Modderprobleem


Modder in het natte jaargetijde

In ons lage, natte landje is modder nogal eens een probleem als het gaat om het buiten houden van paarden. Veel weilanden moeten 's winters voor paarden gesloten blijven omdat ze anders van een groen grasveld in een modderpoel veranderen.
Zelf ben ik gelukkig gezegend met een hoog en droog gelegen stuk grond, waardoor we ook 's winters in staat zijn onze paarden het plezier van een droog Paddockparadijs te bieden. Een aantal Paddockparadijzen zijn echter in het natte jaargetijde niet te gebruiken, terwijl dat nu juist de periode is waarin de extra ruimte die het Paddockparadijs biedt zo welkom is, omdat het weideseizoen - met de daarbij behorende bewegingsruimte - immers voorbij is. Vooral klei- maar ook veengrond geeft veel modderproblemen.

Verharding van het pad

Het verharden van gedeeltes van het PP-pad, dat zo goed is voor het trainen van de hoeven, kan op die plaatsen tevens modder voorkomen, maar op de rest van het traject wordt het probleem daarmee niet opgelost. Met drainage heb ik zelf geen ervaring, het is me dus niet bekend of dat zou kunnen helpen.

Een droog pad met heuvel en waterpoel op de koop toe

Voor wie van het modderprobleem verlost wilt worden en het daarnaast leuk vindt om meteen ook een waterpoel en een heuvel aan te leggen, is er nog een oplossing. Huur een dagje een loonwerker in met een shovel en een graafmachine. Laat met de shovel zo'n 30 cm van de bovenlaag van je pad verwijderen en laat deze grond storten op de plaats waar je een heuvel in gedachten had. Laat vervolgens op de plek die het meest geschikt is voor een poel (een laaggelegen gedeelte dus) een gat graven tot op het witte zand en laat dat zand weer in het pad storten, waarbij je het pad iets hoger laat maken dan de omringende grond. Het witte zand zal goed afwateren en als het goed is je pad dus voortaan droog houden.

Tijdelijk kleiner 'modderproof' PP

Om je paarden ondanks onbegaanbare PP-paden in het natte seizoen toch zoveel mogelijk bewegingsruimte te bieden, kun je ervoor kiezen om in de winter alleen een pad rondom de bak (en tussen eventuele paddocks) te maken. Op die manier heb je minder lange afstanden (een pad rond een 20 bij 40 bak is zo'n 120 meter lang) zodat het verharden of op een andere manier 'modderproof' maken van je pad qua werk en kosten beter haalbaar is dan op een pad van pakweg meer dan 500 meter lengte.
Ook kun je er voor kiezen om vooraan een paddock te maken, dan een pad langs de bak (van zand, eventueel met een strook paddockroosters of klinkers) en dan achter de bak nog een paddock waar ze kunnen keren. Als je dan bijvoorbeeld het hooi in de ene paddock zet en het water in de andere paddock, nodig je ze al uit tot veel heen en weer lopen.
(Met dank aan Joyce voor bovenstaande tip!)

Heb jij ook een tip of oplossing?

Graag hoor ik nog meer ervaringen van mensen die met het modderprobleem werden geconfronteerd en er een bevredigende oplossing voor hebben gevonden. Jouw ervaringen kunnen anderen weer helpen. Je kunt tips, idee├źn en vragen hieronder in het reactieformulier kwijt, of als je liever persoonlijk reageert, in het formulier op de contactpagina. Je kunt ook verder zoeken onder de zoekterm modderprobleem.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!