Zomereczeem


Oorzaken zomereczeemZomereczeem, ook wel 'staart- en maneneczeem' genoemd, is een aandoening waarbij het paard zich schuurt door hevige jeuk die veroorzaakt wordt door de steken van het piepkleine culicoides-mugje. Deze mugjes zijn vanaf het vroege voorjaar tot en met eind oktober actief, vooral bij vochtige warmte, in de schemering en bij windstil weer. In principe worden de plekken op het lichaam getroffen waar de manen-, staart- of vachtharen uit elkaar staan of waar de huid onbedekt is, zoals manenkam, staartwortel, kruintjes, buiknaad, koker en uier. Het paard schuurt daar de huid kaal of zelfs tot bloedens toe open.
Een allergische reactie op het speeksel van de culicoides-mug wordt doorgaans genoemd als dé oorzaak van zomereczeem, maar in natuurgeneeskundige kringen wordt de oorzaak vanuit een veel breder perspectief bekeken. Er zijn vele factoren die invloed hebben op het ontstaan van zomereczeem, zoals omgevingsfactoren (b.v. verhuizing), stress, hormonen (b.v. dracht, castratie), voeding (b.v. te veel eiwit en/of fructaan) en weidebeheer, om er enkele te noemen.
Bij het eczeem van mijn IJslandse ruin Frosti is o.a. de voeding duidelijk een beïnvloedende factor; na het eten van sappig, mals gras heeft hij aanmerkelijk meer last van jeuk dan wanneer hij dor, uitgebloeid gras eet tijdens een droge zomer.

Zomereczeem in relatie tot het Paddockparadijs

Omdat voeding een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en/of instandhouden van zomereczeem, kan het Paddockparadijs van groot praktisch nut zijn in de beheersing van deze kwaal. In het Paddockparadijs heb je immers veel controle over de factor voeding, zonder dat het paard beperkt wordt in zijn behoefte aan beweging. Het is mogelijk de hoeveelheid weidegang van de zomereczeempatiënt naar wens te beperken. De eczemer hoeft echter niet eenzaam in een paddockje opgesloten te staan terwijl zijn kuddegenoten wel in de wei staan. Het Paddockparadijs omringt immers het hele weiland zodat hij het gevoel heeft er nog steeds bij te horen. Zijn eigen voedsel (hooi) vindt hij verspreid langs het pad, zodat het 'hapje-stapje' effect van weidegang ook gehandhaafd blijft.
In combinatie met (natuur)geneeskundige behandeling en/of eczeemdekens kan het Paddockparadijs een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van paarden met zomereczeem.

Zomereczeem behandelen met voeding

Voor wie meer informatie zoekt over het behandelen van zomereczeem d.m.v. voeding is de website van Nicolette Hebing een aanrader. Via haar website is tevens haar boek 'Zomereczeem opgelost met voeding' te verkrijgen.
Lees hier een interessant artikel over de achtergronden van zomereczeem, geschreven door Ron Hofman van www.bio-ron.com.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!