Beginnen met slowfeeders met draadmatten

Alle begin kan moeilijk zijn, dat geldt ook voor het eten uit slowfeeders met draadmatten. Om slowfeeders tot een succes te maken volgen hier wat aandachtspunten.

Welk hooi is het beste?

Er spelen verschillende zaken mee in het wel of niet succesvol zijn van een slowfeeder en de combinatie van onervaren paarden en draadmatten vraagt wat aanpassings- en gewenningstijd.
De soort hooi die wordt gebruikt speelt een rol. In het algemeen valt daar het volgende over te zeggen:
  • Kleine mazen kunnen in het begin lastig zijn voor paarden die het moeten leren, als ze gecombineerd worden met ‘moeilijk hooi’.
  • Lang hooi hoeft op zichzelf geen probleem te zijn, grof ook niet, maar de combinatie lang + grof is dat vaak wel voor paarden die net beginnen met een slowfeeder.
  • Lang, fijn hooi is meestal ‘kronkeliger’ dan grof hooi waardoor er vanzelf al meer sprietjes door de mazen van de draadmat steken. Als de paarden daaraan trekken komt er automatisch meer hooi mee omdat fijn hooi ook nog eens veel meer aan elkaar blijft hangen dan grof hooi.
  • Grof, kort hooi zou ook goed kunnen gaan omdat er dan meer ‘eindjes’ hooi zijn die ook gemakkelijker door de draadmat zullen steken.
  • Voor beginnende paarden kun je er het beste kiezen om fijn en niet al te lang hooi in de slowfeeder te doen.

Schud het hooi helemaal los en hussel het goed door elkaar voor je de draadmat erop doet. Als je dat niet doet blijven de halmen van het hooi - zeker als het heel grof hooi is - vaak te veel in één richting liggen waardoor de paarden het hooi niet goed door de mazen van de draadmat kunnen krijgen.
Als je alleen grof hooi hebt doe het bij onervaren paarden dan liever in een hooinet dan onder een draadmat. Een hooinet is flexibeler en kan ingeduwd worden waardoor het hooi gemakkelijker 'gevonden' en met de tanden vastgepakt kan worden.

Onervaren paarden

Onervaren paarden hebben nog geen idee hoe een slowfeeder werkt en kunnen daardoor soms reageren met wat frustratie/boosheid, of juist door zich terug te trekken en het op te geven, als ze het hooi nog niet zo goed door de mazen heen kunnen krijgen. Je kunt de eerste dagen helpen door nu en dan wat kleine plukjes hooi door de mazen omhoog te trekken zodat ze een ‘beginnetje’ hebben. De rest gaat dan eigenlijk vanzelf. Onze eigen paarden hebben er nauwelijks moeite mee gehad en hadden het principe heel snel door, maar er zijn ook paarden die een langere gewenningstijd nodig hebben.

Slowfeeding is van verschillende factoren afhankelijk om te kunnen slagen – zeker bij paarden die het nog moeten leren – en in het begin kom je er soms niet onderuit om te experimenteren en dingen aan te passen (maaswijdte van de draadmat, soort hooi e.d.). Geef het niet te snel op, er is vrijwel altijd een manier om het te laten slagen.

Beschadigt de draadmat de tanden?

Ik heb mijn eigen (zeven) paarden uitgebreid bestudeerd tijdens het eten uit de slowfeeders. Zij raken de draadmat niet met hun tanden aan en beschadigen hun gebit er dus ook niet mee. Ze ‘scannen’ als het ware met hun lippen waar sprietjes door de draadmat steken en pakken die sprietjes heel gericht met hun tanden vast zonder de draadmat aan te raken.
Hier vind je foto’s van de gebitten van enkele van mijn paarden, genomen toen ze al een paar jaar vrijwel dagelijks uit de slowfeeders met draadmatten hadden gegeten. N.B.: de piepkleine slijtplekjes die je hier en daar op de tanden ziet (aan de randen van het slijtvlak) zijn normaal, je vindt ze ook bij paarden die niet uit een slowfeeder eten.
Dat mijn paarden zo zuinig zijn op hun gebit wil natuurlijk niet zeggen dat dat voor alle paarden geldt; observeer daarom altijd je paard goed zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Eventueel eerst wennen aan een fijnmazig hooinet

Om het proces van gewenning aan een slowfeeder met draadmat geleidelijk te laten verlopen zou je ervoor kunnen kiezen om te beginnen met een fijnmazig hooinet. De meeste paarden kunnen hier goed mee overweg en zo kunnen ze alvast oefenen met het slowfeeding-effect. Het hooinet kan ingeduwd worden zodat het hooi wat gemakkelijker gepakt kan worden.
Let op! Als er paarden met ijzers beslagen zijn, leg de hooinetten dan vast in een bak die zo hoog is (bv. grote palletbak) dat de paarden met hun hoeven niet bij het hooinet kunnen komen!

Filmpjes



Terug naar vorige pagina

Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!