Marja's grindbak

Nieuwsbericht van dinsdag 17 november 2009

De afgelopen week ben ik druk bezig geweest met het aanleggen van het eerste stukje verharding in mijn PP (afgezien van de verharding in de schuilstal).
Ik heb een grindbak gemaakt in het smalste paadje. Het pad is krap 2 m breed en de aangelegde grindbak is 1 m breed, ca. 3,80 m lang en 10 cm diep. Ik had de bak liever nog langer gemaakt maar ik moest het doen met een hoeveelheid grind die we nog hadden liggen en die volgens mijn rekensommetje een bak van de genoemde afmetingen net zou moeten kunnen vullen. Na het uitgraven heb ik opstaande randen gemaakt van stoeptegels die voor tweederde in de grond zitten. Vervolgens heb ik aan begin en eind van de bak nog een paar zware tegels van 40 x 60 neergelegd en daarna in de bak antiworteldoek aangebracht om er voor te zorgen dat het grind niet met de ondergrond vermengd kan raken.
De inwijding door de paarden was erg leuk, de een was wat dapperder dan de ander maar uiteindelijk zijn ze er allemaal doorheen gegaan. Ze zakken met hun hoeven een eindje weg in het grind dus het is best zwaar lopen en daardoor ook nog goede gymnastiek. Inmiddels draven ze er zelfs zonder problemen doorheen.Voor meer foto's van de aanleg van de grindbak en de inwijding door de paarden: fotoalbum grindbak.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

6 opmerkingen:

 1. ben je niet bang dat die steentjes in de hoeven blijven zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee hoor, de steentjes zijn niet al te klein en allemaal mooi rond, dus ik denk dat alles meteen weer uit de hoeven valt. Bovendien is het goede 'massage' van de hoefzool omdat het grind de hele hoef opvult.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vraag mezelf af hoelang deze grintbak een grintbak zal mogen genoemd worden of eerder de naam modderbad zal krijgen ?
  Het grint dat in de hoeven zit, valt op zijn beurt buiten de bak terug op de grond zodanig dat op lange termijn overal grint zal liggen!
  De idee is fantastisch maar dit zijn de redenen waarom dat wij het nog niet hebben uitgevoerd.
  Modder is en blijft de grote hinderpaal voor zulke mooie projekten .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een modderbad wordt het niet Guy, want de grindbak is uitgegraven en in de uitgegraven bak is eerst worteldoek gelegd (zie de eerste foto) en daarna is het grind erop gestort (een laag van ca. 10 cm dik).
  Inderdaad wordt een deel van het grind wel uit de bak gelopen. Van de randen naast de bak hark ik af en toe het grind weer in de bak, als er erg veel ligt, en verder vind ik het helemaal niet erg als er wat grind buiten de bak terechtkomt :-). Ook wordt er wel wat zand in de grindbak gelopen, maar dat is nu eenmaal zo. Ik ben er na bijna 4 maanden gebruik (in het natste seizoen) nog steeds heel blij mee!

  Als je op b.v. kleigrond zit kun je de bak wat dieper uitgraven, dan eerst een laag wit zand, dan het worteldoek en daarop het grind. Dan is de drainage nog beter.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,

  Je hebt de grindbak nu een aantal jaar liggen, hoe ligt hij er nu bij?

  Mijn paard (mini) heeft nogal zwakke beentjes, wegens ziekte in zijn veulen/jaarling-tijd is alles nogal zwak gebleven.
  Als hij op steentjes moet lopen, loopt hij op eieren en loopt dan bij een 'verkeerd' steentje een paar passen kreupel.
  Zou dit iets voor hem zijn, om te wennen aan 'ongelijke' ondergrond, of zou hij juist door zoiets sneller gaan kreupelen?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn grindbak is uiteindelijk geen succes geworden. Na een paar maanden begonnen de paarden langs de zijkanten van de bak het zand om te spitten en hebben uiteindelijk heel de grindbak vol zand gespit zodat er geen grind meer te zien was. De grote fout die ik heb gemaakt bij de aanleg was om de bak niet net zo breed te maken als het pad, dus zonder die zandranden erlangs.
   Ik heb niet meer de moeite gedaan om het zand er weer uit te halen, het was te veel, dus uiteindelijk is de hele grindbak onder het zand verdwenen. Inmiddels loopt mijn pad ergens anders dus de bak ligt niet eens meer in de route.

   Ik kan je geen advies geven over je mini, dat is een kwestie van uitproberen. Wel lijkt het me het beste om als je een grindbak aan zou leggen daar dan mooi afgeronde kiezels voor te gebruiken, dus geen steentjes met scherpe kanten. Maar het is moeilijk te voorspellen hoe hij erop zou reageren en of het hem zou helpen.

   Succes!

   Groetjes,
   Marja

   Verwijderen