Gesloten hooibakken


Op zijn Zweedse website toont Ove Lind zijn onderstaande creatieve hooibakontwerpen, van boven gesloten en met gebruik van draadmatten voor een langzaam eetproces. Omdat de paarden het hooi vanaf de zijkanten uit deze bakken moeten trekken is hun eethouding m.i. niet ideaal maar het voordeel van deze gesloten bakken is dan weer dat het hooi met regenachtig weer vrijwel droog blijft.

'Big Boy''Big Boy' heeft een schot in het midden en ziet er van beide kanten hetzelfde uit. Ove vindt zelf deze constructie niet stevig genoeg. Volgens hem zou het beter zijn geweest om in de bovenste helft multiplex i.p.v. draadmat te gebruiken om het steviger te maken.

'Easy Hay Feeder'Dit is een vaste hooibak die in de hoek van een stal wordt gemaakt. Ieder paard dat de nacht op stal doorbrengt zou zo'n hooibak in zijn box moeten hebben. Dit model is natuurlijk ook zeer geschikt om aan te brengen in een hoek van een open schuilstal.

Grote vaste hooibak

Deze hooibak is ter plaatse gebouwd en niet verplaatsbaar. Er werd een dunne plaat op de wand bevestigd, met de gladde kant naar de ruimte gericht. Daarna werden er een paar 2 x 2 cm latjes naast de plaat bevestigd om de rest van de hooibak op te bouwen. Het zware frame aan de bovenkant is om het stevig genoeg te maken om met een tractor gevuld te kunnen worden (hoewel achteraf bleek dat met de hand vullen toch praktischer was). De voorwand staat iets schuin zodat de bak onderaan wijder is. De bak is gemaakt van glad multiplex.

'Big Mama'Ook 'Big Mama' is een vaste, niet verplaatsbare bak. Deze bak is niet helemaal goed gebouwd waardoor het hooi af en toe losgewoeld moet worden om goed naar beneden te kunnen vallen. Het probleem is dat de schuine bodem veel te schuin en te hoog is. Hij zou niet hoger dan de draadmat moeten zijn. De beste hoek voor de schuine bodem is 30-45 graden.
Toch is het een fijne bak omdat de hooiopslag zich erachter bevindt en hij dus heel gemakkelijk is te vullen.

'The Large Cage'Deze hooibak is gemaakt van de metalen kooi die om een 1000 liter kunststof container zit. Voor het schot en het deksel is gebruikgemaakt van 3 mm dikke aluminium plaat. Dat kan natuurlijk ook van ander materiaal maar aluminium is wel heel duurzaam. Glad afgewerkt multiplex werkt ook goed. De openingen in de kooi zijn van verschillende grootte.
Deze bak is handig te verplaatsen met een vorkheftruck.

'Tiny'

Deze kleine bak is gemaakt van gewoon multiplex. De schuine bodem is gemaakt van een een zeer gladde gelamineerde plank. Er zit een deksel bovenop de bak om te voorkomen dat het paard vanaf de bovenkant eet. De draadmat is gebogen en bevestigd onder de bodem om hem uitvouwbaar te maken voor het schoonmaken van de bak.

HooihuisDit ingenieuze hooivoerhuis is ontworpen door een klant van Ove.
Het lijkt mij praktischer om bij dit huisje het dak een kwartslag te draaien, zodat de paarden tijdens het eten in de regen niet al het regenwater op hun hoofd krijgen.

Filmpjes hooibakken

Op deze pagina kun je filmpjes bekijken van paarden die eten uit verschillende hooibakken met draadmatten op het hooi.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

7 opmerkingen:

 1. Als je een hooibak maakt waarbij de draadmat vanaf de grond omhoog loopt, let er dan wel op dat de mazen zo klein zijn dat er geen ponyhoefje in past!!!
  Let ook op bakken op pootjes. Paarden die liggen, strekken hun voorbenen als ze opstaan naar voren. Let er op dat ze bij het opstaan niet hun voorbenen onder de bak kunnen schuiven.
  Dit soort omstandigheden zijn beruchte benenbrekers!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je tips Annet, heel goed inderdaad om op die dingen te letten. Een ongeluk zit bij paarden vaak letterlijk in een klein hoekje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie hooibakken, vooral die hoekbak vind ik heel leuk!
  Alleen jammer dat ze daarbij niet de natuurlijke (graas)houding kunnen gebruiken (ze moeten nu hun hoofd draaien...).
  Is daar een alternatief voor, om toch deze constructie min of meer te behouden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zou je een hoekbak moeten maken die van boven open is, met een draadmat op het hooi. Maar de vorm van de bak (een driekhoek) kan in principe gewoon hetzelfde blijven. Misschien alleen een beetje lastig om een driehoekige draadmat te maken, maar je zou er ook een fijnmazig hooinet in kunnen doen.

   Verwijderen
  2. Een driehoek dus, geen 'driekhoek'...

   Verwijderen
 4. Bij ons op stal staan de paarden swinters vanaf 5 uur op stal. Ze krijgen dan hun voer, en waneer ik dan rond 7 uur kom, is het al zo goed als op. De vraag om meer kuil valt niet goed hier. De hoekbak lijkt mij dus een ideale oplossing. Nu is mijn vraag, krijgen de paarden hier door geen last van bijv.. hals spieren, botten of slokdarm? Omdat ze hun hoofd dus moeten draaien bij het eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zelf geen ervaring met die hoekbakken Syreeta, maar als je erover twijfelt zou je ook de bak van boven open kunnen maken en bv. met een stuk fijnmazig hooinet werken. Of een fijnmazig hooinet ophangen i.p.v. de hoekbak (zie ook het antwoord op de reactie hierboven).

   Verwijderen