verwijderen
 9. Bedankt voor de tip. De shetlanders die er nu lopen blijven van de bomen af. Wellicht moet ik het eens goed aankijken en blijven controleren of ze idd aan de bomen zitten. Als dat het geval is, kan ik altijd nog maatregelen nemen. Groetjes, Isolde

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een paar dikke eiken boom takken, zonder bladeren en dunne takken in de paddock voor de paarden gelegd. Deze zijn niet giftig toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eik staat wel in de lijst met giftige planten (zie de link in bovenstaand artikel), maar het is mijn ervaring dat paarden best met mate aan een paar eikentakken kunnen knabbelen zonder vervelende gevolgen.

   Verwijderen
  2. Ok hartelijk dank voor je snelle reactie!

   Verwijderen
 11. Beste ...
  Deze week heeft de eigenaar van de weide omgehakte bomen ( weet niet welke ) in de weide gegooid om er brandhout van te maken ... als ik mijn paarden nu in de weide zet rennen ze als verkikkert erop af om boomschors te eten .. kan dit kwaad ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonder te weten wat voor bomen het zijn is natuurlijk niet te zeggen of het kwaad kan, dus dat zul je moeten navragen en dan kijken in de lijst met giftige planten (zie link in bovenstaand artikel) of ze giftig zijn of niet.
   Zolang paarden gezond zijn en voldoende te eten krijgen, dus niet uitgehongerd zijn, weten ze trouwens zelf instinctief meestal ook wel wat goed voor ze is. Maar als je het zeker wilt weten: navragen!

   Groetjes, Marja

   Verwijderen
 12. Dank je wel voor je reactie .. het zijn canadabomen en naar het schijnt kunnen die geen kwaad ...
  Groetjes Carette

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geachte ,
  Welke struiken kan ik als scheiding van mijn pad en wei planten die niet giftig zijn voor mijn paarden ?
  Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk eens op deze site: http://www.paardenplant.nl/
   Of op de lijst met giftige planten waarvan ik een link heb vermeld in het bovenstaande artikel.

   Verwijderen
 14. kun je een omgezaagde eikenboom zonder takken, maar echt een boomstam met schors in de wei leggen? Het gaat echt om het hart van de boom, mooi groot zodat ze zich eraan kunnen schuren en knabbelen maar gaat dat goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou dat gerust aandurven. Om mijn PP heen staan veel eiken, waar de paarden regelmatig schors, twijgen en bladeren van eten, zonder enig nadelig effect.

   Verwijderen
 15. Wij hebben een flinke stam van een walnootboom. Mogen ze die hebben om de bast af te knabbelen?

  BeantwoordenVerwijderen