Ervaringen en tips m.b.t. kleigrond gevraagd!

Nieuwsbericht van zondag 26 juli 2009

Omdat veel van de praktijktips op deze site gebaseerd zijn op mijn eigen situatie en bodem - nl. zandgrond - en ik geen ervaring heb met de problemen die kleigrond met zich meebrengt, zou ik graag zoveel mogelijk ervaringen en tips willen verzamelen van mensen die op klei- (of veen-)grond zitten en oplossingen hebben gevonden voor de specifieke problemen daarvan (denk aan vormen van drainage, zand storten e.d.). Het grootste probleem is uiteraard: modder! Je kunt je reacties dan ook het beste plaatsen op de 'modderpagina'. Alvast bedankt!

Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!

7 opmerkingen:

 1. Wij wonen op kleigrond, ik ben benieuwd op iemand ervaring heeft met een PP op deze ondergrond1

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @sigrid: mijn pony's verhuizen binnenkort naar een PP op kleigrond. Ik zie de eerste winter eerlijk gezegd wel met angst en beven tegemoet... Voor de winter hebben we in een kleiner rondje een pad van 1 meter breed gemaakt met paddockroosters van 4 cm dik. Er is een pad van 1.20 m uitgegraven, en de uitgegraven plaggen zijn daarna op de roosters gelegd (er is dus geen puin of zand onder de roosters gebruikt). Hopelijk zorgen de roosters ervoor dat de pony's heel de winter een pad hebben waar ze op kunnen lopen zonder tot hun buik weg te zakken in de blubber...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Wieteke,
   Het is alweer een tijdje geleden dat je hier gepost hebt over je eerste winter met een pad van paddockroosters gemaakt. Graag zou ik jullie ervaringen daarmee weten aangezien wij binnenkort gaan verhuizen met de paarden naar een plekje waar we graag een PP willen aanleggen op volle kleigrond.

   Verwijderen
  2. Denise, ik weet niet of Wieteke dit leest, maar misschien is het een idee voor je om lid te worden van het forum (zie het menu van deze site); daar heeft Wieteke nl. vrij veel geschreven over haar ervaringen met haar paddockparadijs en de paddockroosters.
   Groetjes, Marja

   Verwijderen
 3. http://youtu.be/FMVYDoe3xHI
  http://youtu.be/p62TnmHq2tY
  zo hebben we het op onze stal opgelost. Volop kleigrond! Eerst blubber uitgraven en veel zand laten komen en daarna veel betegeld. Daarna als laatste de afvoer van het water via buizen. Jammer genoeg is dit niet mijn land. We moeten er ook weg binnenkort (project ontwikkelaar gaat daar golf en wonen voor de rijken creëren-(. Maar for the time being wilden we het goed hebben daar. 2 1/2 jaar geklust. PP was wel een inspiratie voor ons! Love the idea. Ik hoop het ooit voor mezelf te creëren. Ben op zoek naar een stuk land om te kopen. In elk geval bedankt voor je inspiratie. mvg Barbara van der Hoff.
  zou dat nu wel willen toepassen op mijn eigen stuk grond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel Barbara voor je tips en filmpjes :-). Wat een blubber-ellende en wat een werk hebben jullie verzet! Hoe dik is de laag zand die jullie hier en daar hebben gestort en merk je dat dat ook afdoende helpt?
  Mooi om te zien dat de paarden het betegelde pad gebruiken.
  De foto's gingen trouwens wel héél erg snel in je tweede filmpje, ik kon het echt niet bijhouden ;-).

  Voor de digibeten onder ons hier nogmaals de links naar de filmpjes van Barbara, maar nu aanklikbaar:
  http://youtu.be/FMVYDoe3xHI
  http://youtu.be/p62TnmHq2tY

  Bedankt voor je bericht, groetjes,
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een eigen wei op heel vette klei. Als het wat langer regent wordt het een grote modder bende. Daar heb ik me aanvankelijk heel druk om gemaakt. Maar het interesseert de paarden geen fluit. Alleen als ik ze wil poetsen wanneer het weer wat opdroogt is dat meer een klusje voor hamer en beitel dan kam en borstel. Problemen met hoeven heb ik nog nooit gehad. En als de boel fiks kapot gelopen is herstelt dat in de lente heel snel. Alleen is oefenen in de blubber haast niet te doen. Daarom heb ik een longeer kraal gemaakt waar ik dik zand ga laten storten.

  BeantwoordenVerwijderen