Marja's hooibakken


Wij hebben gekozen voor grote kunststof palletbakken (stapelbare bakken). Deze bakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en worden regelmatig aangeboden, b.v. op Marktplaats (‘stapelbakken’). Fruittelers gebruiken ze ook nogal eens. Nieuwe en soms ook gebruikte stapelbakken kun je o.a. bij Kruizinga kopen (zoek op 'stapelbakken kunststof', evt. tabblad 'gebruikt'). Een vrij groot aanbod aan gebruikte stapelbakken vind je bij John Wijnbergen (kies 'gebruikt' en dan 'bakken en pallets').

De maat van onze grootste bakken (zie foto links) is H x B x L = 80 x 100 x 120 cm. We gebruiken ook nog een paar kleinere (zie foto met etende paarden).

In onze bakken liggen op het hooi (ongegalvaniseerde) metalen draadmatten (4 mm dik met vierkante mazen van 5 x 5 cm). Deze draadmatten (vanaf 4 mm draaddikte worden ze ook wel 'bouwstaalmatten' genoemd) zijn aan de bakken bevestigd met touwtjes, die aan het onderste uiteinde onderin iedere hoek van de bak bevestigd zijn, en aan het bovenste uiteinde met musketonhaken aan de draadmat.
Door de maaswijdte van 5 x 5 cm kunnen de paarden slechts kleine plukjes hooi tegelijk door de mazen van de draadmat heen trekken. Ze zijn op die manier als het ware in de bakken aan het ‘grazen’. Zoek op Marktplaats maar eens op 'draadmatten' of 'bouwstaalmatten', of ga langs bij een ijzerwarenhandel. Draadmatten worden ook gebruikt voor het bouwen van kennels en andere dierenverblijven, dus ook dat kan een ingang zijn om te zoeken.
Er zijn ook websites waar je draadmatten kunt bestellen, o.a.:
(Let op: er is veel prijsverschil tussen gegalvaniseerde en ongegalvaniseerde draadmatten!)

Zorg ervoor dat je de draadmatten bij het op maat maken aan minstens twee zijden minimaal 5 cm kleiner maakt dan de binnenkant van de bak. Je houdt dan voldoende ruimte over om met je handen de touwtjes onderin de hoeken van de bak te kunnen pakken.



Zo bevestig je de touwen met de haken in iedere hoek van de bak. Als het hooi in de bak zit haal je de touwen met haken door de hoekmazen van de draadmat naar boven en kun je ze vervolgens verderop op de draadmat vastzetten. Op die manier kun je de draadmat strak op het hooi trekken.





Voordelen van deze hooibakken met draadmatten:

  • de paarden doen erg lang met hun hooi; als de bakken ’s ochtends gevuld worden, zijn ze zelfs ’s avonds nog niet helemaal leeg;
  • paarden die op dieet zijn kunnen toch zoveel mogelijk uren per dag eten;
  • omdat de paarden maar kleine plukjes tegelijk door de draadmat kunnen trekken, wordt er erg weinig naast de bak gemorst en vertrapt, dus vrijwel geen hooiverlies;
  • de paarden kunnen zelf bepalen wanneer en hoe lang ze eten en wanneer ze rustpauzes willen nemen;
  • bij harde wind kan het hooi niet meer wegwaaien;
  • paarden die gevoelig zijn voor stofdeeltjes (‘hooiallergie’) kunnen niet met hun neus in het hooi woelen, waardoor ze minder last hebben van het stof; het hooi hoeft dus in sommige gevallen (zelf uitproberen of dit bij jouw paard werkt) niet meer natgemaakt te worden.


Terug naar vorige pagina


Heb je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen m.b.t. dit onderwerp?
Hieronder kun je reageren. Alvast bedankt voor je reactie!