Wat is 'Paddock Paradise'?


Basisprincipe

Het basisprincipe van het paddockparadijs is een rondom het hele terrein lopend pad (‘track’) van bij voorkeur ca. 3 tot 4,5 meter breed. Uit onderzoek van Jaime Jackson is gebleken dat paarden veel meer in beweging blijven als ze een dergelijke ‘track’ aangeboden krijgen, dan wanneer ze in een min of meer vierkant weiland staan, al is dat weiland nog zo groot.
In de vrije natuur blijken paarden steeds weer vaste routes/paden te volgen waar ze niet of nauwelijks van afwijken. Paarden zijn nu eenmaal gewoontedieren, maar ook nieuwsgierige dieren, die graag willen weten wat er ‘verderop’ te doen is. Een pad rondom het terrein is op zich al een uitnodiging aan het paard om op onderzoek uit te gaan en steeds weer verder te trekken, op zoek naar nieuwe prikkels en bezigheden. Daarnaast biedt het strategisch plaatsen van bepaalde prikkels nog een extra motivatie tot beweging. Een duidelijk voorbeeld daarvan is het ver uit elkaar plaatsen van voer- en drinkfaciliteiten.
In het Paddockparadijs kunnen vele extra's worden geïntegreerd, die het dagelijkse leven van paarden boeiend en gevarieerd maken.

Het basisprincipe in drie afbeeldingen:Links de uitgangssituatie, in het midden is het pad/'track' aangelegd, en rechts maken de paarden gebruik van het paddockparadijs. (bron: Paddock Paradise - Jaime Jackson).

Voorbeeld van een uitgebreid paddockparadijs

In het boek van Jaime Jackson staat een zeer gedetailleerd uitgewerkt voorbeeld van een paddockparadijs, waarin Jaime zijn fantasie de vrije loop heeft gelaten. Klik op de afbeelding voor een grote versie (bron: Paddock Paradise - Jaime Jackson).
Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

22 opmerkingen:

 1. Hallo Marja,

  Hoe groter, hoe beter zou ik denken. Want, hoe groter des te meer mogelijkheden.
  Maar hoe groot moet een perceel, naar jouw mening, minimaal zijn om PP succesvol toe te passen?

  Groet,
  Leonie van de Wiel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Leonie,

  Natuurlijk heb je meer mogelijkheden op een groter perceel, maar het is zeker mogelijk ook op een klein perceel het PP-principe toe te passen. Eén van de praktijkvoorbeelden op deze site bewijst dat: Marlies' PP (er moet nog meer info op haar pagina's komen), waarin 2 percelen van ieder 1000 m2 zijn omgetoverd tot PP. Misschien is dat zo'n beetje de minimumgrootte voor een perceel? Totdat iemand bewijst dat het nog kleiner kan ;-).

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil de heer Dalton waarderen omdat hij mij een lening heeft gegeven ter waarde van 43000 EUR. als u vandaag een dringende lening nodig heeft, laat u dan niet oplichten en vraag een echte lening aan via email: diamondloans24@yahoo.com whatsapp: +16613814014

   Verwijderen
 3. Leonie, ik zou het bijna vergeten maar ik heb zelf natuurlijk ook pas geleden een extra 'lus' aan mijn bestaande PP gemaakt op een stukje van slechts 800 m². Klik hier voor de foto's daarvan.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil de heer Dalton waarderen omdat hij mij een lening heeft gegeven ter waarde van 43000 EUR. als u vandaag een dringende lening nodig heeft, laat u dan niet oplichten en vraag een echte lening aan via email: diamondloans24@yahoo.com whatsapp: +16613814014

   Verwijderen
 4. Als ik het goed begrijp staan de paarden op het pad om de wei heen, of kunnen ze gewoon op de wei?

  Groetjes Nikita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil de heer Dalton waarderen omdat hij mij een lening heeft gegeven ter waarde van 43000 EUR. als u vandaag een dringende lening nodig heeft, laat u dan niet oplichten en vraag een echte lening aan via email: diamondloans24@yahoo.com whatsapp: +16613814014

   Verwijderen
 5. Nikita, de paarden staan op het pad (de 'track') rondom de wei, en je kunt zelf bepalen hoe vaak en hoe lang je ze toegang geeft tot de wei. Op deze manier kun je voorkomen dat ze te veel gras krijgen en ze tegelijkertijd toch zoveel mogelijk bewegingsruimte geven als ze niet in de wei staan.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hallo,
  ik maak een eindwerk over paddock paradise!!!
  Ik vind hier super veel informatie dankjewel.
  Het is een boeiende en leerrijke site!
  Als je nog tips zou weten om het na te maken
  mag je me die zeker en vast geven :)
  vele groetjes Julie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een geweldige methode om je paard in de winter buiten te laten staan zonder je gras te verpesten, maar het paard wel genoeg beweging te geven!! Ik ga hier zeker wat mee doen!
  groetjes Linsy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. annemarie roos1 juni 2013 om 22:36

  hallo
  ik ben bezig om een pp aan te leggen. het pad ligt om het weiland heen; 400 m rondom. grond met gras is afgegraven en zand is gestort. het is alleen een nattige, blubberige en zanderige massa geworden. wat te doen? misschien een tip. de paarden vinden dit prima daar niet van.
  groetjes
  annemarie roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb drainagebuizen op 50 cm diepte ingegraven (afloop naar de sloot, andere kant op put naar afvoer). De buizen rondom met drainagezand afgevuld en vervolgens de oude zandlaag er weer overheen. Wel goed mesten op het pad, anders slibt het alsnog dicht!

   Verwijderen
 9. Hoi,

  Wij overwegen ook een paddock padarise aan te gaan leggen, maar ik zit met de volgende vraag: één kant van de weide ligt dicht bij ons huis/stal. Nu staan onze paarden overwegend aan die kant te wachten tot ze weer voer krijgen, in de rest van de weide lopen ze nu alleen als er wat te eten valt.
  Als we nu een PP om de weide aanleggen, hoe kunnen we ze dan uitnodigen om te gaan lopen? Ik vermoed het antwoord: het hooi aan de andere kant van de weide in het PP leggen. Maar om daar te geraken moeten we met hooi (plus twee hongerige paarden erachteraan) door de weide of over het PP gaan lopen. Geen goed idee, voor we op de helft zijn hebben ze ons het hooi afhandig gemaakt.

  Is het een optie om een hoefijzer te maken i.p.v. een cirkel? zodat we het voer in het uiteindeleggen waar de dieren niet staan, en hun zo dwingen/noden om te gaan lopen door he PP?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maarten, wat je vertelt lijkt me geen reden om het PP op een andere manier vorm te geven, maar eerder om je paarden een stukje training/opvoeding omtrent voedsel te geven ;-). Net als dat je kinderen moet leren dat jij de snoeptrommel beheert en bepaalt wanneer ze er iets uit krijgen, moet je paarden ook leren dat het hooi (of welk voer dan ook) van jou is totdat jij zegt dat het paard het mag hebben. Dit is paarden uitstekend te leren en je zult zien dat ze daardoor veel meer respect voor je krijgen. Het is bovendien heel leuk om te doen. Ik heb een afspeellijst op YouTube met video's die gaan over het trainen rond voedsel: klik hier.

   Groetjes,
   Marja

   Verwijderen
 10. LENDINGTREE® LENINGEN INC.


  Dit is goed nieuws van LendingTree inc, we bieden alle soorten leningen om aan uw gewenste wensen te voldoen. Of het nu gaat om een ​​lening om een ​​nieuw bedrijf te starten, een auto te kopen, een huis te kopen, nieuwe machines te kopen of uw schulden af ​​te betalen. Ik ben blij dat LendingTree, de meest vertrouwde online leningmaatschappij, hier is om te helpen. Neem contact met ons op via e-mail op (lendingtreegroupinc@gmail.com).

  Grote of onverwachte uitgaven kunnen bij iedereen op de loer liggen. Een persoonlijke lening krijgen voor onverwachte financiële problemen kan moeilijk zijn, zelfs zonder slechte kredietwaardigheid. Waar kunt u terecht als u een lening nodig heeft in Griekenland, Polen en Nederland? Het antwoord is de kredietverstrekker LendingTree, via (lendingtreegroupinc@gmail.com).

  Wanneer onverwachte regenval tijdens uw parade kost, laat LendingTree inc u helpen om dekking te vinden. Een persoonlijke lening kan de oplossing zijn om te voorkomen dat u overweldigd raakt wanneer de dagelijkse kosten van levensonderhoud beginnen op te lopen. Maar als u enkele minpunten op uw krediet heeft staan, kan het moeilijk zijn om het leningproduct te vinden dat u nodig heeft.

  Een lening krijgen via LendingTree inc is extreem snel en gemakkelijk. Of het nu gaat om een ​​persoonlijke lening, een autolening of een snelle lening, ons doel is om de beste online lening op de markt te zijn. De reden waarom u een lening afsluit, is geheel aan u. We vragen je niet om ons je leven te vertellen, maar we willen je helpen te bereiken wat je wilt.


  Neem vandaag nog contact met ons op via.

  E-mailadres: (lendingtreegroupinc@gmail.com)
  E-mailadres: (lending-tree@outlook.com)
  Website: www.landingtree.com

  Ga voor meer informatie naar (https://en.m.wikipedia.org/wiki/LendingTree)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo allemaal, ik ben opgelicht door zoveel bedrijven die beweerden echte geldschieters te zijn, maar al mijn inspanningen zijn tevergeefs geweest, ik ben meer dan 3500 euro kwijtgeraakt aan nep-geldschieters die beweren te zijn wat ze niet zijn. Totdat mijn vriend me voorstelde aan de juiste geldschieter waarmee ik contact opnam en ik met succes een lening van hen kreeg in slechts 48 uur, zou ik iedereen die op zoek is naar een lening zonder angst aanraden om contact met hen op te nemen via e-mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447868753778

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo allemaal, ik ben opgelicht door zoveel bedrijven die beweerden echte geldschieters te zijn, maar al mijn inspanningen zijn tevergeefs geweest, ik ben meer dan 3500 euro kwijtgeraakt aan nep-geldschieters die beweren te zijn wat ze niet zijn. Totdat mijn vriend me voorstelde aan de juiste geldschieter waarmee ik contact opnam en ik met succes een lening van hen kreeg in slechts 48 uur, zou ik iedereen die op zoek is naar een lening zonder angst aanraden om contact met hen op te nemen via e-mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447868753778

  BeantwoordenVerwijderen
 13. oliver Henrich20 juni 2021 om 23:09

  Hey jongens, ik ben super enthousiast vandaag. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van Della Taylor hadden gekregen en toen besloot ik me aan te melden op basis van populaire aanbevelingen en slechts een paar uur geleden bevestigde ik een totaalbedrag van 50.000 euro op mijn rekening. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om een aanvraag in te dienen via hun e-mail: yawnerstaylor@gmail.com of whatsapp +1 (876) 398-8103

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik wil de heer Peter Loan in Hours heel erg bedanken. Ik was het slachtoffer van oplichterij, maar toen ik een bericht zag over een lening over hoe een vrouw met drie kinderen een lening kreeg van de heer Peter Loan in Hours bedrijf, ik was overweldigd. Ik heb zojuist mijn lening goedgekeurd op 10 september 2021 en mijn lening ontvangen op 11 september 2021. Als u zich in een financiële crisis bevindt, aarzel dan niet om contact op te nemen met deze particuliere geldschieter die een lening verstrekt tegen een rente van 2% over de hele wereld. Krijg uw legitieme lening bij de Quick Loan in Hours-aanbieding en stop met het verspillen van tijd met valse kredietverstrekkers. Neem nu contact met hen op via e-mailadres peterhelps01@outlook.com

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kwam dit leningbedrijf tegen op Facebook en ik nam contact op met de e-mail die ik zag ineens kreeg ik een lening van $ 60.000 USD, dus ik geloofde nooit dat dit allemaal zou kunnen werken totdat ik $ 60.000 USD kreeg, zal iedereen adviseren die behoefte heeft aan een lening om contact op te nemen met deze leningmaatschappij voor hulp bij een lening is dit het e-mailadres van het bedrijf (TRUSTLOAN88@GMAIL.COM) of contact via WhatsApp @ + 1 443 281 3404

  BeantwoordenVerwijderen
 16. I have learned a lot from your article, Thanks for this peace of mind that is worth millions of dollars.
  Only people with clean hearts can share these types of hidden information to the public freely, same as Hi-Tech programmers have been helping people around the world for obtaining from banks and lenders,
  * Personal Loans  
  * Credit Card Loans
  * Home Loans
  * Car Loans
  * Two-Wheeler Loans
  * Small Business Loans
  * Payday Loans
  * Cash Advances

  With their UNDETECTED FAKE BANK STATEMENTS still unknown to many individuals you can also join their 209.3k members TELEGRAM GROUP
  to share your own opinion with the rest of the groups members.
  Thanks once more for this powerful article.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hallo allemaal, ik ben erg blij met het ontvangen van een lening van het Europese deel van de wereld, ik ben hier om jullie allemaal aan te bevelen die financiële hulp nodig hebben om contact op te nemen met de heer Peter voor uw leningaanvraag. Ik had een lening van $ 40.000 nodig om een nieuwe auto en ook om mijn rekeningen te betalen, heb ik contact met hem opgenomen voor mijn leningaanvraag en ik ontvang mijn lening met succes. Neem alstublieft contact op met de heer Peter voor uw lening: aarzel niet om hem uw verzoek per e-mail te sturen: (peterhelps01@outlook.com

  BeantwoordenVerwijderen