Natuurlijke elementen


Door het aanbrengen van natuurlijke elementen in het pad en de paddocks van het Paddockparadijs wordt de aangeboren nieuwsgierigheid van paarden aangesproken en worden hun natuurlijke bewegingspatronen uitgebreid.

Rotsblokken

In gebieden waar wilde paarden leven is de bodem veelal rotsachtig en moeten ze langs en over kleine en grote rotsblokken hun weg zien te vinden. Van jongsaf aan leren ze heel goed te kijken waar ze hun voeten neerzetten, waardoor hun tredzekerheid enorm wordt bevorderd. Bovendien slijten de hoeven door het lopen over stenige en rotsachtige ondergrond op een natuurlijke manier.
Natuurlijke rotsblokken zoals op onderstaande foto's kunnen we onze paarden in Nederland niet bieden, maar in tuincentra of via advertentiesites (b.v. op Marktplaats, sierstenen en rotsen) zijn veel geschikte natuurstenen te vinden.Klik op onderstaande afbeelding voor een filmpje van een Californisch Paddockparadijs 'on the rocks'!Boomstammen en -stronken

In een natuurlijke omgeving waar de mens niet ingrijpt vind je overal omgevallen bomen. Wilde paarden zullen er dan ook geen moeite mee hebben om af en toe over een boomstam te moeten stappen of springen. Bovendien vinden ze het heerlijk om de schors van de stam te knagen, de twijgjes en bladeren op te eten en de uitstekende takken te gebruiken om zich mee te krabben.
In het Paddockparadijs kunnen we de natuur nabootsen door hier en daar een flinke boomstam of -stronk neer te leggen. Probeer stammen of grote takken strategisch te plaatsen, zodat de paarden er af en toe overheen moeten klauteren, bijvoorbeeld om bij een voerplaats te komen.


Omgevallen bomen worden dankbaar benut

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

3 opmerkingen:

 1. op dit moment worden bij ons in de buurt de knotwilgen, treurwilgen en boswilgen gesnoeid en gekapt. Ik heb al een paar takken en stammetjes in de wei gelegd. Er wordt behoorlijk aan geknaagd. Met andere woorden: leg ook eens een paar stammetjes en takken van wilgenbomen in de wei. m.vr.gr. trui

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens.
  Vorig jaar hadden we een hele stapel snoeihout van appelbomen, perenbomen en wilgen etc. nog in de wei liggen. Ik wist dat m'n paard op zich gek is op allerlei bomen en takken. Maar zoals hij die hele hoop in een mum van tijd heeft ontdaan van de schors was nieuw voor me. Inmiddels weet ik dat het helemaal hoort bij het natuurlijke voer van een paard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wie kan mij vertellen wat een goede boomkeuze is om schaduw te bieden in de PP? en ik zou ook graag willen weten hoe hoog de omheining vd PP moet zijn

  BeantwoordenVerwijderen