Modderplaats


Gezond voor de hoeven...

Vocht is belangrijk voor paardenhoeven. Te droge hoeven worden hard en brokkelig en er kunnen scheuren in ontstaan. Regelmatig met de hoeven in water of modder staan houdt het hoefweefsel elastisch en voorkomt dergelijke problemen.
Een manier om ervoor te zorgen dat de hoeven voorzien blijven van het nodige vocht is het regelmatig over laten lopen van de drinkbak. Zo ontstaat een modderige plek waar de paarden vanzelf met hun hoeven in staan wanneer ze drinken.

... maar ook voor huid en haar

Niet alleen de hoeven hebben baat bij een modderbad. Paarden vinden het ook heerlijk om af en toe hun hele lichaam in de modder te wentelen. De modder vormt een beschermend laagje over de vacht en helpt mee om vervelende parasieten en insecten te verwijderen en op afstand te houden.
Om paarden de beschikking te geven over een modderpoel kun je op een plaats die met een waterslang goed bereikbaar is wat grond weggraven zodat je een ondiepe kuil krijgt die je regelmatig met water vult. Niet alle paarden zullen er evenveel gebruik van maken maar het is het proberen waard.
De onderstaande fotoserie illustreert hoe jonge Percheron-hengsten (Franse koudbloeds) een weldadig modderbad nemen.
(Met dank aan Walter Vergeer voor het gebruik van zijn foto's.)

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!