Fijnmazige hooinetten


Langzaam eten is belangrijk

Het is goed voor het spijsverteringssysteem van paarden om gedurende zoveel mogelijk uren per etmaal te kunnen eten. Dat is bij onze gedomesticeerde paarden echter vaak een probleem. Zij bewegen meestal veel minder dan hun wilde soortgenoten en bovendien is ons 'luxe' gras en hooi vaak veel te rijk voor hen, waardoor gezondheidsproblemen op de loer liggen als ze 24 uur per etmaal volop blijven eten.
Een goede oplossing voor dit probleem zijn fijnmazige hooinetten. De mazen van deze hooinetten zijn meestal 4, 5 of 6 cm in het vierkant, zodat de paarden behoorlijk wat moeite moeten doen om het hooi door de mazen heen te krijgen én ze er niet met hun hoeven in kunnen blijven hangen. De voertijd wordt door de kleine mazen enorm verlengd, dus het paard heeft continu iets te doen maar kan toch niet te veel hooi binnenkrijgen.

Veel maten en uitvoeringenFijnmazige hooinetten zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en uitvoeringen, kleine, grote, zakvormige, en langwerpige die tussen twee palen gespannen kunnen worden als een soort ruif. Deze 'ruifnetten' zijn voorzien van een openhoud- en sluitsysteem waardoor ze gemakkelijk gevuld kunnen worden. Ook zeer grote netten voor in een grote hooiruif kunnen worden geleverd en zelfs enorme zakvormige netten waar een grote, ronde baal hooi in past.Leveranciers

Voor leveranciers van fijnmazige hooinetten zie de pagina 'Nuttige weblinks' onder 'Hooinetten'.

Zelf je hooinetten op maat maken?

Ben je zelf een handige knutselaar? Dan kun je bij nettenfabrikant Huck knooploos polypropyleen netwerk aan de meter in iedere gewenste breedte en lengte bestellen en daarvan zelf hooinetten maken in de door jou gewenste maat. Ik heb zelf gekozen voor netwerk met een maaswijdte van 45 mm en een touwdikte van 5 mm. Hoe groter het bestelde net, des te goedkoper het wordt.
Huck levert ook polypropyleen touw in verschillende diktes, geschikt om je hooinetten mee in elkaar te zetten, dus dat kun je in een adem met je net meebestellen. Heb je naderhand nog meer touw nodig, dan is het raadzaam dit te kopen bij Touwbestellen.nl. Zij leveren alle soorten touw die je maar kunt bedenken en de verzendkosten zijn een stuk lager dan bij Huck.

Pas op met hoefijzers!

Fijnmazige hooinetten kunnen uitstekend toegepast worden bij onbeslagen paarden. Voor paarden die beslagen zijn met traditionele ijzers kan het echter gevaarlijk zijn. Als een paard met zijn hoef in het net kapt kunnen de takken van het ijzer in de mazen van het net blijven hangen. De netten zijn oersterk en kunnen niet zomaar kapotgetrokken worden. Om ongelukken te voorkomen is het dus raadzaam deze netten niet toe te passen bij paarden die met ijzers beslagen zijn, of ze alleen te gebruiken in hoge bakken waar de paarden niet met hun benen in kunnen komen. Voor paarden met kunststof beslag is er geen gevaar dat ze in het hooinet vast blijven zitten, daar dit beslag geen takken heeft maar een doorlopende balk aan de achterzijde.

Filmpjes van fijnmazige hooinetten

Op deze pagina kun je filmpjes bekijken van paarden die eten uit fijnmazige hooinetten.

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!