Marlies' PP ervaringen


Beginpagina Marlies' PP's | Plattegronden | Extra's | Weide/voeding | Ervaringen | Foto's/filmpjes

Een klein PP kan ook!

Ik wil met mijn Paddockparadijs laten zien dat je, zelfs al heb je een klein weiland, er toch iets moois van kunt maken. Je doet je paarden er een groot plezier mee! Als ik kijk hoe positief mijn paarden veranderd zijn door mijn Paddock Paradise, dat is gewoon geweldig.

De aanleg van mijn PP

Ik heb alles met de hand gedaan (ook uitgegraven) en dat heeft me twee weken gekost.
Ten eerste heb ik er palen in geslagen en draad vastgemaakt voor mijn pad. Zoals je op de plattegrond ziet houdt mijn pad op en komen ze uit in de 'grote' wei.
Daarna ben ik begonnen met twee houtsnipperbakken te maken. Die heb ik uitgegraven en daarna de snippers erin gelegd. Toen ben ik boomstronken gaan sprokkelen en heb er drie neergelegd: één aan het begin, twee tussen de bakken door en één aan het einde. Van alle grond die ik eruit haalde ben ik een bergje gaan maken midden in de wei. De dag erop ben ik begonnen met een zandbak te maken, niet groot want het was heel zwaar werk. Ik denk dat hij net 2,5 x 2,5 m is geworden. Ik heb hem 15 cm diep uitgegraven en al die grond bij de berg gelegd. Toen zand erin gestort (hij moet nog steeds voller maar ik heb er op het moment de tijd niet voor).
Toen de zandbak af was ben ik betontegels neer gaan leggen voor de stal en veranda.
Daarmee was dat stuk van mijn wei thuis helemaal klaar.
Toen ging ik aan het tweede deel van mijn wei thuis werken. Alles plat maaien en de palen erin slaan. Ik heb een vierkant in het midden gemaakt dat gebruikt wordt als paddock in de winter. Daar omheen ligt dus een pad en in dat pad ligt een stuk met grove kiezels. Na dat stuk komen twee kleine heuveltjes met houtsnipperbakjes erachter en daarna een klein kruidentuintje voor het geval ze behoefte hebben aan die kruiden. Ik heb er nog niet veel in staan omdat het moeilijk is om aan kruidenplanten te komen. Ik heb de volgende kruiden: tijm, mint en kamille. Die plantjes heb ik in potgrond in autobanden gezet, in de vorm van een slalom.
Verder heb ik er niks meer in aangezien mijn inspiratie op was en het zo eigenlijk wel genoeg was. Ik heb dus verschillende ondergronden en obstakels, wat het allemaal wel leuk maakt.

Weiland 2 is niet zo luxe als weiland 1 aangezien weiland 2 niet van mij is. Ik heb daar dus alleen een pad gemaakt zodat ze meer lopen in de wei. Ook heb ik daar een overkapping zodat ze altijd droog staan. In beide weilanden heb ik veel bomen, niets is belangrijker dan schaduw. Vooral met de hitte van deze zomer is het lekker als ze onder de bomen kunnen staan.
Thuis heb ik walnotenbomen en de buurman heeft wilgen waardoor ze in de zomer ook lekker iets te knabbelen hebben als hij ze gaat snoeien. In weiland 2 heb ik een kastanjeboom en nog drie andere bomen.

Het gedrag van mijn paarden

Ik heb mijn Paddockparadijs aangelegd voor mijn speelse Shetlander. Mijn Shet bijt het liefst overal in, springt het liefst over alles heen en maakt het liefst zoveel mogelijk kilometers. Ik merk dat ze door het vele lopen van plek naar plek rustiger in de omgang is omdat ze niet saai op één stukje land staat. Ze gaat op onderzoek uit in de wei, moet over en door een aantal dingen heen en dat vindt ze leuk.
Vanwege haar speelsheid liggen er ook wat ballen in de wei (jollybal en grote opblaasbal) waar ik haar regelmatig mee betrap. Het leukste vindt ze het om de boel te slopen, daarom staat er ook stroom op mijn draad. Anders pakt ze de handvatten in haar mond en gaat ze er net zo lang aan zitten plukken totdat ze loshangen en ze netjes over het draad heen kan stappen en zo niet de hele weg hoeft af te leggen.... Wat zijn die Shetjes toch slim...
Een spelletje doen met mijn Welsh - 'wie het eerst in het middenweiland is' - vindt ze ook leuk. Killy (mijn Welsh) kan namelijk niet onder het draad door en moet dus de hele weg afleggen; Shadow (mijn Shetlander) sniekt er snel onderdoor en staat vol trots in de wei te kijken. Stroom is dus het belangrijkste als je een Shet hebt want ze slopen alles!
De boomstammen moeten ook harde hoeven kunnen verdragen aangezien Shadow altijd even gaat proberen of het kapot kan. Net zolang er met je voorbeen op gaan hakken totdat hij aan de kant gaat (ze houdt zichzelf wel bezig ;-)). Maar helaas, de lol was er na 10 minuten af want de boomstam ging niet opzij. Dus ging mevrouw er netjes overheen en begreep eindelijk waarvoor die dingen er lagen; niet om te slopen maar om overheen te springen en dat vindt ze ook heel leuk!
Ze zijn zoooo creatief met alles wat ik neerleg; het zou maar eens kapot kunnen, eetbaar zijn of terug kunnen praten..... Zorg daarom dat alles stevig en veilig is zodat ze zichzelf nergens aan kunnen bezeren.

Ik heb kleigrond dus in de winter wordt het een zooitje. Daarom heb ik een grote schuilstal met ervoor nog een stuk beton waar ook een overkapping op zit. Voor mijn stal en veranda heb ik nog een stuk betegeld met betontegels zodat ze helemaal buiten kunnen staan maar toch met droge voeten.
Ik heb ook een gedeelte van 17 x 7 m dat ik gebruik als nachtpaddock. Dat stuk mogen ze helemaal kapotlopen in de winter en het is de bedoeling dat er in de zomer geen gras meer terug groeit maar het een soort zandweide wordt die zowel in de winter als zomer gebruikt kan worden als paddock.
De paarden kunnen dus kiezen of ze buiten in de paddock willen staan of binnen met droge voetjes. Mijn Welsh A merrie staat het liefst in de stal, lekker warm en met droge voetjes, terwijl mijn stoere Shetlandmerrie het liefst in weer en wind buiten staat te genieten, midden in de paddock. Omdat ik op dat gebied twee totaal verschillende paarden heb, wil ik ze de kans geven te kunnen kiezen en daar maken ze graag gebruik van.

Volgende pagina

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

1 opmerking: