De hengst en zijn merries
In het wild heeft iedere hengst met zijn merriegroep een eigen territorium waarbinnen hij geen andere hengsten duldt. Mannelijke nakomelingen worden als ze oud genoeg zijn verdreven uit de groep en vormen vervolgens vaak groepjes met andere vrijgezelle hengsten. Als je een hengst met zijn merries in een Paddockparadijs wilt onderbrengen zul je deze regel ook in acht moeten nemen. Heb je meer hengsten of ruinen, dan zul je gescheiden Paddockparadijzen moeten aanleggen om deze paarden in aparte groepjes onder te brengen. Daarvoor zul je uiteraard een terrein van aanzienlijke afmetingen nodig hebben.
Dekgedrag
Voor hofmakerij en dekgedrag is ruimte genoeg in een Paddockparadijs van redelijke afmetingen. Het voordeel is dat merries die in kuddeverband bij een hengst gezet worden om gedekt te worden – zoals dit b.v. bij IJslandse paarden gebruikelijk is – niet door continue weidegang veel te vet worden, maar in het Paddockparadijs ondergebracht worden waar zij gerantsoeneerd weidegang kunnen krijgen.
De geboorte van het veulen
In het wild zonderen merries die gaan veulenen zich enigszins af van de groep om hun veulen alleen ter wereld te brengen. De kuddeleden blijven meestal wel in de buurt en soms houdt een toegewijde ‘tante’ toezicht op het geboorteproces en houdt eventuele opdringerige andere merries op een afstand. Als je met je paarden fokt en er dus regelmatig veulens worden geboren in je Paddockparadijs dan kun je een of meer speciale beschutte plekken creĆ«ren die aantrekkelijk zouden kunnen zijn voor veulenende merries, bijvoorbeeld inhammen waar je bomen en struiken omheen plant. Deze ‘kraamkamers’ moeten groot genoeg zijn om ook een eventuele wakende ‘tante’ plaats te bieden.
Na de geboorte
Veulens die in het wild worden geboren maken meteen deel uit van de kudde. Ook in het Paddockparadijs kan dit probleemloos, mits er voldoende ruimte is en merrie en veulen niet voortdurend belaagd worden door dominante of nieuwsgierige kuddeleden. Soms kan het raadzaam zijn – zeker bij een eerste veulen - om moeder en kind enkele dagen wat meer rust te bieden, bijvoorbeeld in de binnenwei. In de praktijk zullen merries en hun veulens sowieso meer in de wei staan dan de andere paarden omdat merries veel energie verbruiken met zogen.
Volgende pagina
Terug naar vorige pagina
Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp? |