Waarom?
Voor het 'trainen' en het zo natuurlijk mogelijk onderhouden van de hoeven is het raadzaam om in verschillende gedeeltes van het pad van het Paddockparadijs verharding aan te brengen. Hoe meer de paarden over harde ondergrond lopen, des te minder vaak zullen ze bekapt hoeven te worden. In het wild, waar paarden veelal leven in gebieden met rotsachtige bodem, 'bekappen' de hoeven zichzelf.
De ideale ondergrond stimuleert alle delen van de hoef, dus zowel draagrand, straal als zool. Steentjes en kiezels zullen beter aan die voorwaarde voldoen dan vlakke tegels of beton; ze hebben echter het nadeel dat het mestruimen bemoeilijkt wordt omdat er steentjes aan en in de mest blijven kleven.
Langzaam opbouwen
Een verharde ondergrond moet langzaam ingevoerd worden. Als de paarden weigeren erover te gaan dan is het nog te vroeg voor hun hoeven en 'tussen hun oren' om zich aan te kunnen passen. Voer daarom de scherpte van de verharding langzaam op; begin bijvoorbeeld met klinkers of grasbetontegels, daarna grind en uiteindelijk bouwpuin.
Waar?
Breng de verharding aan op strategische plekken, waarvan je weet dat de paarden er veel gebruik van maken. Hierbij kun je denken aan gedeeltes rondom voer- en watervoorzieningen, of juist delen van de verbindingsroutes tussen voer en water.
Kies voor het toepassen van fijne steentjes en grind plaatsen waar de paarden doorgaans weinig of niet mesten, om de hierboven genoemde reden.
Welke soorten?
Er zijn verschillende soorten verharding mogelijk, waarvan er hieronder enkele worden beschreven.
- Beton
Omdat beton niet gemakkelijk te verwijderen en dus nogal onherroepelijk is, zul je dit niet zo snel toepassen in het pad. Het is meer geschikt om te gebruiken als bodem in een schuilstal of bijvoorbeeld voor een verharde voerplaats. Beton bestaat uit cement, zand, grind en water in een bepaalde verhouding. Het wordt gestort binnen een bekisting die weer verwijderd wordt als het beton is uitgehard. - Trottoirtegels en straatklinkers
Trottoirtegels (meestal 30 x 30 cm) en straatklinkers (verschillende maten) zijn gemakkelijk tweedehands te krijgen.
Als je zandgrond als bodem hebt is het niet nodig eerst een bed van wit zand aan te brengen voor je de tegels/klinkers aanbrengt. Je kunt eenvoudig een laagje grond uitgraven ter dikte van de tegels of klinkers, dan de ondergrond zo vlak mogelijk maken en de tegels/klinkers erin leggen. Na een poosje zullen ze steeds vaster komen te liggen. Op kleigrond is het wel aan te bevelen eerst een laag wit zand aan te brengen voor het bestraten. Het is raadzaam om een rand van opsluitbandjes om de bestrating te leggen om te voorkomen dat tegels of klinkers uit elkaar gelopen worden.
- Grasbetontegels
Grasbetontegels zijn er in verschillende soorten, vlak aan de bovenkant of juist met ribbels. Ze worden vaak toegepast voor verharding van ondergrond, die er zo groen en natuurlijk mogelijk uit moet blijven zien, bijvoorbeeld wegbermen. De gaten in de tegels worden opgevuld met grond waardoor er gras in kan groeien en de tegels bijna niet meer opvallen, ideaal dus voor in het Paddockparadijs. Het formaat is meestal 40 x 60 x 12 cm. De tegels zijn zeer stabiel waardoor verzakken wordt beperkt. Opsluitbanden zijn niet nodig.
- Grind of gravel
Grind (in het Engels 'gravel') is los gesteente, groter dan 2 en kleiner dan 64 mm. Grind is een erosieproduct, ontstaan uit vast gesteente en wordt meestal door rivieren getransporteerd en afgezet. Grind kan ook op rotskusten ontstaan door de werking van de branding.
Grind/gravel heeft een ideaal formaat voor het stimuleren van paardenhoeven. Met scherp gevormde steentjes moet je een beetje oppassen, dit kan voor de hoeven van sommige paarden te veel van het goede zijn, zeker als ze nog niet veel gewend zijn. De voorkeur gaat daarom uit naar de afgeronde steentjes.
- Gebroken puin
In vaktermen wordt gebroken puin 'menggranulaat' of 'korrelmix' genoemd. Het heeft meestal een grootte van ca. 0-40 mm. Gebroken puin is een goedkope vorm van verharding omdat het eigenlijk afval is, bestaande uit gebroken beton en metselwerk uit de bouw. Het kan geschikt zijn als verharding voor de al wat meer geoefende hoeven. Pas wel op dat er geen al te scherpe delen tussen zitten.
Terug naar vorige pagina
Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp? |