Schuurpalen


Omdat ik een eczeempaard heb dat zich aan bomen, houten palen en borstels compleet openschuurt, ben ik op zoek gegaan naar palen waaraan hij zich naar hartenlust kan schuren zonder er open wonden van te krijgen.
De eerste paal die uitstekend voldeed voor dit doel was een verkeersbordpaal, waar we bij toeval aan konden komen. Zo'n paal is helemaal van glad metaal, met halverwege nog een overgang van dik naar dun; die rand voegt zelfs nog wat extra 'schuurplezier' toe.

Omdat het gladde metaal zo goed beviel hebben we daarna bij een ijzerhandel 2,5 duims (doorsnede) gegalvaniseerde stalen buizen gekocht (die o.a. als gasleiding worden gebruikt). Deze buizen zijn verkrijgbaar in lengtes van 6 m. Een prima lengte voor ons doel, want doormidden gezaagd heb je dan twee palen van 3 m lang. Aan beide uiteinden van de 6 m buizen is schroefdraad aangebracht, zodat je de bovenkanten van beide schuurpalen heel eenvoudig kunt afsluiten met eindkappen met schroefdraad.
Niet alleen Frosti de eczemer maakt graag gebruik van de schuurpalen, ook de andere paarden schuren zich er regelmatig aan. Op schuurhoogte zijn alle palen (we hebben er vier in totaal) door hen inmiddels spiegelglad gepolijst.

Het in de grond zetten van de palen is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar een gat van 1 m diep in de grond te boren met een palenboor en de paal erin te zetten. Eventueel het gat, als het te groot is, weer wat opvullen met zand. In het begin kan de paal nog een beetje wiebelen, maar na verloop van tijd komt hij vaster te staan en kan het schuren van de paarden dan prima weerstaan. Het is dus niet nodig om de paal in beton te storten.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!