Wat is 'Paddock Paradise'?


Basisprincipe

Het basisprincipe van het paddockparadijs is een rondom het hele terrein lopend pad (‘track’) van bij voorkeur ca. 3 tot 4,5 meter breed. Uit onderzoek van Jaime Jackson is gebleken dat paarden veel meer in beweging blijven als ze een dergelijke ‘track’ aangeboden krijgen, dan wanneer ze in een min of meer vierkant weiland staan, al is dat weiland nog zo groot.
In de vrije natuur blijken paarden steeds weer vaste routes/paden te volgen waar ze niet of nauwelijks van afwijken. Paarden zijn nu eenmaal gewoontedieren, maar ook nieuwsgierige dieren, die graag willen weten wat er ‘verderop’ te doen is. Een pad rondom het terrein is op zich al een uitnodiging aan het paard om op onderzoek uit te gaan en steeds weer verder te trekken, op zoek naar nieuwe prikkels en bezigheden. Daarnaast biedt het strategisch plaatsen van bepaalde prikkels nog een extra motivatie tot beweging. Een duidelijk voorbeeld daarvan is het ver uit elkaar plaatsen van voer- en drinkfaciliteiten.
In het Paddockparadijs kunnen vele extra's worden geïntegreerd, die het dagelijkse leven van paarden boeiend en gevarieerd maken.

Het basisprincipe in drie afbeeldingen:Links de uitgangssituatie, in het midden is het pad/'track' aangelegd, en rechts maken de paarden gebruik van het paddockparadijs. (bron: Paddock Paradise - Jaime Jackson).

Voorbeeld van een uitgebreid paddockparadijs

In het boek van Jaime Jackson staat een zeer gedetailleerd uitgewerkt voorbeeld van een paddockparadijs, waarin Jaime zijn fantasie de vrije loop heeft gelaten. Klik op de afbeelding voor een grote versie (bron: Paddock Paradise - Jaime Jackson).
Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!