Leerproces: eten uit een hooibak met draadmat

De eerste keer

In het filmpje hieronder zie je de Haflinger Atent terwijl hij voor het eerst uit een hooibak met draadmat eet. Het is allemaal nieuw voor hem en je ziet dat hij ongestructureerd op willekeurige plekken steeds enkele sprietjes hooi uit de draadmat trekt.Een maand later

In dit filmpje zie je hoe bedreven Atent na een maand al is geworden in het eten uit de hooibak met draadmat. Hij pakt niet meer op willekeurige plekken een paar sprietjes, maar 'scant' met zijn neus doelbewust de hele draadmat om de uitstekende bosjes hooi te vinden, die hij er vervolgens met plukken tegelijk uittrekt. Al doende leert men!Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

6 opmerkingen:

 1. Mijn Haflinger eet sinds twee jaar uit zo'n soort bak, en zij heeft wel degelijk een "uitsparing" bij haar voortanden. Nou moet ik daar wel bij vermelden dat zij een héél gulzige pony is die het rasterwerk er zowat bij opeet....!
  Mijn IJslander eet uit dezelfde hooibak en heeft intacte tandjes. De paardentandarts houdt twee keer per jaar de boel overigens goed in de gaten dus problematisch is het niet. Zulke hooibakken zijn echt ideaal, ik raad ze iedereen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben al een tijd aan het denken over hoe ik een mooi hooivoer-systeem kan maken voor mijn 21-jarige Forester en dit systeem ziet er goed uit! Ik vroeg me alleen af hoe de draadmat aan de bak bevestigd is en of deze ook 'meezakt' met het hooi als dit op raakt. En als hij er los opligt, kunnen de paarden hem er dan niet afgooien?
  Ben erg benieuwd! Alvast bedankt voor de respons.

  Groet, Merle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Merle,

  Op deze pagina heb ik getekend en beschreven hoe je de draadmatten in de bak kunt bevestigen:
  http://paddockparadijs.blogspot.com/2009/01/hooibakken.html
  Je moet de draadmat er dus niet los opleggen, dan ligt hij er waarschijnlijk zo weer uit ;-).

  Groetjes en succes,
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Marja, dank je! Ik keek niet verder dan mijn neus lang was :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen