Wie is Jaime Jackson?


Hoefexpert

De Amerikaan Jaime Jackson, hoefsmid van origine, is al ruim 35 jaar werkzaam als hoefexpert. Hij geeft lezingen, schrijft boeken, is een gerespecteerd onderzoeker en kenner van hoeven van wilde en gedomesticeerde paarden en een pionier op het gebied van natuurlijke hoefzorg. Zijn eerste boek The Natural Horse schreef hij in 1992. Het was gebaseerd op onderzoek onder wilde paarden in hun natuurlijke omgeving (The Great Basin in het westen van de VS), dat hij uitvoerde van 1982 tot 1986. Hij ontdekte dat deze paarden niet alleen langer leefden dan hun gedomesticeerde soortgenoten, maar ook niet leden aan de hoefziektes die een plaag vormden voor paarden in gevangenschap - hoefkatrolontsteking en hoefbevangenheid. Naar aanleiding van dit onderzoek begon Jaime te experimenteren op de hoeven van gedomesticeerde paarden om een effectieve manier van bekappen te vinden die de hoeven sterk hield en ijzers overbodig maakte. In 1990 stopte hij met het beslaan van paarden en begon in plaats daarvan te pleiten voor de zg. 'wild horse trim' (het bekappen van hoeven naar de voorbeelden uit het wild). Al snel concludeerde hij dat zelfs paarden met ernstige hoefaandoeningen - als ongeneeslijk bestempeld door dierenartsen en hoefsmeden - na verloop van tijd konden herstellen door natuurlijke bekapping en natuurlijke verzorging (een dieet en manier van houden gebaseerd op de natuur).

De belangrijkste principes voor natuurlijke hoefbekapping volgens Jaime Jackson

  • Laat zitten wat er van nature hoort te zitten
  • Verwijder alleen dat wat in het wild op natuurlijke wijze slijt
  • Laat groeien wat van nature aanwezig zou zijn maar niet veroorzaakt wordt door onnatuurlijke invloeden
  • Negeer alle pathologie

Oprichter van AANHCP

In de eerste jaren van de 21e eeuw richtte Jaime de AANHCP op (American Association of Natural Hoof Care Practitioners - Amerikaanse vereniging van natuurlijke hoefverzorgers), een non-profit organisatie voor onderwijs, training en certificering van natuurlijke hoefverzorgers. Later heeft de organisatie haar blikveld verbreed en haar naam veranderd in "Association for the Advancement of Natural Horse Care Practices" (Vereniging ter bevordering van natuurlijke zorg voor paarden). Jaime Jackson is de directeur van deze vereniging.

Bedenker van 'Paddock Paradise'

Jaime's meest recente boek, Paddock Paradise: A Guide to Natural Horse Boarding (2006) is een verdere uitwerking van het concept van natuurlijke zorg voor paarden ter behoud en/of herstel van een optimale gezondheid. Het principe van Paddock Paradise wordt inmiddels algemeen erkend als een middel voor het verschaffen van veilige, humane leefomstandigheden dat gebruikmaakt van de natuurlijke instincten van paarden om beweging en ander gedrag dat essentieel is voor een gezond paard te stimuleren en mogelijk te maken.
Jackson's onderzoek, gebaseerd op modellen uit het wild, huldigt de theorie dat paarden fysiek, mentaal en emotioneel goed gedijen als ze gehouden worden in een omgeving die rekening houdt met de meest basale elementen uit hun natuurlijke wereld door hen aan te zetten tot voorwaartse beweging. Jackson merkt op dat omdat er een verband is tussen de hoef en de samenhang tussen natuurlijk gedrag en beweging, de hoef teruggebracht kan worden naar zijn toestand van aangeboren heelheid en gezondheid door paarden onder te brengen in een nagebootste natuurlijke omgeving.
Het concept van het 'Paddockparadijs' is ontworpen om door het creƫren van een stelsel van paden met diverse stimuli, zoals strategisch in of langs het pad gesitueerde voer- en drinkplaatsen, nieuwsgierigheid en beweging te activeren.

Andere onderwerpen die Jaime Jackson onderzoekt m.b.t. een natuurlijke leefwijze voor paarden in een Paddockparadijs omvatten aanbevelingen voor dieet en voeding; water en drinkgedrag; mest en dominantie; rol-, schraap- en badgedrag; rust-, slaap- en zorggedrag; strijd en spel, prooi- en roofdiergedrag; en het concept van de relatieve dominantie.

Jaime Jackson woont in midden-Californiƫ en is nog steeds actief in het bekappen van paarden en het herstellen van hun gezondheid.

Boeken van Jaime Jackson
  • The Natural Horse: Lessons from the Wild (1992) (in 1997 heruitgegeven als The Natural Horse: Foundations for Natural Horsemanship)
  • Horse Owners' Guide to Natural Hoof Care (1998)
  • Paddock Paradise: A Guide to Natural Horse Boarding (2006)

Websites
Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!