Een poel en heuvel aangelegd!

Nieuwsbericht van vrijdag 9 september 2011

Vandaag hebben we een langgekoesterd plan laten uitvoeren: het aanleggen van een poel en (met de grond daaruit) een heuvel in ons paddockparadijs! Twee loonwerkers hebben er een dag hard aan gewerkt en het resultaat is helemaal wat we ervan verwacht hadden.

Klik hier voor een fotoreportage van de aanleg van de poel en de heuvel.
Onderstaand een filmpje van de werkzaamheden.Terug naar vorige pagina

Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

16 opmerkingen:

 1. Staat er inmiddels al voldoende water in en hebben jullie vooraf een onderzoek laten doen naar het grondwaterpeil?

  MVG
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Johan,

  Ja, er staat al veel water in de poel, op het diepste punt al zo'n 90-100 cm.
  Er loopt een beek langs ons perceel, dus we hadden een aardige indicatie hoe hoog het waterpeil in onze poel ongeveer zou worden. Ook hebben we op ons perceel een oud waterpeilmeetpunt waar vroeger regelmatig het grondwaterpeil gemeten moest worden.
  Je kunt ook met een grondboor een gat boren en dan kijken of je op water stuit en zo ja, hoe diep dat zit.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Marja,

  Wat leuk, jullie poel! Wij gaan er ook eentje aanleggen binnenkort. Kun jij mij vertellen hoe groot die van jullie is (de maat van het diepe deel en van de flauwe helling?) en hoe lang jullie aan het graven zijn geweest?
  Hartelijke groet, Marjolein van Leeuwen uit Klarenbeek (Gelderland)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marjolein,

  Leuk dat jullie ook een poel gaan maken!
  Onze poel heeft een beetje de vorm van een driehoek met afgeronde hoeken.
  De afmeting van het diepste gedeelte is ca. 13 m (grootste lengte) x 8 m (grootste breedte). Dat hele stuk is 2 m diep uitgegraven, maar wat belangrijker is (want je wilt natuurlijk wel dat er water in blijft staan): dat is ca. 80 cm dieper dan het grondwaterpeil van dat moment (september). Op ieder terrein is het grondwaterpeil natuurlijk weer anders, dus daar moet je mee werken.
  Vanaf de randen van dat diepste gedeelte lopen de oevers geleidelijk op. De steile helling is ongeveer 1:1 (d.w.z. de rand waar de oever begint ligt 2 m verder dan de rand van het diepste gedeelte dat 2 m diep is), en de minst steile ongeveer 1:5,5 (de rand waar de oever begint ligt op 11 m afstand van de rand van het diepste gedeelte van 2 m diep).
  We willen dat de paarden alleen via de geleidelijke oever naar het water kunnen, zodat ze niets kapot trappen. De steilste oever hebben we daarom afgezet (= ongeveer de helft van de omtrek van de poel) zodat de paarden daar niet op of af kunnen klimmen en ook om daar plantengroei de kans te geven zodat er ook dieren in/bij de poel kunnen gaan leven. Er loopt ook een draad over het water zodat de paarden ook niet vanuit het water bij die steile oever kunnen komen. Op deze foto kun je die afrastering zien.
  Veel succes met het aanleggen van jullie poel :-)! Stuur je een foto?

  Groetjes,
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, vergeten: de loonwerker is van 's ochtends 8 uur tot 's middags 5 uur aan het graven geweest, maar moest natuurlijk tussendoor wel steeds even wachten als de kiepwagen de grond naar de plek van de heuvel bracht. Maar ja, da's natuurlijk allemaal werktijd ;-).

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het bruine water is waarschijnlijk te ijzerrijk
  maar dat kan je laten testen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is heel goed mogelijk 'Anoniem'. Ik kan het wel laten testen, maar daar schiet ik niet zoveel mee op want ik kan het toch niet veranderen ;-).
  Ik bied mijn paarden ook leidingwater aan, dus ze kunnen altijd kiezen wat ze willen drinken.

  Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. moet je een vergunning hebben voor het aanleggen van een poel en een hevel of zou je dit zomar mogen doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, officieel moet je daar een vergunning voor aanvragen.

   Verwijderen
 9. Hoi Marja,

  Ik wil ook graag een poel aan gaan leggen, maar ik vroeg me af of je met zo'n poel in de zomer geen problemen krijgt als het erg warm is omdat het stilstaand water is. Hoe heb jij dat opgelost? Of let je gewoon heel goed op en zodra je bijvoobeeld blauw alg ziet zet je de poel af dat ze er niet meer bij kunnen komen.
  Ik hoop dat je mij hier iets meer over kunt vertellen.

  Alvast bedankt.
  Groetjes Nadine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nadine,

   Het is heel moeilijk om hierover iets concreets te zeggen, omdat overal de omstandigheden weer anders zijn (grondsoort, kwaliteit grondwater, grootte en diepte van de poel, planten in de poel etc.) maar in het algemeen geldt dat hoe groter en dieper de poel is, hoe meer deze zichzelf schoon kan houden. Het boekje 'Poelen' zegt hierover dat je poel liefst een minimale oppervlakte van 100 m2 moet hebben.
   Planten in de poel brengen zuurstof in het water en verminderen daarmee de kans op groei van ongewenste bacteriën.
   Zoals gezegd is iedere poel weer anders; bovendien maakt een nieuwe poel een ontwikkeling door, waarin van alles kan gebeuren. Een paar maanden geleden hadden wij ineens roze vlokken in onze poel (zie video). Onderzoek door het Waterschap wees uit dat het vermoedelijk een soort 'purperbacteriën' waren, ontstaan door te zuurstofarm water (er staan nog geen platen in de poel); ws. niet schadelijk voor de paarden maar ik heb toch een paar dagen de poel afgezet. Enkele dagen later waren de vlokken weer verdwenen.

   Mijn paarden hebben altijd de keuze uit poelwater of leidingwater en ik vertrouw op hun intuïtie waar ze de voorkeur aan geven (dat is meestal de poel). Als ik echt iets raars zie wat ik niet vertrouw - zoals die roze vlokken - zet ik de poel tijdelijk af.
   Het is een kwestie van goed op blijven letten en je gezonde verstand gebruiken ;-).

   Groetjes,
   Marja

   Verwijderen
  2. typefoutje: planten i.p.v. 'platen' ;-).

   Verwijderen
 10. nog een vraag; heb je niet veel last van muggen door de poel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem,

   Kijk even hier:
   http://paddockparadijs.blogspot.nl/2009/02/de-natuurlijke-waterplaats.html?showComment=1389878020468#c3649001111089958364
   (als de link niet klikbaar is, even kopiëren en plakken in het adresvenster).

   Verwijderen
 11. Tja en dan woon je bovenop de hondsrug. 26 meter boven NAP.
  Gaten graven tot je een ons weegt maar er komt alleen regenwater in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem,

   Dat zegt niets hoor, dan heb je nog steeds gewoon bereikbaar grondwater. Gelukkig maar, anders zou er op de Hondsrug geen boom in leven blijven en volgens mij staan die er nogal wat daar ;-).
   N.B. Ik woon op 31 m boven NAP en in mijn poel zit toch gewoon grondwater. Er is dus hoop, ook op de Hondsrug :-)!

   Groetjes,
   Marja

   Verwijderen