Zandplaats


Rollen voor verzorging en plezier

In zijn boek 'Paddock Paradise' beschrijft Jaime Jackson hoe de kudde wilde paarden zich met enthousiasme naar de plaats begeeft waar ze kunnen rollen in zand en stof. Deze speciale plek werd al door talloze eerdere generaties wilde paarden voor dit doel gebruikt, waardoor de bodem inmiddels is verpulverd tot een zeer fijn stof. Daaruit kunnen we leren dat hoe fijner het zand is, des te plezieriger het blijkbaar voor het paard is om zich erin rond te wentelen. Het fijne zand verzorgt vacht en huid en waarschijnlijk heeft het ook een functie in de afweer tegen bijtende insecten. Hoe dan ook, paarden genieten ervan en rollen in zand is dan ook een onmisbaar onderdeel van hun dagelijkse leven.


Natuurlijk levende Koniks nemen een zandbad

Zelf een zandplaats aanleggen

In tegenstelling tot de modderplaats moet de zandplaats juist zo droog mogelijk zijn. Heeft je terrein al een natuurlijke bodem van zand, dan is het gemakkelijk voor de paarden om zelf geschikte rolplaatsen te vinden. Bij andere grondsoorten of laag gelegen, vochtige grond kun je ze helpen door het aanleggen van een iets verhoogde plaats met fijn zand. Doe dat op een gedeelte dat al zo hoog en droog mogelijk ligt.
Je kunt bij een zand- en grindhandel (b.v. www.zandbestellen.nl) zand kopen, dat in zg. 'bigbags' of los gestort (goedkoper) wordt geleverd. Zogenaamd 'ophoogzand' is een bruikbare zandsoort voor dit doel, die vrij fijn van structuur is. Het is de meest voordelige zandsoort, omdat deze meestal alleen geschikt is om terrein mee op te hogen. Ophoogzand is in heel Nederland in grote voorraden aanwezig en verkrijgbaar.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!