Wat is 'Paddock Paradise'?


Basisprincipe

Het basisprincipe van het paddockparadijs is een rondom het hele terrein lopend pad (‘track’) van bij voorkeur ca. 3 tot 4,5 meter breed. Uit onderzoek van Jaime Jackson is gebleken dat paarden veel meer in beweging blijven als ze een dergelijke ‘track’ aangeboden krijgen, dan wanneer ze in een min of meer vierkant weiland staan, al is dat weiland nog zo groot.
In de vrije natuur blijken paarden steeds weer vaste routes/paden te volgen waar ze niet of nauwelijks van afwijken. Paarden zijn nu eenmaal gewoontedieren, maar ook nieuwsgierige dieren, die graag willen weten wat er ‘verderop’ te doen is. Een pad rondom het terrein is op zich al een uitnodiging aan het paard om op onderzoek uit te gaan en steeds weer verder te trekken, op zoek naar nieuwe prikkels en bezigheden. Daarnaast biedt het strategisch plaatsen van bepaalde prikkels nog een extra motivatie tot beweging. Een duidelijk voorbeeld daarvan is het ver uit elkaar plaatsen van voer- en drinkfaciliteiten.
In het Paddockparadijs kunnen vele extra's worden geïntegreerd, die het dagelijkse leven van paarden boeiend en gevarieerd maken.

Het basisprincipe in drie afbeeldingen:Links de uitgangssituatie, in het midden is het pad/'track' aangelegd, en rechts maken de paarden gebruik van het paddockparadijs. (bron: Paddock Paradise - Jaime Jackson).

Voorbeeld van een uitgebreid paddockparadijs

In het boek van Jaime Jackson staat een zeer gedetailleerd uitgewerkt voorbeeld van een paddockparadijs, waarin Jaime zijn fantasie de vrije loop heeft gelaten. Klik op de afbeelding voor een grote versie (bron: Paddock Paradise - Jaime Jackson).
Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

11 opmerkingen:

 1. Hallo Marja,

  Hoe groter, hoe beter zou ik denken. Want, hoe groter des te meer mogelijkheden.
  Maar hoe groot moet een perceel, naar jouw mening, minimaal zijn om PP succesvol toe te passen?

  Groet,
  Leonie van de Wiel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Leonie,

  Natuurlijk heb je meer mogelijkheden op een groter perceel, maar het is zeker mogelijk ook op een klein perceel het PP-principe toe te passen. Eén van de praktijkvoorbeelden op deze site bewijst dat: Marlies' PP (er moet nog meer info op haar pagina's komen), waarin 2 percelen van ieder 1000 m2 zijn omgetoverd tot PP. Misschien is dat zo'n beetje de minimumgrootte voor een perceel? Totdat iemand bewijst dat het nog kleiner kan ;-).

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leonie, ik zou het bijna vergeten maar ik heb zelf natuurlijk ook pas geleden een extra 'lus' aan mijn bestaande PP gemaakt op een stukje van slechts 800 m². Klik hier voor de foto's daarvan.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik het goed begrijp staan de paarden op het pad om de wei heen, of kunnen ze gewoon op de wei?

  Groetjes Nikita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nikita, de paarden staan op het pad (de 'track') rondom de wei, en je kunt zelf bepalen hoe vaak en hoe lang je ze toegang geeft tot de wei. Op deze manier kun je voorkomen dat ze te veel gras krijgen en ze tegelijkertijd toch zoveel mogelijk bewegingsruimte geven als ze niet in de wei staan.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hallo,
  ik maak een eindwerk over paddock paradise!!!
  Ik vind hier super veel informatie dankjewel.
  Het is een boeiende en leerrijke site!
  Als je nog tips zou weten om het na te maken
  mag je me die zeker en vast geven :)
  vele groetjes Julie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een geweldige methode om je paard in de winter buiten te laten staan zonder je gras te verpesten, maar het paard wel genoeg beweging te geven!! Ik ga hier zeker wat mee doen!
  groetjes Linsy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. annemarie roos1 juni 2013 om 22:36

  hallo
  ik ben bezig om een pp aan te leggen. het pad ligt om het weiland heen; 400 m rondom. grond met gras is afgegraven en zand is gestort. het is alleen een nattige, blubberige en zanderige massa geworden. wat te doen? misschien een tip. de paarden vinden dit prima daar niet van.
  groetjes
  annemarie roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb drainagebuizen op 50 cm diepte ingegraven (afloop naar de sloot, andere kant op put naar afvoer). De buizen rondom met drainagezand afgevuld en vervolgens de oude zandlaag er weer overheen. Wel goed mesten op het pad, anders slibt het alsnog dicht!

   Verwijderen
 9. Hoi,

  Wij overwegen ook een paddock padarise aan te gaan leggen, maar ik zit met de volgende vraag: één kant van de weide ligt dicht bij ons huis/stal. Nu staan onze paarden overwegend aan die kant te wachten tot ze weer voer krijgen, in de rest van de weide lopen ze nu alleen als er wat te eten valt.
  Als we nu een PP om de weide aanleggen, hoe kunnen we ze dan uitnodigen om te gaan lopen? Ik vermoed het antwoord: het hooi aan de andere kant van de weide in het PP leggen. Maar om daar te geraken moeten we met hooi (plus twee hongerige paarden erachteraan) door de weide of over het PP gaan lopen. Geen goed idee, voor we op de helft zijn hebben ze ons het hooi afhandig gemaakt.

  Is het een optie om een hoefijzer te maken i.p.v. een cirkel? zodat we het voer in het uiteindeleggen waar de dieren niet staan, en hun zo dwingen/noden om te gaan lopen door he PP?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maarten, wat je vertelt lijkt me geen reden om het PP op een andere manier vorm te geven, maar eerder om je paarden een stukje training/opvoeding omtrent voedsel te geven ;-). Net als dat je kinderen moet leren dat jij de snoeptrommel beheert en bepaalt wanneer ze er iets uit krijgen, moet je paarden ook leren dat het hooi (of welk voer dan ook) van jou is totdat jij zegt dat het paard het mag hebben. Dit is paarden uitstekend te leren en je zult zien dat ze daardoor veel meer respect voor je krijgen. Het is bovendien heel leuk om te doen. Ik heb een afspeellijst op YouTube met video's die gaan over het trainen rond voedsel: klik hier.

   Groetjes,
   Marja

   Verwijderen