PP aanleggen - een ontwerp maken


Beginpagina PP-aanleg | Ontwerp maken | Materialen | Praktijktips

Kadasterschets

Bij iedere gemeente kun je tegen een kleine vergoeding een kadasterschets van je perceel op schaal verkrijgen. Als je daar een paar kopieën van maakt kun je naar hartenlust je creativiteit botvieren. Je kunt op deze plattegrond ook uitmeten hoeveel draad, palen e.d. je aan moet schaffen om je plannen uit te voeren.

Benut de eigenschappen van je terrein

Houd rekening met de eigenschappen van je terrein. Plan bijvoorbeeld een drinkpoel in het laagste gedeelte en maak ook een modderbad in die omgeving. Met de grond uit de drinkpoel kun je een ander laag gedeelte juist weer ophogen en er een hoge, droge plek van maken. Een zandplaats om lekker in te rollen leg je natuurlijk juist aan op een droge plek. Een bosje kun je strategisch zo aanplanten dat het beschutting biedt tegen de wind (die meestal uit het westen komt).
Biedt je terrein van nature al interessante variaties zoals een stukje bos, een heuvel of een natuurlijk watertje, probeer deze elementen dan zoveel mogelijk te betrekken in de loop van het aan te leggen pad. Het pad hoeft dus niet altijd alleen langs de buitengrens van het perceel te lopen.
Op deze pagina lees je meer over de kenmerken - o.a. de breedte - van het pad.

De vorm van je weide

Je ontwerp zal ook afhangen van de manier waarop je je weide gebruikt. Heb je zelf een (kleine) tractor waarmee je je eigen land bewerkt en vind je het niet erg om een paar 'rare' hoekjes in je weide te hebben dan kun je je weide een wat grilliger vorm geven. Overigens geven ronde en vloeiende vormen een natuurlijker indruk en gevoel dan scherpe hoeken.
Wordt de weide veel bewerkt door een loonwerker met groot materieel dan zul je wat meer rekening moeten houden met diens (on)mogelijkheden. Kleine weitjes en inhammetjes en moeilijke hoekjes maken het werk van de loonwerker er niet prettiger op. Zorg ook altijd voor minstens één grote toegangspoort (min. 5 m breed) naar je weide.

Voorbeeldontwerpen

Het is verstandig eerst een ontwerp te maken voor je daadwerkelijk aan de slag gaat. Hieronder zie je een paar voorbeelden, van eenvoudig tot verder uitgewerkt met meer extra's. Links een legenda met uitleg van de verschillende kleuren.

Voorbeeld 1: eenvoudige basisvorm
Dit is de eenvoudigste vorm van het Paddockparadijs: één paddock en een pad rondom de weide. Het is verstandig om de bochten zo ruim mogelijk te maken door waar nodig de hoeken af te schuinen. Een paard in volle vaart kan nu eenmaal moeilijk haakse bochten nemen.

Voorbeeld 2: hoekpaddocks en veel poorten
In dit ontwerp is in iedere hoek een paddock gemaakt, zodat meer ruimte ontstaat waar bijvoorbeeld hooibakken geplaatst kunnen worden. Ook zijn in de afrastering veel poorten aangebracht zodat de weide voor strookbegrazing kan worden ingedeeld (zie stippellijnen). Deze meervoudige poorten kunnen natuurlijk in ieder ontwerp worden aangebracht.

Voorbeeld 3: vloeiende vormen en extra's
Dit ontwerp is speelser en heeft vloeiender vormen. Er is hier en daar verharding in het pad aangebracht, er zijn bomen en struiken aangeplant, een drinkpoel gegraven en met de grond daaruit weer een heuvel aangelegd. Er ontstaan vanzelf weer nieuwe paden om al deze objecten heen.

Voorbeeld 4: veel variatie voor een groot terrein
Op een zeer groot perceel kan de weide in stukken worden opgedeeld waardoor nog meer mogelijkheden ontstaan. Je kunt je fantasie de vrije loop laten en een speelse, afwisselende omgeving voor je paarden creëren. Als extraatjes zijn in dit ontwerp zelfs een zandbad en een modderbad opgenomen. Ook is er een beschutte plek gecreëerd met beplanting rondom.


Volgende pagina

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!