Heuvels


Waarom een heuvel?

Paarden zijn dol op hoogteverschillen in hun leefgebied en vooral heuvels oefenen een grote aantrekkingskracht op hen uit. Zo'n verhoging is een mooie uitkijkpost met een goed overzicht op de omgeving. Bovendien meet een paard op een heuvel zichzelf voor eventjes een ranghogere positie aan dan zijn kameraden en kijkt als een koning vanaf zijn troon neer op zijn onderdanen.
Ook vinden paarden het vaak heerlijk om tegen een helling aan te liggen.
En last but not least kunnen ze tijdens het spelen flink over de heuvel heen crossen, waarbij ze meteen hun achterhand een goede training geven.Deze IJslanders leven in Portugal in een gevarieerd terrein met natuurlijke hoogteverschillen (foto's: Ellen Meesters)

Waar leg je een heuvel aan?

Bedenk goed waar je de heuvel aanlegt. Het is immers niet praktisch als later blijkt dat je met de traktor over de heuvel heen moet om je weide te kunnen bereiken, of dat je met een kruiwagen vol mest dagelijks de heuvel moet bedwingen om je route te kunnen vervolgen. Kies dus liever een plaats waar een heuvel je geen ongemak bezorgt tijdens werkzaamheden.
Of je een hoge of lage plaats kiest voor de heuvel hangt af van je eigen wensen. Je kunt er een lage, natte plek mee ophogen maar je kunt er ook bewust voor kiezen om van die natte plek juist een modderplek of een waterpoel te maken en je heuvel elders te situeren.

Aanleg in combinatie met een waterpoel

Het is erg praktisch om een heuvel aan te leggen in combinatie met een waterpoel. Je hoeft dan immers de uitgegraven grond van de poel niet af te voeren én geen grond voor je heuvel van buitenaf aan te voeren.


Hoe groot moet de heuvel zijn?

De grootte van de heuvel kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen, afhankelijk van de mogelijkheden van je terrein en de breedte van je pad. Bij de combinatie met een waterpoel is de hoeveelheid beschikbare grond uiteraard afhankelijk van de grootte en diepte van je poel.
Je kunt besluiten om één grote heuvel aan te leggen maar je kunt behalve die grote ook nog enkele kleine heuveltjes maken. Die kleintjes kun je bijvoorbeeld links en rechts versprongen in het pad aanleggen zodat tussen de heuveltjes door een zigzagpaadje ontstaat (waar je ook nog gemakkelijk met je kruiwagen door kunt).

Foto's en filmpje

In deze diashow zie je een reeks foto's van zeven IJslandse paarden op en rond de heuvel in hun paddockparadijs.

Hieronder een filmpje van deze kudde:Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!