PP aanleggen - praktijktips


Beginpagina PP-aanleg | Ontwerp maken | Materialen | Praktijktips

Hieronder wordt stap-voor-stap beschreven hoe je je Paddockparadijs aanlegt. Eventuele vragen kun je stellen in het reactieformulier onderaan deze pagina. Veel plezier tijdens het maken!


Meten en uitzetten
 1. Zet de lijn uit waarlangs je palen moeten komen. Plaats daarvoor aan begin en eind prikpalen en span daartussen (laag boven de grond) een draad. Voor een gebogen lijn zet je nog een paar prikpalen waarlangs je de spandraad voert.
 2. Nadat je de lijn hebt uitgezet, kun je met grote stappen (= ca. 1 m per stap) de lengte van je lijn globaal meten en die verdelen (ik zet mijn palen altijd max. 5 m uit elkaar).
 3. Leg daarna de palen alvast op hun juiste plaatsen.

Palen zetten

Dit is een beschrijving voor het zetten van vaste palen maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor prikpalen. Het is dan wel aan te raden om op de hoeken vaste palen te zetten zodat je de draden strakker kunt spannen. Ook aan weerszijden van ingangen naar de wei kun je het beste vaste palen gebruiken.
Het principe van het boren met een grotere maat boor en later het gat bijvullen met uitgeboord zand is gebaseerd op boren in zandgrond. Als je dit in kleigrond wilt doen zul je eerst voor zand moeten zorgen om het gat rond de paal op te kunnen vullen, met brokken vette klei gaat dit uiteraard niet. Heb je goede tips voor het zo gemakkelijk mogelijk zetten van palen in zware kleigrond? Laat het dan weten in het reactieformulier onderaan deze pagina.
 1. Meet op je grondboor 80 cm af en doe daar een gekleurd plakbandje omheen zodat je tijdens het boren van het gat kunt zien wanneer je diep genoeg hebt geboord. Bij palen van 1.80 is het voldoende ze 80 cm in de grond te zetten.
 2. Boor de gaten voor de palen. Klop de grondboor op een plek vlakbij het gat uit omdat je na het zetten van de paal de grond nodig hebt om het gat rond de paal op te vullen (de paal is nl. 7-8 cm en de grondboor 10 cm). Controleer af en toe of je wel recht boort en let op wanneer je bij het 80 cm plakbandje bent.
 3. Zet de paal zo recht mogelijk in het gat. Je hebt hierbij wat speling om de paal zo recht mogelijk te zetten omdat het gat groter is dan de paal.
 4. Vul het gat rondom bij met de uitgeboorde grond en stamp het goed aan met een stokje. Door een grotere grondboor te gebruiken dan de diameter van de paal hoef je niet met een grote hamer de paal de grond in te slaan en staan je palen toch stevig; 'wie niet sterk is moet slim zijn'!

Isolatoren aanbrengen
 1. Meet uit op welke hoogtes je je draden wilt hebben (ik heb altijd 3 rijen draad). Houd je onderste draad vrij laag (b.v. 25 cm boven de grond), anders zullen je paarden onder de draad door gras proberen te eten (zeker IJslanders met dikke maantoppen!) en je draden slopen.
 2. Teken de draadhoogtes af op een latje, zodat je niet bij iedere paal opnieuw hoeft te meten.
 3. Teken de maten van het latje vervolgens af op iedere paal. Doe dit aan de weidekant van de palen, aan die kant draai je namelijk de isolatoren in zodat je paarden zich in het pad nooit kunnen beschadigen aan uitstekende isolatoren.
 4. Draai alle isolatoren en poortgreepankers in de palen. De isolatoren kun je indraaien met een accuboormachine met speciaal voor dit doel bestemd opzetstuk, of met een flinke schroevendraaier (zo doe ik het altijd). Steek de punt van de schroevendraaier net door de isolator en gebruik de schroevendraaier dan als hefboom om snel en licht de isolator in de paal te draaien. De poortgreepankers breng je aan beide kanten van je 'draadpoorten' aan.


Draden spannen
 1. Nu kun je het stroomkoord aanbrengen. Trek het koord stevig aan en knoop het dan vast. Gebruik op lange stukken (b.v. meer dan 25 m) spanners, aan begin of einde van de draad. Bij de poorten knoop je het koord aan poortgrepen. Voor de poorten gebruik ik zelf meestal lint i.p.v. koord; lint is beter zichtbaar zodat de paarden goed kunnen zien wanneer een poort open of dicht is.
 2. Draai de eventueel aangebrachte spanners aan met een griptang.
 3. Maak de noodzakelijke doorverbindingen voor de stroomvoorziening. Omdat het hier meestal gaat om een op zichzelf staande binnenafrastering moet je een stroomkabeltje onder de grond doortrekken vanaf de buitenafrastering en deze met een klemmetje (zie foto) aan de binnenafrasteringsdraad bevestigen.

Extra's aanleggen

Het pad, de basis van je Paddockparadijs, is nu klaar. Nu kun je gaan werken aan alle extra's die je eventueel toe wilt voegen in je terrein. Op de pagina Mogelijke extra's vind je links naar alle mogelijkheden.


Videoserie

Hier vind je een informatieve videoserie waarin Arno in de praktijk laat zien hoe hij zijn eigen paddockparadijs heeft aangelegd.


Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!